Cupa Interetnică Bucovina, ediţia a 16-a

„Am rămas împreună pentru că ne-am respectat”

Cupa Interetnică Bucovina s-a desfăşurat anul acesta, pentru prima dată, doar sub imperiul sportului, al mişcării. Din cauza fondurilor la limita minimă a onorabilităţii unor organizatori, componenta de spectacol, cea în care etniile prezentau prin în dans şi cântec, parte dintre tradiţiile fiecăreia, nu s-a mai putut realiza.

Dar şi în astfel de condiţii, Cupa Interetnică Bucovina, organizată de Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Suceava, în parteneriat cu Asociaţia Juventus şi Fundaţia ANA, rezistă de 16 ani, fără întrerupere.16 ani în care, fie ploaie, fie vânt, sute de copii şi tineri aparţinând minorităţilor etnice armonios conlocuitoare ale Bucovinei, şi nu numai, au venit la Suceava pentru a face sport şi a-şi împărtăşi unii altora din bogăţiile culturale lăsate de străbuni. Este un proiect frumos din care, între timp, au învăţat şi alţii.

Nu dansăm, nu cântăm, dar să ne mişcăm!

Ieri, la ora 10, pe terenul de sport al Liceului cu Program sportiv Suceava a avut loc deschiderea oficială a celei de a VI-a ediţii a Cupei Interetnice Bucovina. Chiar şi în acest an sărac, au onorat cu prezenţa grupuri reprezentative de fete şi băieţi aparţinând minorităţilor ucraineană, ruso-lipovenească, germană, romă, alături de care, prieteni de la începuturi, au venit reprezentanţi ai administraţiei Regionale Cernăuţi şi elevi şi studenţi din Republica Moldova.

O deschidere de doar câteva minute, de bun venit, simplă, concisă şi prietenească, mai mult o şedinţă tehnică dinaintea unei sesiuni sportive.

„Am rămas împreună pentru că ne-am respectat” a spus în cele câteva cuvinte adresate oaspeţilor, Mihai Androhovici, vicepreşedintele Federaţiei Române Sportul pentru Toţi, coordonatorul principal şi aproape unic al ediţiei a 16-a a acestui proiect interetnic.

Au venit alături de el, ca în fiecare an, în postură de arbitri sau de monitori ai grupurilor de tineri, o mână de voluntari din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi profesori de sport din Suceava.

N-au fost anul acesta cântece şi dansuri în costume populare extraordinar de frumoase, dar s-a păstrat ambiţia şi bucuria sportului împreună.

Astfel, după deschiderea oficială băieţii au rămas pe terenul de sport şi sau încins la lupte aprige în competiţia de fotbal. Romii şi ucrainenii au fost finaliştii.

Fetele au plecat în sala Liceului cu Program Sportiv şi s-au distrat, pe muzică, mai întâi într-un un maraton vesel şi istovitor de zumba, apoi la un meci de kinball sau într-un parteneriat de badminton, trăgând cu arcul sau cu pistolul cu bile, sau pur şi simplu rotindu-şi copilăreşte cercul pe talie sau sărind coarda.

Pentru câştigători, organizatorii au pregătit cupe, medalii şi diplome, dar tuturor le-au împărtăşit speranţa că anul viitor Cupa Interetnică Bucovina va avea resurse să revină la dublul ei rost, stabilit acum 16 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: