În campania „Donează sânge! Fii #MândruDonator!”

Sucevenii, invitaţi să doneze sânge alături de echipa ASSIST Software

ASSIST Software, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava, organizează în perioada 10-14 iunie, campania „Donează sânge! Fii #MândruDonator!”, încurajând sucevenii să doneze şi să salveze vieţile persoanelor aflate în stare critică. Campania are rolul de a informa şi a sensibiliza comunitatea locală cu privire la criză acută de sânge din spitalele din România, în săptămâna în care se sărbătoreşte şi Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Potrivit Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională din ţară, unul din zece pacienţi internaţi în spitalele din România are nevoie de o transfuzie de sânge. Dacă în ţările europene procentul de donatori ajunge până la 10%, în România este de doar 1,7%, nevoia de sânge nefiind acoperită în întregime niciodată.

Donează sânge şi salvează trei vieţi!

Fii #MândruDonator!

O unitate de 450 ml de sânge poate salva trei vieţi, iar prelevarea durează maximum 15 minute. Sucevenii pot dona sânge zilnic, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava, în intervalul orar 8 – 13. Campania „Donează sânge! Fii #MândruDonator!” are ca obiectiv facilitarea eforturilor Centrului Judeţean de Transfuzii Suceava de prelevare a sângelui şi deopotrivă ajutare a bolnavilor din spitale aflaţi în situaţii critice. Mai mult, acţiunea se doreşte a fi un imbold şi o sursă de inspiraţie pentru cei care, deşi sunt eligibili să doneze, nu au făcut asta niciodată.

Suceava donează sânge. Alătură-te şi tu!

Criza tăcută a sângelui din spitalele din România este reală şi este important să se facă auzită în rândul tuturor oamenilor. Compania suceveană ASSIST Software apelează la simţul civic al comunităţii locale şi încurajează sucevenii să participe, într-un număr cât mai mare şi în mod constant, la acţiunile de donare de sânge. Echipa ASSIST Software va dona sânge la rândul său, alături de prieteni şi familie, în săptămâna 10-14 iunie. ASSIST Software este deja cunoscută pentru implicarea activă şi susţinerea comunităţii locale prin diverse acţiuni sociale şi caritabile.

 Campania „Donează sânge! Fii #MândruDonator!” este susţinută de mai multe companii şi organizaţii non-guvernamentale din Suceava, care au răspuns afirmativ iniţiativei ASSIST Software de a dona sânge şi de a trage un semnal de alarmă asupra nevoii de a se dona sânge în mod constant. Până în prezent, şi-au anunţat susţinerea şi participarea la campanie: Asociaţia Beard Brothers, Bizz Cafe, BioMobila, Clinica Oftalmologică Novaoptic, Tipografia Muşatinii, VIVA FM.

Pe 14 iunie, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, toate persoanele care vor dona sânge la Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava vor fi răsplătite de Bizz Cafe cu o cafea gratuită sau un cappuccino pe care le vor putea savura la cafenea pe parcursul întregii zile, în baza adeverinţei de donator.

Beneficiile donării de sânge

Pe lângă salvarea a trei vieţi, există şi alte beneficii de care donatorul are parte. Persoanele eligibile sunt supuse unei evaluări gratuite a stării de sănătate de către un medic, precum şi unui control biologic (recoltare de probe de sânge pentru stabilirea grupei sanguine, RH, valoarea hemoglobinei, a glicemiei etc.). În plus, fiecare donator este răsplătit cu 7 bonuri de masă în valoare de 67 lei, iar ziua donării poate constitui o zi de concediu plătit.

Totodată, s-a demonstrat că donarea regulată de sânge reduce riscul bolilor de inimă şi infarct miocardic, reduce stresul, îmbunătăţeşte bunăstarea emoţională şi oferă un sentiment de apartenenţă la grup.

Condiţii pentru a dona sânge

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

– greutate peste 60 kg;

– puls regulat, 60-100 bătăi/minut;

– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;

– să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;

– să nu fi suferit tratamente stomatologice în ultimele 3 luni;

– donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut nicio afecţiune cronică sau acută.

 Campania „Donează sânge! Fii #MandruDonator!” iniţiată de ASSIST Software reprezintă un exerciţiu de solidaritate pentru comunitatea locală şi pentru români în general, accentuând totodată cât este de important ca persoanele care donează o dată să continue să facă acest lucru în mod constant, ducând astfel la acoperirea necesarului zilnic de sânge la nivel naţional.

Fiecare persoană poate deveni #MândruDonator şi să salveze trei vieţi printr-o simplă donare de sânge. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: