Economist sucevean:

Ministrul Finanţelor atrage atenţia că ţara este în stare de faliment nedeclarat

E nevoie de o restructurare în toate instituţiile publice

 Economistul sucevean Cătălina Vartic a comentat, miercuri, adresa transmisă de ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, instituţiilor publice, în care acesta atrage atenţia că bugetul pentru anul 2019 are neacoperite cheltuielile necesare pentru trimestrul patru şi că cere ordonatorilor de credite să limiteze cheltuielile şi să nu depăşească sumele alocate, sub sancţiunea amenzilor pe persoană fizică de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.

Vartic a spus că această adresă a fost făcută publică abia acum, dar că a fost transmisă încă din luna aprilie, imediat după adoptarea bugetului pentru anul 2019 şi că este confirmarea oficială că e complicat sa ai alegeri timp de doi ani într-o ţară obişnuită cu pomeni electorale.

Ea a arătat că se dovedeşte că nu sunt bani şi că la un grad de colectare optimist de 23-24% este imposibil să susţii atât de multe pomeni electorale.

Cătălina Vartic a apreciat că situaţia va fi complicată mai ales că sunt instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat care vor avea situaţia mai dificilă, având bugetul asigurat doar pentru trei trimestre, dar că sunt şi instituţii care au şi venituri proprii şi acelea ar mai putea găsi o portiţă să se dezvolte.

Ea a explicat că, prin această adresă, ministrul Finanţelor spune că nu e de acord să se găsească soluţii şi să dea bani la rectificarea bugetară, iar ordonatorii de credite, dacă nu vor să aibă probleme pe persoană fizică, aşa cum scrie în adresă, să împartă aceşti bani astfel încât să fie suficienţi pentru întreg anul.

Vartic a subliniat că nu există riscul să nu se găsească bani pentru pensii şi salarii, dar că ministrul Eugen Teodorovici transmite prin această adresă ordonatorilor de credite să fie mai atenţi.

„Ordonatorii de credite, aşa cum ştim, nu sunt prea impresionaţi de adresele primite de la Ministerul de Finanţe şi vor face ce ştiu mai bine: vor angaja din ce în ce mai mulţi bugetari cu salarii din ce în ce mai mari” a spus Vartic.

Ea a amintit că încă de anul trecut se discuta despre o restructurare la Ministerul Muncii şi la Ministerul Agriculturii şi că este evident de la începutul anului că nu sunt bani.

Cătălina Vartic a mai apreciat că pentru mediul privat este deja o mare problemă, pentru că tot timpul sunt scoase la concurs posturi la bugetari, cu salarii mari, iar în mediul privat salarizarea se face în baza productivităţii, fiind imposibilă creşterea salariilor în ritmul în care s-a făcut la instituţiile de stat.

Ea a remarcat că după creşterea salariilor în zona bugetară nu s-a văzut o creştere a eficienţei angajaţilor la nivelul majorării salariilor.

Cătălina Vartic a mai spus că situaţia actuală, cu grad de colectare de circa 22%, este îngrijorătoare, că este clar că se scapă banii şi că nu este grad de conformare voluntară suficient de ridicat, iar ANAF nu-şi face treaba.

Potrivit economistului sucevean, bugetul de stat are nevoie să fie alimentat pentru că sunt o mulţime de cheltuieli publice pe care populaţia se aşteaptă să le facă statul, de la sănătate şi educaţie, la ordine publică şi infrastructură.

Ea a spus că este nevoie de o restructurare a tuturor instituţiilor, fapt recunoscut şi de Guvern, şi de ministrul Finanţelor încă de anul trecut.

Cu toate acestea, personalul din instituţiile publice a crescut an de an şi sunt primării care au sute de angajaţi sau chiar peste o mie, cum este cea din Suceava.

„Adresa lui Teodorovici e un mare semn de atenţionare că România are o mare problemă cu încasările şi că, aşa cum spunea şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, suntem aproape de un faliment nedeclarat la nivel naţional” a declarat Cătălina Vartic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: