Ţara Dornelor va deveni a cincea destinaţie de ecoturism din România şi singura de acest fel din Bucovina

Ţara Dornelor va deveni a cincea destinaţie de ecoturism din România şi singura de acest fel din Bucovina. Anunţul a fost făcut la sărbătorirea a 15 ani de activitate a Parcului Naţional Călimani de Monica David, specialist în comunicare al Asociaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor.

Administraţia Parcului Naţional Călimani (APNC), împreună cu Asociaţia de Ecoturism Ţara Dornelor (AETD), a organizat sâmbătă, 15 iunie a.c., Ziua Parcului Naţional Călimani, la Centrul de Vizitare din comuna Şaru Dornei, judeţul Suceava. Evenimentul a făcut parte din proiectul „Paşi mici către comunităţi verzi” – programul Spaţii Verzi, finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Aniversarea Parcului Naţional Călimani din acest an a reprezentat un moment de bilanţ al celor 15 ani de administraţie de parc naţional, prezentaţi în 15 puncte de directorul instituţiei, Basarab Bîrlădeanu. Câteva dintre realizările celor 15 ani, prezentate de domnul Bîrlădeanu în cadrul conferinţei de presă organizate de Ziua Parcului Naţional Călimani, se referă la: > activităţile de educaţie-conştientizare-vizitare, cu 1800 de voluntari şi 35.000 elevi implicaţi în acţiunile APNC, 30.000 vizitatori în Centrul de Vizitare, 250.000 vizitatori în Călimani > cercetare – peste 2000 de specii de plante şi animale inventariate până în prezent > fonduri europene atrase – peste 2 milioane de euro – prin proiecte elaborate şi derulate de echipa APNC, în colaborare cu ONG-uri şi universităţi de renume din ţară > dezvoltarea infrastructurii: 1 centru de vizitare, 2 puncte de informare, 5 poteci tematice, 1 pepinieră educativă, 1 căsuţă tradiţională, 5 locuri de campare.

„Ce ne dorim în continuare? O arie protejată veşnic verde, vie, în beneficiul ştiinţei, al comunităţilor locale şi al vizitatorilor. Astăzi, la aniversarea celor 15 ani de administraţie de Parc Naţional, noi, echipa APNC mulţumim RNP Romsilva şi tuturor colaboratorilor noştri de plan local, regional şi naţional”, a declarat directorul APNC la finalul prezentării raportului de activitate.

Organizatorii evenimentului şi-au propus ca prin acţiunile din acest an de Ziua Parcului Naţional Călimani să îndrepte atenţia participanţilor către valoarea lemnului în ecosistemul natural al zonei şi în rândul comunităţii din Ţara Dornelor care-l utilizează, de sute de ani, ca mijloc de susţinere a traiului.

În acest sens au organizat concursuri tematice, precum Fire Starter, Wood Puzzle, Ghiceşte vârsta arborelui, sau Decojit lemn cu beleuşul (unealtă din lemn şi fier folosită în trecut pentru decojirea lemnului), care au pus la mare încercare abilităţile celor 85 de concurenţi, cu vârste cuprinse 8 şi 15 ani, legate de îndemânare, perspicacitate, viteză şi coordonare prin muncă în echipă.

Totodată, alături de invitaţi, au inaugurat Poteca Educativă, prin organizarea de tururi ghidate pe tot parcursul zilei, care au dezvăluit informaţii despre formarea unei păduri şi despre specii de arbori precum pin, molid, plop, direct de la ghid sau prin intermediul panourilor cu informaţii accesibile prin scanarea unui QR-code.

Pepiniera educativă cu plantule de molid a fost şi ea inaugurată, iar elevii şcolilor Gimnaziale Neagra-Şarului – Şaru Dornei şi Panaci au fost premiaţi pentru activitatea de plantare realizată pe 24 mai în curtea Centrului de Vizitare al Parcului Naţional Călimani.

Ei sunt elevii care au făcut acei paşi mici, dar foarte importanţi, pentru comunităţile verzi de mâine. Pe durata a doi ani aceştia vor avea grijă de pepiniera de molid pentru ca, mai apoi, să facă transferul puieţilor ajunşi la maturitatea necesară într-un loc pe care îl doresc mai verde şi mai frumos.

De la Ziua Parcului Naţional Călimani nu au lipsit nici turele călare, asigurate de partenerii evenimentului, „Turism ecvestru – Călare prin Călimani”, ateliere de sculptură în lemn coordonate de artizanul local din comuna Dorna Arini, profesorul Mihai Vleju, precum şi muzica electronică şi hip-hop cu influenţe din folclorul românesc, foarte apreciate de cei prezenţi.

Legătura dintre lemn şi comunitate la nivel spiritual, material şi cultural, abordări prezente şi viitoare, a fost prezentată de domnul profesor Marcel Flocea, de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.

Nu în ultimul rând, cu ocazia evenimentului aniversar, AETD a anunţat că „Ţara Dornelor este pe cale să devină a cincea destinaţie de ecoturism din România şi singura de acest fel din Bucovina. „Şi dacă e Ziua Parcului Naţional Călimani, e ziua veştilor bune! Pentru că anul trecut, în acelaşi cadru festiv, lansam Pactul pentru Ţara Dornelor, un parteneriat extins la nivel local, care include reprezentanţii administraţiilor publice locale (cele 10 UAT-uri din destinaţie), ai ariei protejate (APNC), ai sectorului privat şi ai entităţilor culturale şi de învăţământ din zonă. Semnatarii acestui document şi-au luat atunci angajamentul de a sprijini demersul Asociaţiei de Ecoturism Ţara Dornelor de a obţine recunoaşterea oficială a Ţării Dornelor ca destinaţie de ecoturism. Acest lucru s-a şi întâmplat! Drept dovadă, astăzi, la un an distanţă, suntem bucuroşi să anunţăm faptul că Ţara Dornelor este pe cale să devină a cincea destinaţie de ecoturism din România, şi singura de acest fel din Bucovina, recunoscută ca atare de către Autoritatea Naţională pentru Turism, cu beneficii în dezvoltarea economică a zonei”, a declarat specialistul în relaţii publice al Asociaţiei, Monica David. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: