PSD n-a dispărut, dar…

Imediat după anunţarea rezultatelor la alegerile europarlamentare, s-au făcut auzite destule voci care proroceau dispariţia PSD de pe eşichierul politic, având aceeaşi soartă cu a PNŢCD după alegerile generale din 2000. E adevărat, au fost şi voci mai reţinute care chemau la realism: există încă un bazin electoral uriaş şi fidel alcătuit din sărăcimea oraşelor şi a satelor, din populaţia ocupată cu lucrul propriului ogor şi fără serviciu, dependentă de bunăvoinţa guvernului şi a primarilor, în majoritate social-democraţi. Mai toţi liderii formaţiunii, însă, sunt selectaţi din corpusul supradimensionat al funcţionarilor publici. În sensul acesta, PSD a fost şi este un partid – stat, un partid de cadre. Dar finanţarea de bază o obţine din banii de cotizaţie şi ai contribuabililor ca şi celelalte partide cu aleşi în Parlament şi consilii locale.

Însă şocul pierderii alegerilor şi înjumătăţirea bazinului electoral de stânga sunt evidenţe pe care nu le contestă nimeni, nici chiar propriii lideri. De aceea, te-ai fi aşteptat ca imediat după alegerile europarlamentare pierdute să urmeze o analiză atentă şi radicală a rezultatelor, analiză soldată cu măsuri realiste de ieşire din impasul creat de bâlbâielile guvernării şi de incompetenţa acelora numiţi în funcţii de mare responsabilitate. Nici vorbă de aşa ceva. Din contră, social-democraţii se fac a nu resimţi şocul celor 22,5 procente, la fel cum au tratat şi nenorocirea mediatică a condamnării liderului maxim, continuând cam în aceeaşi manieră raportarea la guvernare şi la relaţiile cu celelalte formaţiuni şi puteri ale statului. Singura schimbare pare a fi readaptarea la principiul: „zicem ca ei, dar facem cum vrem noi (fiindcă putem)”. Pot, până se vor prinde şi alegătorii, fiindcă Opoziţia, UE, PE şi înalţii comisari europeni deja s-au prins.

E adevărat că nu se mai ating atât de brutal de instituţiile statului, că nu mai atacă cu atâta înverşunare departamente ale justiţiei, ale procuraturii, dar asta e din pricină că numeroase articole din legile trecute de CCR i-au scăpat şi probabil îi vor scăpa pe mai toţi învinuiţii de abuzuri şi corupţie. Inclusiv pe Sebastian Ghiţă.

În fine, fără măsuri concrete de stopare a căderii în sondaje, fără reforme interne radicale, evoluţia partidului devine incertă, o pradă uşoară pentru partidele de opoziţie. Aşa cum s-a întâmplat pe plan european. S-a încetăţenit ideea că urmaşul FSN nu ştie şi nu este capabil să folosească pârghiile democratice, evoluând de fiecare dată spre dictatură personală şi spre controlul tuturor instituţiilor statului, inclusiv al Justiţiei.

Iar timpul nu curge deloc în favoarea revenirii la statu-quo-ul din vremea lui Dragnea, cum se doreşte, până la alegerile prezidenţiale din toamnă. Cu atât mai mult cu cât PSD nu pare a se înscrie în cursa prezidenţială cu un candidat propriu cu şanse de a-l contracara pe Klaus Iohannis, aflat de departe pe o poziţie fruntaşă.

La o privire atentă, şansele PSD scad pe zi ce trece fiindcă pe poziţia a doua se aşază statornic alianţa USR – PLUS, cu acelaşi număr de aleşi în Parlamentul European, dar cu avantajul intrării în coaliţia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, în care Dacian Cioloş are şansa de a fi liderul de grup. Pe deasupra, alianţa Barna – Cioloş va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului, candidat prezentat în spaţiul public cu a doua şansă. Deocamdată.

Nu pot să nu constat că social-democraţii par a se resemna în faţa sorţii: nu fac nimic pentru revirimentul partidului nici pe plan european, nici pe cel intern, aşteptând să le pice din cer pleaşca votului popular. De asemeni, lasă impresia că au redus motoarele bunei guvernări, pe deasupra, au diminuat volumul investiţiilor, în schimb se împrumută masiv de pe piaţa interbancară. Speră că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor din primul tur îi va remonta, dar uită să ia în consideraţie că nu mai sunt principalii beneficiari ai respectivei legi. Însă poate că viitorul Congres va reuşi să readucă dorul de politică adevărată şi democratică în PSD.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Oarecine says:

    “…aşteptând să le pice din cer pleaşca votului popular..” Si bata lui Orban,am putea spune,ca doar asta e nivelul dumitale si al celor care nu asteapta pleasca votului popular. Votul ca like,apoi…
    Analiza,scuzati,de kkt… Nu ca ar fi prima la domnul Tocmegea.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: