Bursă unică în ţară

> Două studente de la USV vor beneficia de un stagiu de trei săptămâni în regiunea alpină franceză Haute-Savoie

Recent, la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc selecţia studenţilor care vor beneficia de bursa SILC (Séjour d’immersion linguistique et culturelle), oferită de organizaţia ASAP (Association Sevriolaine d’Aide et Partage/ Asociaţia Sevriolenă de Ajutor şi Prietenie) din Sevrier, Franţa.

Este vorba de o bursă unică în ţară, concepută sub forma unui „stagiu de imersiune lingvistică şi culturală” în Franţa, în frumoasa regiune alpină Haute-Savoie, pe o durată de trei săptămâni. Bursierii români sunt găzduiţi chiar de membrii ASAP, în fiecare săptămână fiind primiţi de o altă familie, ceea ce le permite exersarea şi îmbunătăţirea competenţelor lingvistice într-o situaţie de comunicare reală, în termeni de viaţă cotidiană, cu vorbitori nativi. Competenţele de comunicare sunt dublate de competenţele culturale, care vizează cunoaşterea şi participarea la modul de viaţă savoiard, înţelegerea unor tradiţii locale, dar şi organizarea şi funcţionarea vieţii asociative în societatea franceză.

Programul SILC le oferă bursierilor posibilitatea de a face o incursiune autentică în spaţiul francez pe o gamă de aspecte extrem de bogate şi de variate, din punct de vedere lingvistic, cultural, asociativ, civic, turistic, culinar, artistic etc. Pe parcursul acestui stagiu, care are loc, de regulă, în septembrie şi octombrie, bursierii universităţii sucevene sunt implicaţi în manifestări ale vieţii de asociaţie, prin acţiuni de voluntariat precum organizarea unei serate gastronomice româno-franceze sau participarea la Sărbătoarea recoltei (Fete du terroir). Totodată, aceştia participă, ca invitaţi, la şedinţele Consiliului Local, asistă la diferite cursuri în liceele din oraşul Annecy, întâlnesc tineri implicaţi în diferite asociaţii. Studenţii suceveni acordă interviuri în presa locală sau la radio, în care îşi definesc identitatea culturală, îşi motivează interesul pentru cultura şi civilizaţia franceză, îşi fac cunoscute impresiile, trăirile şi emoţiile. Bursierii beneficiază de două zile la Paris, unde participă la o şedinţă a Senatului (la invitaţia primarului-senator din Sevrier) şi vizitează obiectivele turistice şi culturale specifice capitalei franceze. Sunt mereu la înălţime, mai ales atunci când ajung pe platforma cea mai înaltă a Mont Blancului, L’Aiguille du Midi (3842 m) sau când fac drumeţii montane.

În curând, numărul studenţilor de la USV care au beneficiat de astfel de stagii va ajunge la 50, un bilanţ deosebit de fructuos, ceea ce ilustrează interesul pentru limba şi civilizaţia franceză, beneficiile unui astfel de sejur unic, dar, mai ales, impactul de lungă durată asupra vieţii personale şi profesionale a acestor tineri. Unii dintre foştii bursieri au devenit profesori la USV, alţii, profesori în şcoli şi licee din regiune, inspectori de specialitate în învăţământ, doctori sau doctoranzi în filologie, alţii lucrează la firme de traduceri sau la multinaţionale. Foarte îmbucurător este, cu siguranţă, faptul că unii dintre ei au creat sau sunt membri în asociaţii cu scop non-lucrativ, ceea ce arată că au înţeles, cu adevărat, spiritul ASAP.

Deşi mulţi dintre ei sunt acum căsătoriţi şi au şi copii, toţi încearcă să fie prezenţi la întâlnirile anuale prilejuite de vizita membrilor ASAP în România, întâlniri la care vin cu copiii, ca o frumoasă promisiune de continuare, prin noile generaţii, a relaţiilor indestructibile deja create.

Cu astfel de gânduri, studentele Bargan Daniela din anul I, specializarea Limba şi literatura franceză – Limba şi literatura germană şi Prodan Olivia, anul I, specializarea Limba şi literatura franceză – Limba şi literatura spaniolă, câştigătoarele din acest an ale bursei SILC, îşi pregătesc bagajele pentru stagiul sevriolen-parizian.

Şi anul acesta, selecţia bursierelor a fost dificilă, dată fiind calitatea dosarelor depuse de către cei şapte candidaţi. Comisia de selecţie, formată din Jean-Marie Cardinet – preşedinte ASAP, Jacques Robert – trezorier, Emanuel Prieur – trezorier adjunct şi lector univ. dr. Camelia Biholaru, prima câștigătoare a bursei ASAP (1998), a cântărit îndelung punctele tari şi punctele slabe ale fiecărui dosar. Proba decisivă a fost interviul, întâlnirea directă cu candidaţii, sub forma unei discuţii libere, în care fiecare aspirant şi-a pus în lumină atuurile şi motivaţiile personale.

Asociaţia franceză ASAP va sărbători în acest an, printr-o ceremonie aniversară, pe 8 septembrie, trei frumoase decenii de relaţii de ajutor şi prietenie cu românii din Iacobeşti (comuna Grăniceşti), sat înfrăţit cu Sevrier, cu toţi voluntarii care au sprijinit şi clădit de-a lungul timpului această colaborare şi cu toţi bursierii SILC, studenţi ai USV, care formează miezul tare al acestei alianţe de trăire şi experienţă comună.

Studenţii de la specializarea franceză care optează pentru un stagiu strict academic beneficiază prin programul Erasmus+ de o bogată ofertă pentru un semestru de studii în universităţile partenere ale USV: Angers, Cergy-Pontoise, Clermont-Ferrand, Dijon, Limoges, Nancy, Rouen, Nice, Montpellier, Poitiers, Rennes, Paris.

Pentru cei care iubesc provocările plurilinvistice şi vor să exploreze orizonturi conexe specializării lor, aceştia pot face un stagiu la Universitatea din Atena, Grecia, sau la cea din Florianopolis, Brazilia, universităţi cu care USV a încheiat convenţii de colaborare şi pentru care limba de comunicare este franceza, fără a exclude engleza şi, după caz, greaca sau portugheza. Totul ţine de îndrăzneală şi de dorinţa de explorare, care caracterizează, de altfel, profilul studentului USV, nuanţat cu alte calităţi specifice, de la o specializare la alta. După cât de des a intervenit cuvântul „vis” în interviurile cu candidaţii la bursa SILC, la Litere, „visul”, un fel de „zmeu în zbor” (emblemă a facultăţii), este o constantă şi un bun punct de plecare pentru cunoaşterea de orizonturi noi. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: