Semne bune

 Am făcut parte, în anii de început ai parteneriatului Schwaben – Suceava – Cernăuţi, din câteva delegaţii ale Sucevei care au fost invitate la Augsburg. Plecam de obicei dimineaţa, în aşa fel încât să străbatem ziua cu microbuzul sau autocarul România (pe atunci drumurile erau şi mai proaste decât acum), astfel încât noaptea să ne prindă de obicei în Ungaria. Acolo trăgeam la vreun popas, unde rămâneam peste noapte. Dimineaţa plecam şi până după-amiază străbăteam Ungaria şi Austria. De la München puneam cap-compas Ulm, fără însă să ajungem în acest oraş, în „cale” aflându-se ţinta călătoriei noastre, Augsburg. Aşadar, două zile pline de călătorie, deloc uşoară, mai ales pe căldurile verii.

Este formidabil că aceeaşi distanţă poate fi făcută acum în cam două ore, cu avionul. Atât de puţin răstimp, pentru că există deja o cursă directă între Suceava şi Bavaria, care permite economisirea zdravănă a timpului, mai ales al politicienilor, care sunt obligaţi să şi-l gestioneze temeinic.

Cu primul zbor care inaugurează aceste curse aeriene a sosit la Suceava – în Bucovina, de fapt – fostul preşedinte al Consiliului Regional Schwaben, Jurgen Reichert, prezenţa sa aici având dublă semnificaţie. Una este aceea că s-a punctat astfel, oarecum oficial, faptul că după eforturi majore depuse de liderul şvab a devenit posibilă această nouă legătură aeriană între Germania şi România. Cel mai important îmi pare însă a fi semnalul pe care această vizită îl dă în legătură cu parteneriatul amintit, care dădea semne de oboseală. Colocviul anual pe care cele trei institute Bucovina – din Regiunea Schwaben, Cernăuţi şi Suceava – îl organizau s-a desfăşurat anul acesta prin efortul remarcabil al Institutului „Bucovina” din Rădăuţi, la Cernăuţi, pentru prima dată în absenţa cercetătorilor de la Augsburg. În general, legăturile cu miez ştiinţific dintre reprezentanţii celor trei regiuni partenere s-au subţiat.

Părerea subsemnatului este că totul depinde de liderii politici implicaţi. Remarcabile au fost legăturile când la Augsburg era preşedinte dr. Georg Simnacher, consilier regional fiind la vremea aceea şi Jurgen Reichert, care, după moartea preşedintelui Simnacher, a preluat ştafeta, ducând-o mai departe atât cât i-au permis conjuncturile politice. La noi, după Gavril Mîrza şi Cătălin Nechifor, Gheorghe Flutur a ţinut steagul sus, astfel că, iată, acum culege roade.

Interesantă prezenţa celor doi lideri ai Cernăuţului pe aeroportul din Suceava, încă un semn că, cel puţin în memoria colectivă, parteneriatul dă încă semne de longevitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: