Campanie privind efectele consumului de alcool

O campanie de informare, educare şi conştientizare privind efectele consumului de alcool se derulează în judeţ pe parcursul lunii iunie, sub sloganul „Nu merită să rişti!”.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Liliana Grădinariu, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că autorităţile sanitare sucevene, în parteneriat cu Clinica ALIAT Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” – secţia Asistenţă Socială, Asociaţia Addictless Suceava, asistenţii medicali comunitari din judeţ, desfăşoară în cursul lunii iunie campania de informare, educare şi conştientizare cu tema „Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool”.

Liliana Grădinariu a precizat că, în data de 5 iunie, DSP Suceava şi Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) au organizat o acţiune cu prilejul Zilei Naţionale de Testare a Consumului de Alcool.

„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli. Adolescenţii şi tinerii reprezintă o populaţie în mod particular la risc, din cauza percepţiei inadecvate asupra consecinţelor alcoolului. Unu din zece decese la femeile cu vârsta între 15 şi 29 de ani şi unu din patru decese la bărbaţii de aceeaşi vârstă este legat de consumul de alcool. Aproximativ 80% din adolescenţii români în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool. Vârsta medie la care adolescenţii români încep să bea este 14 ani, numărul băieţilor care consumă alcool dublându-se până la vârsta majoratului. Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceştia au un risc de patru până la şapte ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, faţă de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenţei, cu fiecare an câştigat fără consum de alcool, riscul dependenţei scade în medie cu 10%. La gravide, consumul de alcool este un factor de risc pentru evoluţia sarcinii, fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naştere prematură, creştere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naştere a nou-născutului. Alcoolul interferează cu dezvoltarea normală a diferitelor ţesuturi şi organe ale fătului, în principal la nivelul sistemului nervos, determinând un spectru de tulburări ireversibile cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal. Semnele şi simptomele sindromului includ malformaţii ale capului, feţei şi organelor interne, retard mintal şi tulburări comportamentale, dificultăţi de funcţionare şi de adaptare la viaţa cotidiană, cu manifestare pe parcursul întregii vieţi. Formele de manifestare şi severitatea acestora pot varia de la individ la altul. Sindromul alcoolic fetal poate fi prevenit prin abstinenţa de la alcool pe durata sarcinii” a explicat Grădinariu.

Ea a precizat că această campanie are ca scop formarea unor valori şi atitudini pozitive faţă de stilul de viaţă sănătos şi stimularea schimbărilor pozitive în comportamentul legat de alcool, iar din grupurile ţintă din acest an fac parte gravidele, femeile care planifică o sarcină în viitorul apropiat, precum şi copiii şi tinerii sub 18 ani.

Sursa citată menţionează că pentru gravide mesajul cheie este: „nu există un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care să poată fi consumate fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii şi dezvoltării fătului”. Pentru copii şi tineri mesajul cheie este „consumul de alcool în copilărie sau adolescenţă îţi poate afecta dezvoltarea sistemului nervos şi performanţele şcolare, relaţiile cu cei din jur, comportamentul social şi sănătatea mintală”.

În cadrul campaniei derulate în judeţ sunt incluse mai multe acţiuni, respectiv diseminarea informaţiei prin mijloace media (presă scrisă, emisiuni radio-TV, bannere TV, internet, website, social media), autoevaluarea consumului de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, la persoanele în vârstă de peste 15 ani în 13 centre de testare, aplicarea intervenţiei scurte la persoanele aflate la risc de consum dăunător de alcool, referirea persoanelor cu consum dăunător şi a celor cu tulburări clinice sau mentale cauzate de alcool spre serviciile medicale şi psihologice specializate, organizarea unor acţiuni educative la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava şi la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava. Totodată, vor fi distribuite şi materiale promoţionale cu mesaje educative.

DSP Suceava va organiza în data de 21 iunie un atelier de lucru cu tema „Nu merită să rişti!”, în cadrul căruia specialiştii Clinicii ALIAT Suceava vor prezenta informaţii despre efectele consumului de alcool asupra copiilor, tinerilor şi copiilor nenăscuţi, la eveniment fiind invitaţi să participe asistenţi medicali comunitari din judeţ, studenţi de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, programul de studii Asistenţă socială.

Campania este finanţată de Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: