În Suceava, potrivit unei noi perspective

Stadion omologat UEFA, construit cu finanţare de la CNI

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a solicitat Primăriei Suceava să identifice şi să transmită documentaţia prin care să se pună la dispoziţie o suprafață de teren pe care, cu alocare financiară guvernamentală, ar urma să se construiască o „bază sportivă de tip I”.

Potrivit primarului Ion Lungu, este vorba despre propuneri privind „un teren de fotbal standard, omologat UEFA”, cu lungimea de 168 metri şi lăţimea de 80,5 metri, precum şi de un „teren sportiv de fotbal” cu dimensiuni omologate de 105 metri x 68 metri cu nocturnă şi tribună pentru 500 de spectatori. La acestea se adaugă un teren pentru minifotbal de 20 metri x 40 metri, vestiare, clădiri administrative şi parcare pentru autovehicule.

„Noi deja avem acea suprafaţă de 12 ha de la intrarea în municipiul Suceava, care a fost transferată de la Guvern, în scopul construirii unui complex sportiv. Există deci terenul, voi trece personal pe la CNI, să ne prindă în acest program. Ar fi bine să putem face acest stadion de dimensiuni normale, omologat UEFA, şi chiar dacă nu ne satisface numărul de 500 de locuri, cred că putem să venim şi noi cu forţe proprii, să extindem tribuna. De ar fi aşa, şi nu doar o simplă introducere în lista sinteză a bazelor sportive” a subliniat Ion Lungu, primarul municipiul Suceava.

Planul urbanistic zonal şi regulamentul de urbanism aferent viitorului complex sportiv al municipiului Suceava au fost aprobate de Consiliul Local în şedinţa din 17 decembrie 2010. Obiectivul urma a fi construit pe o suprafaţă de 12 ha, incluzând un stadion cu 15.000 de locuri, sală polivalentă cu 5000 de locuri, bazin olimpic de înot, precum şi terenuri în aer liber de handbal, baschet, volei şi tenis. Complementar dotărilor sportive, în zonă erau prevăzute sa fi amenajate spaţii verzi sub formă de insule, cât şi parcuri. Nu trebuia să lipsească spaţiile tehnice, parcările, spaţiile comerciale şi de servicii, dar şi amenajările cu destinaţia de locuire, inclusiv cu funcţiunile aferente. Finanţarea urma să fie asigurată din resursele financiare ale Primăriei, cu bani de la Compania Naţională de Investiţii, dar şi în urma perfectării unui parteneriat public-privat.

Pe de altă parte, în octombrie 2014, consilierii locali au aprobat realizarea obiectivului de investiţii „Stadion sportiv în municipiul Suceava”. Acest stadion polisportiv ar fi avut o capacitate de 15.000 de locuri în tribune eliptice acoperite, dotat fiind cu instalaţie de nocturnă şi toate facilităţile impuse de normele europene şi internaţionale aflate în vigoare la momentul respectiv. Astfel, dimensiunile terenului de fotbal, spaţiile auxiliare, precum şi dotările specifice erau aliniate cerinţelor UEFA impuse în vederea omologării stadionului în cadrul categoriei 4, cea de exigenţă maximă, conform regulamentelor UEFA Stadium Infrastructure Regulation Edition 2010. De asemenea, pista de atletism, cu dotările corespunzătoare, trebuia să îndeplinească cerinţele Federaţiei Române de Atletism, pentru a găzdui competiţii internaţionale, conform IAAF Track and Fileds Facilities Manual. Stadionul urma a fi amenajat pe o suprafaţă de 120.000 mp, proprietate a municipiului Suceava, aflată la ieşirea spre municipiul Fălticeni. Valoarea investiţiei, derulată, pe durata a 3 ani, a fost estimată la aproximativ 100 de milioane de lei, amenajarea incluzând, de asemenea, piste de atletism, spaţii verzi, parcuri, alei pietonale, drumuri, trotuare şi parcări. Iniţiativa survenea degradării accentuate a stadionului Areni, capacităţii reduse a acestuia, amplasării în centrul civic, lipsei facilităţilor obligatorii dictate de normele internaţionale, precum şi a parcărilor. Pe de altă parte, pentru a putea fi folosit la capacitatea maximă construită, actualul stadion de lângă sediul Primăriei necesită lucrări de anvergură şi costisitoare la structura de rezistenţă a tribunelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: