O victorie cât o înfrângere

Contrar regulilor unui scrutin europarlamentar, Opoziţia a mizat pe efecte interne în recentele alegeri din 26 mai, de aceea concentrarea pe proiecte de modernizare a leadershipului european a fost una secundară. Efectele politice interne, însă, se lasă aşteptate. Este adevărat că tendinţa de fructificare a apartenenţei la Uniunea Europeană şi de reafirmare a independenţei justiţiei româneşti au căpătat mai mare relevanţă.

În schimb, politica internă va fi dominată până la viitoarele alegeri parlamentare de aceleaşi păcate: într-o guvernare amatoristică, evoluţia spre criză economică nu poate fi stopată prin noi împrumuturi pentru satisfacerea clientelei politice interne. În lipsa reformelor structurale şi a reducerii birocraţiei, fără investiţii serioase, guvernul va fi mereu cu mâna întinsă după bani, iar împrumuturile vor fi tot mai scumpe.

De asemenea, încercările de politizare a tuturor instituţiilor statului, de păstrare a controlului acestora de către majoritatea de guvernământ vor continua până în ultima clipă. Degeaba se vor strofoca partidele de opoziţie, degeaba se va opune preşedintele, degeaba vor interveni Curţile Europene, actuala majoritate şi-a fixat deja obiectivele. Diriguitorii vor merge „până la capăt”. Cu atât mai mult cu cât partidul majoritar a fost recuperat din mers de gruparea din jurul Vioricăi Dăncilă.

Să nu ne lăsăm, însă, înşelaţi. Recuperarea nu va aduce un plus de coerenţă în actul guvernării, care se va concentra ca şi până acum pe exerciţii de imagine şi de menţinere intactă a grupurilor parlamentare, a bazinului electoral, bazin tot mai slăbit de plecările la muncă în străinătate.

Deja grija de viitorul lor politic i-a adunat grămadă pe toţi majoritarii care erau cu un picior în curtea lui Victor Ponta, reuşind să-şi adjudece postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi să treacă legea de alegere directă într-un singur tur a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Ţin cu dinţii şi de alegerea primarilor într-un singur tur pentru a-şi putea mobiliza electoratul la urne în viitoarele alegeri.

Iar din această pricină, Opoziţia câştigătoare a scrutinului european, deşi s-a trezit cu victoria în braţe, n-a ştiut şi nu ştie ce şi cum să facă pentru a-şi maximiza şansele. Nu a avut pregătit din timp un scenariu atât de optimist, iar pierderea avantajelor câştigate cu atâtea eforturi se prefigurează la orizont.

Argumente: neexistând un set minim de reguli şi principii, aglutinarea într-o formulă de alianţă s-a făcut doar conjunctural, iar actanţii nu reuşesc să se înhame la aceeaşi căruţă. Cauzele? Aceleaşi care au ţinut dreapta departe de putere după revoluţie: neînţelegerea comandamentelor etapei, deşi comportamentul lor în campanie, cu unele mici desincronizări, a fost de admirat, aroganţa liderilor, personalizarea tendinţelor, a grupurilor şi a grupuleţelor.

Partea şi mai încurcată este inexistenţa unei formule de coaliţie în vederea unei eventuale demisii ori moţiuni de cenzură împotriva actualului guvern. Chiar dacă încercarea de transpunere în practică a referendumului pentru justiţie se află acum în linie dreaptă: s-a anunţat deja crearea unei comisii parlamentare de lucru în vederea găsirii celor mai bune soluţii de modificare-completare a Constituţiei… Ceea ce nu înţeleg este de ce nu se ia în consideraţie şi referendumul referitor la 300 de parlamentari, de ce nu se porneşte de la rezultatele recentei comisii constituţionale din 2013 – 2015 cu acelaşi scop. Semn că se irosesc în continuare bătălii deja câştigate.

Presingul extern şi intern împotriva actualei coaliţii de guvernământ, însă, se amplifică din nou: Comisia de la Veneţia ne-a atenţionat iarăşi despre caracterul nociv al ordonanţelor de urgenţă asupra Justiţiei româneşti şi a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie pe motiv că vor sabota lupta anticorupţie şi vor slăbi statul de drept, iar Curtea de Justiţie a UE urmează să se pronunţe în câteva zeci de cazuri semnalizat de magistraţii români pe aceleaşi speţe.

Din păcate, n-am văzut nicio preocupare a actualilor diriguitori pentru a le rezolva.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: