Judeţul Suceava, implicare nesatisfăcătoare în „responsabilizarea” părinţilor care au copii în plasament

> O campanie a ANPIS reliefează că în peste jumătate din judeţe nu s-au făcut propuneri în acest sens sau că au fost identificate „cazuri izolate, de nici 1% sau cu puţin peste 1% din numărul copiilor aflaţi în plasament” > Inspectorii sociali cer „sancţiuni sau măsuri, atât pentru părinţii care nu îşi onorează obligaţiile stabilite, cât şi pentru profesioniştii care nu asigură implicarea părinţilor într-o măsură de protecţie”

Inspectorii sociali au verificat, în cadrul unei campanii naţionale de controale a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), existenţa, la nivelul direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, a demersurilor pentru identificarea şi consilierea părinţilor în scopul menţinerii legăturilor personale a acestora cu copiii. Controalele au avut ca bază de plecare numărul mare al copiilor aflaţi într-o măsură de protecţie, cât şi dinamica intrărilor şi revocărilor măsurilor de protecţie, considerându-se că „se impune o rigurozitate în responsabilizarea şi sancţionarea părinţilor (…), înainte să se rupă iremediabil relaţia părinţi-copii sau ca aceşti copii să-şi petreacă toată copilăria în sistemul de asistenţă socială”.

Conform raportului privind rezultatele campaniei „Controlul de fond al serviciilor publice de asistenţă socială”, cu prilejul controalelor, direcţiile de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului au raportat un total de 7,82% de situaţii în care instanţele de judecată sau comisiile pentru protecţia copilului au stabilit o formă de contribuţie în sarcina părinţilor. Astfel, în 2,31% din cazuri, s-a stabilit contribuţia financiară a părinţilor la întreţinerea copiilor, cu un total lunar de circa 65.737 de lei, iar în alte 5,51% dintre cazuri s-a instituit obligaţia părinţilor apţi de a presta lunar între 20 şi 40 de ore de muncă în folosul comunităţii. Pe de altă parte, potrivit raportului ANPIS, în timp ce în unele judeţe există o practică pentru identificarea şi responsabilizarea părinţilor, în peste jumătate din direcţiile de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului nu s-au făcut propuneri în acest sens ori identificate au fost „cazuri izolate de nici 1% sau cu puţin peste 1% din numărul copiilor aflaţi în plasament”. Din acest punct de vedere, enumerate sunt direcţiile de specialitate din Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, sectoarele nr. 1, nr.4 şi nr. 5 din Bucureşti. Cele mai mari ponderi ale părinţilor obligaţi să contribuie financiar sau prin muncă au fost identificate în Tulcea – 55,15% din totalul copiilor cu măsură de protecţie din judeţ, Maramureş – 46,25%; Giurgiu – 44,02%; Timiş – 41,47% şi Constanţa – 39,41%. Cu pondere medie cuprinsă între 2% şi 7% se remarcă direcţiile de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului din judeţele Bacău, Cluj, Satu Mare şi Vrancea.

Pentru creşterea gradului de responsabilizare, dar şi a implicării părinţilor, este considerată necesară completarea cadrului legislativ „cu sancţiuni sau măsuri, atât pentru părinţii care nu îşi achită obligaţiile stabilite, cât şi pentru profesioniştii care nu asigură implicarea părinţilor într-o măsură de protecţie”. De asemenea, se face şi propunerea instituirii de „sancţiuni pentru părinţii care, în mod nejustificat, nu se prezintă la solicitările specialiştilor din cadrul DGASPC, precum şi pentru cei care nu informează cu privire la schimbările apărute în viaţa lor şi care pot influenţa relaţia cu propriul copil”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: