Din cauza creşterii salariului minim

Firma bucureşteană Consix renunţă la reabilitarea reţelelor de termoficare din Obcini

> Intervenţiile, suspendate şi rămase „neatacate” încă de la finele lui 2017, vor fi scoase din nou la licitaţie, societatea respectivă invocând că „nu se mai încadrează în costurile iniţiale” > Primarul Ion Lungu aşteaptă o OUG prin care participarea bugetului local să scadă de la 30% la 15% din valoarea lucrărilor, iar, în măsura în care aceasta va fi dată, cofinanţarea de 3 milioane de lei ar duce la o dublare a sumei alocate de la „Centru” > Din disponibilul financiar pentru anul 2018, acoperită cu lucrări şi facturată efectiv a fost doar aproximativ o treime a alocării de peste 5 milioane de lei din programul „Termoficare 2006 – 2020. Căldură şi confort”

„Constructorii nu mai vor să lucreze, deoarece nu se închid costurile” a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul Sucevei. Edilul-şef spune că, săptămâna trecută, a reuşit să semneze cu societatea comercială Consix Bucureşti un act adiţional la contractul din 2017 doar pentru jumătate din lucrările de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuire a energiei termice. Este vorba despre cele din cartierul Zamca, respectivul act consfinţind actualizarea costurilor cu manopera, operaţiune determinată de majorarea salariului minim în construcţii. Intervenţiile din cartierul Obcini, adjudecate iniţial tot de Consix, vor fi scoase din nou la licitaţie, întrucât firma în cauză a invocat că „nu se mai încadrează în costurile iniţiale”. Preţul la conductele preizolate ar fi crescut cu 40%, iar autorităţile administraţiei publice locale nu au bază legală pentru a suporta diferenţa, riscând sancţiuni ale Curţii de Conturi, inclusiv penalităţi. „Noi nu avem bază legală să modificăm acest contract, iar aici a bâlbâit-o Guvernul României, care a dat mai multe instrucţiuni, mai multe normative, care, la un moment dat, arătau că se poate negocia şi manopera materială, nu numai manopera salarială. Ulterior s-a revenit, rămânând doar manopera salarială” a precizat Ion Lungu. Şeful municipalităţii a arătat că aşteaptă promovarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care, în cadrul programului guvernamental „Termoficare 2006 – 2020. Căldură şi confort”, participarea bugetului local să se înjumătăţească, scăzând de la 30% la 15% din valoarea totală a lucrărilor, diferenţa provenind de la bugetul central.

În bugetul sucevean pe 2019, autorităţile administraţiei publice locale au prins cu această destinaţie 3 milioane de lei, iar în măsura în care actul normativ amintit va fi aprobat, municipiul ar avea asigurată cofinanţare pentru o sumă dublă care ar putea veni de la „Centru”, pentru lucrări de reabilitare a reţelelor de transport şi distribuire a energie termice.

Municipiul Suceava a încheiat anul 2018 cu bilanţ nefavorabil în ceea ce priveşte programul guvernamental „Termoficare 2006 – 2020. Căldură şi confort”, intervenţiile de reabilitare nefiind terminate până la venirea sezonului rece.

De menţionat este că, la începutul anului trecut, fuseseră reluate lucrările angajate şi rămase neterminate la finele lui 2017, iar, cu toate presiunile făcute de autorităţi, contractul pentru cartierul Obcini nu a mai fost „atacat”.

Pentru anul 2018, contractul de finanţare a fost semnat la începutul lunii iunie, în cauză fiind o sumă guvernamentală de 5,43 de milioane de lei, bani necesari continuării lucrărilor „puse în conservare” în cartierele Zamca şi Obcini la începutul sezonului rece anterior. Din alocările financiare pentru anul 2018, acoperită cu lucrări şi facturată efectiv a fost doar aproximativ o treime a alocării prevăzute în bugetul de stat. Pentru 2017, Primăria Suceava a avut aprobată, prin programul guvernamental amintit, suma de 7 milioane de lei, câştigătorul licitaţiei fiind firma Consix Bucureşti. Pentru lucrări de modernizare s-au programat punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; punctul termic Zamca, cu aproximativ 2,1 km de reţele; punctul termic de pe strada Ion Vodă Viteazu, cu 115 de metri de conducte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: