Retrospectiva săptămânii

Euro a pierdut trei bani

Săptămâna trecută a fost, poate, cea mai bună din acest an pentru leu, cursul euro coborând la valori care se mai înregistrau la jumătatea lui ianuarie, înainte de atingerea maximului istoric de 4,7648 lei, atins în 21 ianuarie. Comparativ cu finalul lui mai, moneda unică a pierdut trei bani.

Media euro a coborât de la 4,7450 lei, la începutul perioadei, la 4,7183 lei, la sfârşitul ei cursul fiind stabilit la 4,7190 lei, într-o şedinţă în care transferurile s-au efectuat în culoarul 4,716 – 4,726 lei, cu închiderea la 4,718 lei.

În ciuda acestei evoluţii pozitive, tot mai multe voci atenţionează asupra presiunilor depreciative din jurul monedei naţionale.

Ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR arată că „riscurile la adresa acesteia (stabilităţii financiare, n.red.) sunt în creştere, în contextul unor evoluţii economice şi financiare internaţionale marcate de incertitudine ridicată, coroborate cu resurgenţa pe plan intern a riscului privind cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar”.

La sfârşitul săptămânii, un raport al delegaţiei FMI în România arăta că avansul economic, bazat pe consum, a crescut veniturile românilor, dar dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit, o schimbare de strategie a devenit necesară, iar deficitul de cont curent ar putea depăşi 5% din PIB în acest an, în contextul unei creşteri economice de circa 4%. Fără o schimbare a politicilor guvernamentale, procesul de convergenţă ar putea suferi şi ar afecta veniturile reale ale pensionarilor şi persoanelor sărace, avertizează FMI.

Cea mai consistentă scădere a suferit-o dolarul, a cărui medie a alunecat de la 4,2472 la 4,1887 lei, la finalul intervalului, când cotaţiile din piaţă au fluctuat între 4,159 şi 4,197 lei.

Moneda elveţiană a fluctuat pe pieţele internaţionale în culoarul 1,112 – 1,121 franci/euro, iar media ei a scăzut de la 4,2512 la 4,2121 lei.

Uncia de aur valora, vineri seară, pe pieţele specializate 1.340 dolari, însă deprecierea monedei americane a făcut ca preţul gramului de aur să scadă la finalul perioadei la 179,6486 lei.

Valoarea Indicelui de Referinţă pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC) a fost stabilită de BNR la 2,36%, pe baza cotaţiilor din ultimul trimestru din 2018.

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a urcat la sfârşitul intervalului de la 3,24 la 3,25%, iar cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,37 la 3,38%.

Indicele ROBOR la 9 luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătite la creditele atrase de băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,49%, iar cel la 12 luni la 3,54%.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1159, la începutul perioadei, până la 1,1384 dolari, la sfârşitul ei când bursele americane s-au închis la 1,1333 dolari.

Deprecierea dolarului se datorează, în principal, războiului vamal dintre SUA şi China, respectiv celui dintre SUA şi Mexic, la care s-a adăugat reducerea semnificativă a numărului de noi locuri de muncă în Statele Unite. Luna trecută au fost create 75.000 noi slujbe, în timp ce analiştii anticipau un număr de cel puţin 180.000.

La sfârşitul perioadei, media indicatorilor bitcoin urmăriţi de Bloomberg se plasa la circa 8.100 dolari.

Analiza cuprinde perioada 3–7 iunie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: