În faţă cu Eminescu

În faţă cu Eminescu, cu memoria întoarsă spre propriile apariţii cu meditaţii eminesciene pe diverse teme, începând cu cele consacrate Credinţei şi Bisericii strămoşeşti, Neamului şi Limbii Române, pe care le-a realizat cu gândul la şcolari, studenţi, politicieni, oameni de bine şi pe care le-a dăruit sucevenilor în mii de exemplare, dar şi având în orizontul privirii partea deja palpabilă a Integralei Ediţiilor Eminescu, Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a vorbit puţin despre şi a citit mult din Eminescu – cugetări de fierbinte patriotism şi mare actualitate -, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, miercuri, 12 iunie 2019, într-una din cele mai valoroase manifestări care în iunie celebrează trecerea în eternitate a Poetului Naţional.

În faţă cu Eminescu, la figurat, dar şi la propriu, cum trăieşte, citindu-l, studiindu-l de o viaţă, cunoscutul eminescolog Nicolae Georgescu, scump Bibliotecii Bucovinei al cărei oaspete de strălucită amintire a fost de-a lungul anilor, s-a referit la extraordinara însemnătate a acestui proiect al Editurii Tipo Moldova din Iaşi, pe care îl coordonează împreună cu Aurel Ştefanachi şi Doina Rizea, „o colecţie a frământărilor lui Eminescu”, „un proiect enciclopedic” într-o ţară lipsită de însăşi Enciclopedia României, mărturisind „că a vorbi despre enciclopedism în Bucovina, într-un loc în care se fac enciclopedii şi în care trăieşte spiritul enciclopedic, mi se pare foarte potrivit” şi observând, între altele, că ediţiile succesive Eminescu „nu fac decât să şteargă fiorul mistic, religiozitatea poeziei eminesciene” şi încheind cu nestrămutata convingere: „Dacă nu există comparaţie, nu există ştiinţă! De-abia de aici începe e-mi-nes-co-lo-gia!”

Iniţiatorul Integralei, Aurel Ştefanachi, directorul Editurii Tipo Moldova Iaşi, a vorbit cu smerenie despre acest „proiect urieşesc” (Nicolae Georgescu), proiect al Centenarului Marii Uniri, dedicat celor 170 de ani de la naşterea Poetului, care se vor împlini în anul 2020, iar Doina Rizea, ca editor Eminescu, a văzut în lucrarea asumată de Tipo Moldova spirit constructiv, „eroism” şi „patriotism”.

Cu o mulţime de cărţi apărute tot la Tipo Moldova şi cu lansarea lor în contextul Sărbătorii Eminescu prin interesul Poetului pentru istoria şi spiritualitatea dacilor a venit Andrei Breabăn, despre al cărui vis, de a-l egala pe Alexandru Mitru, pe acest teritoriu, al legendelor şi povestirilor care să-i farmece pe copii, au vorbit pozitiv şi alţi doi oaspeţi ieşeni, oameni cu lecturi şi gust subţire, scriitorii Marius Chelaru şi Valentin Talpalaru.

Autorul a dorit să facă publicului o surpriză, un moment de poezie şi muzică, uitând să anunţe şi numele talentaţilor interpreţi, publicul recunoscând-o doar pe recitatoarea Adela Şulea, dar sincerele aplauze au fost meritate de toţi trei.

Manifestarea a fost moderată cu bucuria derivată din certitudinea calităţii ei asigurate de invitaţi, dar şi de ceilalţi participanţi, de către dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei. Între ceilalţi participanţi, să-i amintim pe eminescologul Ion Filipciuc, pe Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi redactor-şef al revistei „Bucovina literară”, pe Maria Olar, preşedinta Fundaţiei Culturale „Leca Moraru” Suceava şi pe Angela Tofan, magistrat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: