Judeţul Suceava, pe locul al paisprezecelea la cadastrarea gratuită

> În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, fruntaş este Vaslui, cu 55.191 de imobile înregistrate sistematic, Suceava fiind pe poziţia a doua, cu 31.240 de imobile, după care vine Bacău, cu 20.706 de imobile, urmat la mare distanţă de Iaşi, cu 9.967 de imobile, Neamţ – 6.633 de imobile şi Botoşani – 4.811 imobile

Suceava se află printre judeţele în care Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF) se încadrează în graficele stabilite, desfăşurându-se în bune condiţii. Cel puţin aşa rezultă dintr-o analiză a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) privind înregistrarea sistematică în perioada 2017-2019, potrivit căreia judeţul Suceava se află pe poziţia a paisprezecea în ţară din punctul de vedere al lucrărilor la nivel de unitate administrativ-teritorială. Este vorba despre un total de 31.240 de imobile înregistrate în cadastrul general până pe data de 16 iunie 2019, înaintea judeţului Suceava fiind Olt, Galaţi, Dolj, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Dâmboviţa, Timiş, Alba, Arad, Gorj, Buzău şi Bihor.

În Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, primul loc este ocupat de Vaslui, cu 55.181 de imobile înregistrate sistematic. După Suceava vine Bacău, cu 20.706 de imobile, urmat la mare distanţă de Iaşi, cu 9.967, de imobile, Neamţ – 6.633 de imobile şi Botoşani -4.811 imobile. În 2019 a început cea de a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general. În cadrul acesteia, pentru anul în curs, în judeţul Suceava erau înregistrate 93 de cereri pentru finanţarea lucrărilor de cadastru, cu o valoarea totală de 12,78 de milioane de lei. În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială poate beneficia de 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016. Potrivit legii, la înregistrare au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Pentru a beneficia de fondurile alocate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), primăriile care semnează contracte de finanţare cu OJCPI trebuie să găsească prestatori până în luna august 2019.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România – terenuri, clădiri şi apartamente – în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional (POR), în valoare de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui program, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: