„S-au stins luminile rampei” pentru una dintre cele mai reuşite ediţii ale Festivalului internaţional „Video ART” pentru adolescenţi

 Organizată în mod tradiţional de Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava şi Asociaţia cultural-educativă „Clubul Video ART” a elevilor de la această instituţie, ediţia din acest an a reprezentat o cotitură în derularea sa. Numărul de participanţi la această ediţie a depăşit orice aşteptare din partea organizatorilor, mai ales în ceea ce priveşte filmele din străinătate, ce au sosit într-un număr impresionant, aproape egal cu al celor din România. Nu atât numărul acestora a contat, cât mai ales calitatea lor, încântând publicul spectator, dar şi juriul de specialitate, care a apreciat în mod corespunzător fiecare film în parte.

Au trimis filme adolescenţi din Austria, Belgia, Luxemburg, Macedonia, România, Rusia, Spania şi Ucraina, totalizând aproape 60 de proiecte cinematografice cu o tematică diversă, ce a demonstrat că tinerii de pretutindeni au o viziune comună asupra existenţei, sunt preocupaţi de aceleaşi probleme ale societăţii, cu care şi ei se confruntă.

Derulat pe parcursul a trei zile pline, a avut în centrul atenţiei celebra „probă de film”, ce a dat unicitate în plan european festivalului de la Suceava, fapt remarcat încă de acum doi ani de însuşi preşedintele în exerciţiu al Uniunii Internaţionale a Cinematografiei de Amatori (UNICA), Dave Watterson, din Marea Britanie. Constituind aşa-numita etapă finală a festivalului, proba de film a fost una spectaculoasă, prin modul ei de desfăşurare, organizatorii propunând o temă mai mult decât incitantă: „Păstoritul în Bucovina”. Pentru aceasta, a fost necesară o pregătire minuţioasă înainte de desfăşurare, în contextul căreia Centrul Cultural „Bucovina” a avut – ca de obicei – un rol însemnat, asigurând întreaga logistică. Locaţii precum Mălini, Râşca, Capu Satului sau Munceii Rarăului au constituit subiectul filmelor de concurs din acest an. Participanţii concurenţi veniţi din alte oraşe ale ţării s-au bucurat mai întâi de frumuseţea locurilor respective, dar şi de vremea excelentă pentru filmare, aceasta permiţându-le realizarea unor secvenţe de o frumuseţe cum numai la munte putem găsi. Bucovina, cu splendorile ei, a ştiut – şi de această dată – să-şi întâmpine oaspeţii aşa cum ştie ea mai bine, dintotdeauna.

Juriul festivalului din acest an a fost alcătuit din conf. dr. Radu Olăreanu, de la Universitatea de Arte din Tg. Mureş, preşedintele juriului, Emilian Urse, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România de la Bucureşti, Dumitru Alexe de la firma „Studio Video Art”, Bucureşti, director de imagine, Relu Tabără, de la TVR Iaşi, director de imagine, şi Nicu Mihali, documentarist, de la Bucureşti.

Misiunea juriului nu a fost una uşoară, căci filmele de acasă, nominalizate, puse alături de cele realizate în cadrul probei de film nu au avut aceeaşi valoare, uneori cele de acasă fiind mai slab cotate decât cele din concurs, alteori invers. Important a fost ca valoarea celor mai bune să fie evidenţiată prin premii corespunzătoare, iar acest lucru a reieşit din clasamentul pe care îl redăm mai jos:

La SECŢIUNEA INTERNAŢIONALĂ, ierarhia a fost următoarea:

PREMIUL I: „THIS IS ME”, Yaiza Suárez, SPANIA

PREMIUL AL II-LEA: „MOM I LOVE YOU”, Oksana Ivanishchenko şi Ivan Maksimenko, UCRAINA

PREMIUL AL III-LEA: LEGO DER ÜBERFALL, Thomas Speckhofer, AUSTRIA

Premiul pentru cea mai bună imagine, „LIVERPOOL”, Louise Gron, LUXEMBURG

Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră: „J. HOND CLEANS UP!”, Mara Erang, LUXEMBURG

Premiul pentru regie, D’WAISS WOUERECHT, Fränz Dormans şi Ben Allard, LUXEMBURG

Premiul pentru cel mai bun actor, Gabriela Junquera, în „THIS IS ME”, SPANIA

Premiul pentru cel mai bun scenariu, „CHICK PEACE”, Jugendaustausch SESAM, LUXEMBURG

Premiul pentru originalitate, „HIGH ALTITUDE BALOON”, Riechert Julien, LUXEMBURG

Premiul special al juriului, CHITVE CHAMCE, Hristijan Kochovski, MACEDONIA

În urma jurizării colective s-a decis acordarea Medaliei UNICA filmului „Povestea unui cioban pe nume Vasile”, realizat în cadrul etapei finale a festivalului concurs de către Bogdan Pătrăucean şi Gheorghe Cătălin Cioban, de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, din Suceava.

La SECŢIUNEA NAŢIONALĂ, ierarhia a fost următoarea:

> Spot publicitar cu impact social

– Premiul I „HUMAN TRAFFIKING”, Irimia Cosmin-Ionuţ şi Rusu Cosmin Daniel de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava

– Premiul al II-lea, „ANXIETY”, Andrei Viorel Tulumb şi Ştefan Amariei de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, Fălticeni

– Premiul al III-lea, CH3–CH2-OH, Popescu Pavel şi Constantinescu Gelu-Mihăiţă, de la Colegiul Tehnic Media, Bucureşti

– Menţiune: „MY FRIEND, OUR PROBLEM!”, Nan Alina Georgiana şi Croitoru Edward-Valentin, de la Colegiul Tehnic Media, Bucureşti

> Film de scurtmetraj

– Premiul I „Sezon de vânătoare”, Pavel Podbereschi şi Ioan Poşchin de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Piatra Neamţ

– Premiul al II-lea, „EQUILIBRUM”, Bogdan Baltaru şi Diana Petruţa Biceaga de la „Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava

– Premiul al III-lea, „ZECE SECUNDE”, Alexandru Negru şi Bianca-Ioana Batinaş de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi,

– Menţiune: „MASKED GRADES”, Ghiţă Alexandru Cristian şi Alin Valentin Marin, de la Colegiul Tehnic Media, Bucureşti

– Menţiune, „A OPTA PORUNCĂ”, Gheorghe Bogdan-Ştefan şi Enache Andreea, de la Colegiul Tehnic Media, Bucureşti

– Premiu special din partea firmei de transmisiuni TV „Studio Video Art, Bcureşti, reprezentată de Ticu Alexe: „POVESTEA UNUI CIOBAN PE NUME VASILE”, Bogdan Pătrăucean şi Gheorghe Cătălin Cioban, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Gala decernării premiilor Video Art 2019 a avut loc în Auditorium „Joseph Schmidt” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde premiile mai sus-menţionate au fost acordate celor în drept, evenimentul fiind „pigmentat” cu un spectacol artistic al celor mai talentaţi elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş”.

Pentru ca acest eveniment să aibă o reuşită deplină au contribuit corespunzător o serie de instituţii devenite tradiţionale în implicarea organizării: Consiliul Judeţean, ca principal finanţator, Universitatea „Stefan cel Mare, Suceava, Centrul cultural Bucovina, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava. A contribuit la reuşita evenimentului şi un număr redus de sponsori, cărora le mulţumim şi pe această cale, numele lor putând fi reţinute de pe site-ul evenimentului: www.concursulvideoart.ro

În perioada care urmează, membrii clubului Video Art de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava vor duce o campanie de promovare a rezultatelor acestei ediţii, din dorinţa ca munca tinerilor pasionaţi de film din întreaga Europă să fie cunoscută în cât mai multe locuri, iar exemplul tinerilor cineaşti premiaţi să constituie un imbold pentru participanţii la ediţiile viitoare.

Prof. VIOREL IEREMIE,

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava,

Preşedinte Asociaţia cultural-educativă „Clubul Video ART”

Directorul Festivalului Video ART pentru adolescenţi

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: