Cultivarea varietăţilor şi soiurilor de tătăneasă în zona montană

Tătăneasa (Symphytum officinale) este o plantă medicinală foarte des cultivată în grădinile şi în ogoarele fermierilor din zona montană a României. Varietăţile de tătăneasă cele mai răspândite pe ogoarele fermierilor din zona montană sunt: Symphytum officinale, Variegatum şi Axeminster. Soiurile de tătăneasă cele mai cultivate în grădinile fermierilor din zona montană sunt: Rosa, Bianca, Delphinium, Lankspur, Alex şi Laura. Aceste soiuri de tătăneasă găsesc condiţii foarte bune de creştere şi de dezvoltare în zona montană, pe solurile luto-nisipoase, brun-roşcate de pădure şi negre de fâneaţă, cât şi pe solurile foarte bine lucrate, bogate în humus şi cu expoziţie solară sud-vestică. Lucrările care se pretează la cultura de tătăneasă în perioada de vegetaţie sunt: administrarea de îngrăşăminte minerale şi organice, aratul cu plugul cu cormană complementară la adâncimea de 25-35 cm pe suprafeţele de teren mari, nivelarea terenului cu grapa stelată sau cu discuri, săparea şi mobilizarea solului cu cazmaua pe suprafeţele de teren mici, efectuarea de praşile manuale şi menţinerea terenului liber de buruieni în jurul plantelor, irigarea prin aspersiune sau prin brazde ori de câte ori este nevoie, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă la ora actuală, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente şi recoltarea rădăcinilor de tătăneasă, când ajung la maturitatea tehnologică de consum, în luna septembrie.

Cercetările horticole şi naturiste au scos în evidenţă că tătăneasa are foarte multe efecte terapeutice. Consumul proaspăt al tulpinilor de tătăneasă vindecă: tuberculoza pulmonară, bronşita, pneumonia, pietrele de la rinichi, infecţia urinară, rănile, arsurile, durerile dentare şi cancerul. Cercetările naturiste ne demonstrează că ceaiurile preparate din tulpinile de tătăneasă vindecă cistita şi pietrele la rinichi, zona zoster, guta şi hernia.

Datorită efectelor terapeutice deosebite tătăneasa este planta medicinală care merită să fie extinsă în grădinile fermierilor din întreaga zonă montană. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: