Lansări de carte la Fălticeni

 Sâmbătă, 15 iunie, în cadrul Zilei Culturii Fălticenene găzduite de Sinagoga Mare, au fost prezentate publicului din urbea de pe Şomuz ultimele două apariţii editoriale care poartă semnătura profesorului universitar Daniel Şandru, „Maladii postcomuniste” şi „Cine suntem şi ce ne ţine împreună – Reflecţii post-Centenar despre natura democraţiei în România”, cel de-al doilea volum avându-l coautor pe politologul Radu Carp. Lansarea celor două cărţi, dedicate de autor memoriei tatălui său, Florin Şandru, a fost posibilă în urma unui parteneriat între Asociaţia „Fălticeni Cultural”, Comunitatea Evreilor Fălticeni şi Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi. Întâlnirea cu cartea şi mediul universitar ieşean şi sucevean a fost moderată de Gabriel Cheşcu, secretarul de redacţie al Revistei Polis. Despre conţinutul celor două volume, dar şi despre Daniel Şandru au vorbit profesorul universitar dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, profesorul universitar Sorin Bocancea şi conferenţiarul universitar dr. Dan Dascălu.

Analiză a conceptelor, teoriilor, a oamenilor politici şi a oamenilor obişnuiţi

„Ce aduce Daniel Şandru ca element de noutate? În primul rând o cunoaştere extraordinar de bună a contribuţiilor teoretice în acest domeniu de la noi şi din întreaga lume. În al doilea rând, o analiză foarte interesantă atât a conceptelor, a teoriilor politice cât şi a acţiunilor politice, a oamenilor politici şi, ceea ce este foarte interesant, a oamenilor obişnuiţi care trăiesc într-un anumit fel politica”, a precizat conferenţiarul Dan Dascălu.

Diagnosticând răul politic, nu întâmplător, Daniel Şandru foloseşte în titlul cărţii metafora preluată din medicină – maladii, politologul ieşean având convingerea că există şi un tratament al lor.

 Daniel Şandru, cetăţeanul de onoare al Fălticeniului, i-a invitat pe potenţialii cititori, şi au fost mulţi după numărul celor care la finalul întâlnirii au solicitat un autograf, să se privească împreună într-o oglindă. „S-a spus de multe ori că tot răul care l-am putut constata în postcomunism, deopotrivă în sistemul politic, în sistemul social, în sistemul educaţional, în sistemul de sănătate, în sistemul de a ne selecta elitele, în mediul academic, în mediul intelectual, este cauzat de comunism. Este un mare fals. Comunismul a acutizat acest rău ducându-l până în zona în care el să poată metastaza. Ne-am aflat foarte aproape de această limită foarte sensibilă pe care trecând-o, răul social ar fi putut să intre în metastază”, a spus Daniel Şandru.

Ca liberal moderat, în sensul ideologic al sintagmei prin care crede că îşi poate defini cel mai bine identitatea politică, Daniel Şandru crede că „societatea noastră se poate face bine, că ne putem vindeca de maladiile ce par că s-au înrădăcinat în cultura noastră politică, în stilul nostru educaţional, în mediul nostru intelectual şi politic”.

Epilog la dosarul Centenarului

Conversaţia dintre Radu Carp şi Daniel Şandru din volumul „Cine suntem şi ce ne ţine împreună – Reflecţii post-Centenar despre natura democraţiei în România”, este un epilog necesar şi profund la dosarul Centenarului, mai ales că Daniel Şandru a fost Secretar de Stat în Cancelaria prim-ministrului României, şi a avut ca misiune să pună bazele şi să coordoneze Departamentul Centenar din cadrul Guvernului.

„Dincolo de a sumariza câteva reflecţii post-Centenar, dialogul redat între copertele acestui volum ne pune în situaţia de a ne chestiona pe noi înşine, alături de cititori, cu privire la modul în care erorile unei tranziţii prea lungi ar putea fi corectate şi referitor la maniera în care valorile democratice ar putea fi instalate în practica societală cotidiană. Din acest motiv, temele luate în discuţie sunt de natură să provoace constatări care nu sunt deloc confortabile prin raportare la ceea ce, de regulă, ne place nouă, românilor, să credem despre noi înşine”, spune Daniel Şandru în Cuvântul de încheiere.

Sinagoga mare, un centru spiritual

Daniel Şandru a vorbit şi despre „acest centru spiritual” care este Sinagoga din Fălticeni, de mic copil dorindu-şi să păşească în această clădire aflată după gardul Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, instituţie de învăţământ unde cunoscutul profesor universitar a învăţat în clasele primare şi gimnaziale.

„Graţie a doi oameni minunaţi, Robert Steinmetz (Comunitatea Evreilor Fălticeni) şi Liviu Mihăilă (Asociaţia Fălticeni Cultural), ziua de 15 iunie a dezlegat misterul ce mi-a tulburat una dintre curiozităţile copilăriei: am păşit pentru prima dată în Sinagoga Mare din Fălticeni, construită la 1790, reabilitată spre final de secol XIX şi, după cum mi s-a spus, singura care, deasupra Altarului, are Stema Regală a României. Le redau, şi aici, recunoştinţa mea pentru a-mi fi oferit posibilitatea să lansez în această fabuloasă Sinagogă «Maladiile postcomuniste» şi volumul de dialoguri cu profesorul Carp Radu”, a precizat prof. univ. dr. Daniel Şandru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: