Ferestre deschise spre cultură

 Educaţia este una dintre cele mai de preţ valori pe care omul le dobândeşte de-a lungul vieţii. Generozitatea se încadrează şi ea în aceeaşi listă privilegiată. Este minunat că încă mai există persoane care îşi îndreaptă privirea spre cei mici, dar cu vise mari, iar şcoala şi biserica ne arată faptul că ele sunt principalele instituţii care sunt în strânsă legătură în formarea noastră cu calităţi şi valori creştine.

După cum ştim, printre cele mai îndrăgite activităţi educative se numără excursiile, vizitele şi parteneriatele. Acestea întregesc activitatea educativă a şcolii, oferindu-le posibilitatea elevilor să înţeleagă lumea în care trăiesc, stimulează copiii în aprofundarea valorilor religioase, îi ajută să cunoască îndatoririle pe care le au faţă de ei înşişi, faţă de ceilalţi oameni şi faţă de tot ce-i înconjoară pentru a deveni buni creştini.

Astfel, în ziua de 15 iunie 2019, s-a desfăşurat o excursie cu tema „Pe cărările credinţei”, pe itinerarul: Fălticeni, Tg. Neamţ, M-rea Neamţ, M-rea Sihăstria, M-rea Secu, M-rea Sihla, M-rea Văratic şi M-rea Agapia, la iniţiativa şi cu sprijinul preotului protopop Adrian Dulgheru de la Protoieria Fălticeni, pentru a recompensa un număr de 26 de elevi din zona Fălticeni care s-au evidenţiat cu rezultate deosebite la olimpiada de religie, atât faza naţională, cât şi la faza judeţeană, elevii fiind însoţiţi de cadre didactice din cadrul disciplinei religie.

Scopul excursiei a fost cultivarea dragostei de credinţă şi de Dumnezeu, iar implicarea celor două instituţii, biserică şi şcoală, pe baza încheierii unui protocol de colaborare din cadrul proiectului „Alergând spre biserică” a avut un ecou deosebit în rândul elevilor participanţi, astfel încât din întâlnirea copiilor doritori de performanţă, a dăruirii unor dascăli şi a implicării deosebite a preotului protopop nu putea să rezulte decât un singur lucru: reuşita celor care s-au regăsit uniţi sub acelaşi ideal – bucuria de a fi creştin.

La început timizi, elevii s-au împrietenit repede, iar mai apoi din autocar se auzeau chicote de bucurie, căci pe oriunde treceau rămâneau uimiţi de frumuseţile care le încântau privirea. Pe oriunde au fost elevii au fost primiţi cu braţele deschise, au ascultat mici istorisiri, au aflat date despre personalităţile importante ale locurilor vizitate, despre realizările lor, obţinând numeroase informaţii despre valoroasele exponate care se află în muzeele din incinta mănăstirilor, s-au închinat, au spus rugăciuni, i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru că au obţinut ca premiu această excursie gratuită.

Implicarea şcolii şi a bisericii se împletesc în creşterea unei generaţii tinere, care va imprima de pe acum elevilor calităţi ca performanţa, dorinţa de cunoaştere, ambiţia, munca prin făurirea unui viitor sub semnul valorilor creştine.

Biserica prin acţiunile ei urmăreşte susţinerea educaţiei româneşti prin ajutorarea elevilor cu rezultate deosebite şi sprijinirea copiilor doritori de performanţă, iar pentru aceşti elevi, credinţa în reuşită este un răspuns la întâlnirea providenţială dintre ambiţia unui dascăl combinată cu dorinţa de autodepăşire. (Prof. ADELINA HAIDĂU, Şcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” Fălticeni)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: