Handbal masculin

Handbalul juvenil sucevean are resurse

Handbalul sucevean a supravieţuit dintotdeauna datorită şcolii juvenile formată la Liceul cu Program Sportiv. Singura echipă din istoria sportului sucevean care a ajuns într-o finală de Cupă Europeană (Cupa Challenge), CSU, a avut în componenţă în majoritate covârşitoare doar jucători suceveni. Şi în ultimii ani, formaţia de Ligă Naţională s-a bazat tot pe „tinerii” din perioada de glorie a juniorilor de atunci, Adi Chiruţ, Iulian Andrei, Ion Tcaciuc, Bogdan Şoldănescu, Cristian Adomnicăi, Florin Ciubotariu, juniori care au câştigat tot ce se putea câştiga la nivelul lor.

Au mai urmat perioade bune când handbalul juvenil masculin sucevean a scos capul în finala naţională, dar nu au mai apărut „vârfuri” care să facă pasul spre seniori sau, în orice caz, nu aici la Suceava. În prezent, echipa de seniori a retrogradat, tinereii de atunci, „veteranii” din prezent au obosit şi ei şi se aşteaptă un nou val. Ultima generaţie de juniori de la LPS Suceava s-a călit în sezonul trecut al Diviziei A, dar cei mai buni jucători promovaţi aici, Lăzurcă, Alupoaie, Cozoroci sau Pintilei, nu au încă „vână” de meciuri tari în primul eşalon valoric. Pe ei se poate merge, pentru că fac faţă provocărilor de eşalon secund şi pot progresa la capitolul fizic, esenţial în handbalul actual.

Totuşi, pe lângă ei trebuie să mai apară ceva jucători mai „copţi”, dar tot de perspectivă, jucători care au de unde să crească şi care ar putea forma o echipă competitivă. Nu este simplu deloc de creat o grupare similară celei care lua medalia de bronz în Liga Naţională în 2011, pentru că atunci exista omogenitate, dorinţă de victorie pe lângă talent şi dăruire, dar şi un sistem de finanţare bun care a combinat cu succes factorul oficial local şi factorul privat. Fără o susţinere serioasă nu se poate face performanţă în sport.

Au apărut ceva premise pozitive odată cu preluarea echipei CSU de către Universitatea „Ştefan cel Mare”, însă capitolul finanţare este cel mai important. Dacă ai ce să oferi unui tânăr jucător, pe lângă şansa de a urma studii de specialitate la Suceava, atunci există posibilitatea creării unei echipe care să ajungă acolo unde a fost odinioară când revoluţiona handbalul românesc cu jocul ei în viteză.

Există resurse în handbalul sucevean, lucru demonstrat de locul 6 ocupat de echipa de juniori I a LPS Suceava în finala naţională, dar mai ales de echipele de juniori III şi IV ale CSU care au cucerit medalia de aur, respectiv de argint. Până vor creşte totuşi cei mici, mai sunt multe de făcut.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: