Vasile M. Demciuc în Turcia, cu o carte nouă

În cursul lunii mai, universitarul sucevean Vasile M. Demciuc, directorul Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, a efectuat un nou stagiu de predare la Universitatea Tehnică Karadeniz Trabzon şi un nou stagiu de formare la Universitatea Erciyes Kayseri, ambele universităţi în Turcia.

 Miercuri 15 mai 2019 universitarul sucevean a fost primit de către prof. univ. dr. H. Ibrahim Okumuş, prorector la Universitatea Tehnică Karadeniz Trabzon. În cadrul întrevederii, prorectorul universităţii din Trabzon a remarcat faptul ca între cele două universităţi există o frumoasă şi fructuoasă legătură de colaborare, că profesori de la Trabzon sunt fideli colaboratori ai Universităţii din Suceava, referindu-se în mod special la colaborarea ştiinţifică, prin publicarea de studii în Anuarul „Codrul Cosminului”, subliniind încă odată importanţa programului Erasmus+ , program prin care Uniunea Europeană sprijină educaţia, formarea tineretului în Europa, program prin care profesori şi studenţi pot să câştige experienţă şi să aibă acces la studii şi formare în străinătate.

 În cadrul Departamentului de Istorie al Universităţii din Trabzon, în faţa cadrelor didactice şi a studenţilor, universitarul sucevean a ţinut prelegerea pe tema Cultură şi civilizaţie pontică sec. XIV – XV, urmată de prezentarea lucrării HAGIA SOPHIA – TRABZON (Editura Vasiliana_98, Iaşi, 2019), lucrare scrisă în limbile engleză, franceză şi română de universitarul sucevean în colaborare cu Oana Nesteriuc şi Violeta Anca Epure tot de la Universitatea „Ştefan cel Mare”Suceava. Moderatorul acestei lansări de carte a fost prof. univ. dr. Mehmet Alaaddin Yalçinkaya, care a anunţat că anul viitor aşteaptă de la acelaşi autor o monografie dedicată unui alt prestigios monument bizantin, Biserica Panaghia Chrisochephalos – locul unde se încoronau Comnenii. În stagiul de predare la KTU, lector univ. dr. Vasile M. Demciuc a fost permanent însoţit de prof. univ. dr. Ismail Köse, fidel colaborator al Anuarului „Codrul Cosminului” şi care a vizitat Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceva în cadrul programului Erasmus+ anul trecut.

 După terminarea stagiului de predare la KTU – Karadeniz Technical University Trabzon, lector univ. dr. Vasile M Demciuc şi-a continuat stagiul de formare la Erciyes University Kayseri unde a avut discuţii cu prof. univ .dr. Bekir Yildirim – Institutional Erasmus Coordinator Erciyes University, cu prof. univ. dr. Mehmet Öcal şi cu prof. univ. dr. Elif Şimşek Özkan, care în luna aprilie 2019 a fost în vizită de formare în cadrul programului Erasmus+ la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Mulţi profesori şi-au exprimat dorinţa de a colabora şi ei cu studii de specialitate în prestigiosul Anuar „Codrul Cosminului” al Departamentului de Ştiinţe Umane şi Social Politice al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. În timpul stagiului de formare, lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, însoţit de Mehmet Ali Soydemir, a continuat cercetarea unor biserici rupestre din Capadocia, în vederea finalizării şi editării în cel mai scurt timp a primului volum dedicat culturii şi civilizaţiei bizantine din Capadocia. (Veronica Baltag)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: