Senatorul PSD Ioan Stan:

Ludovic Orban şi-a dat arama pe faţă după ce a propus eliminarea scutirii de impozitul pe venit al IT-iştilor

Orban are material de „tăiere” mulţi ani la cât de multe a făcut guvernarea PSD pentru atât de multe categorii sociale româneşti

 Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, miercuri, în Senat, că preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi-a dat arama pe faţă după ce a propus eliminarea scutirii de impozitul pe venitul IT-iştilor.

„Se pare că este cu adevărat greu să nu-ţi dai arama pe faţă şi să nu-ţi arăţi adevărata fire. Se demonstrează în aceste zile de însuşi cel ce se crede liderul PNL. Devorat de o ambiţie fără margini, cea care îl împinge ca de dragul de a ieşi mereu în faţă să comită pur şi simplu cele mai uriaşe gafe cu putinţă, ba chiar să meargă până acolo încât să «pună umărul» la nereuşita propriilor membri de partid, Ludovic Orban face în aceste zile încă una nefăcută. În numele unei presupuse echităţi fiscale personajul sus-amintit vine cu «senzaţionala» propunere de a se renunţa la scutirea de impozitul pe venit a IT-iştilor. Emisă după comunicarea intenţiei de a anula sporurile de toate felurile şi pentru toate categoriile de salariaţi, ulterior rectificată pe ici pe colo, această nouă «sclipire» PNL-istă este de natură să revolte pe orice om cu o minimă putere de înţelegere” a arătat Ioan Stan într-o declaraţie politică.

El a explicat că cei către care se îndreaptă privirea dlui ce promitea marea cu sarea în recenta campanie electorală împotriva PSD fac parte dintr-o categorie de specialişti care a primit în anul 2004, de la Guvernul Năstase, scutirea de impozit pe venit a cărei arie de aplicare s-a lărgit în decembrie 2017, la iniţiativa PSD, de la 75.000 la 100.000.

Potrivit senatorului PSD sucevean, în baza datelor oferite de Asociaţia patronală a industriei de software şi servicii, facilităţile fiscale au făcut şi menţin industria IT românească competitivă într-o cursă cu alte ţări care oferă programatorilor impozit pe venit „zero”, precum Polonia, Ucraina sau Belarus.

El arată şi că deficitul de forţă de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare încât o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiştilor din ţară, deci un impact economic major. „Conform aceloraşi informaţii, cifra de afaceri estimată pentru 2019 este de peste 5 miliarde euro, aproape 6% la PIB. Evolutiv, din 2013 până astăzi, dimensiunea pieţei s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 miliard euro la 5 miliarde euro). Contribuţia în PIB a industriei a evoluat de la 0,5% în 2003 la aproape 6% astăzi. Să mai precizăm că nevoia anuală de specialişti este de 14.000 de oameni, dublă faţă de numărul absolvenţilor în domeniu. Acelaşi ANIS estimează că faţă de 6% din PIB acum, potenţialul IT permite a se ajunge la 10 % în 5 ani” explică senatorul.

El este sigur că apartenenţa sa politică îl poate face suspectabil de partizanat, dar că s-au făcut comentarii foarte aspre la adresa intenţiilor preşedintelui PNL de către prezumtivi aliaţi politici şi l-a citat pe deputatul USR Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, potrivit căruia „eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti ar fi o imensă prostie cu efect economic net negativ”.

„Apreciind spusele dlui deputat, nu mă pot opri să-i amintesc un proverb arhicunoscut şi recunoscut, «spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti». Şi poate că edificator pentru aprecierea de care se bucură Ludovic Orban în rândul propriilor colegi de partid este faptul că, ideea de a se arunca, cu tot cu partid evident, în astfel de aberaţii a fost urgent sancţionată, cerându-i-se demisia imediată. Mă refer la apelul preşedintelui filialei Târgu Jiu a PNL şi primar al oraşului cu acelaşi nume” a continuat senatorul.

Ioan Stan crede că astfel de declaraţii ale liderului PNL nu fac decât să aducă servicii PSD.

„Dacă ura neabătută a lui Ludovic Orban împotriva noastră, a PSD-ului, îi va alimenta şi pe viitor astfel de iniţiative, eu nu-i pot decât a-i mulţumi. Ne face mari servicii şi îl încurajez să continue. Am făcut atât de multe în guvernarea noastră pentru atât de multe categorii sociale româneşti încât are material de «tăiere» mulţi ani de aici înainte. Iar electoratul să cântărească şi să decidă în afara sloganurilor, pe realităţi” a conchis Ioan Stan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: