Senatorul Virginel Iordache, mesaj către dascălii suceveni:

„Învăţătorul – sculptor de suflete”

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a dat publicităţii un comunicat în care celebrează misiunea dascălului cu ocazia Zilei Învăţătorului.

Vă redăm integral mesajul senatorului sucevean. (N.B.)

„Pe 5 iunie sărbătorim «Ziua Învăţătorului», ziua oamenilor care au ca misiune să le dezvăluie copiilor «corola de minuni a lumii».

De-a lungul anilor, prin munca sa, învăţătorului i-au fost recunoscute, de cele mai multe ori, declarativ, meritele. Fiind supranumit de-a lungul timpului dascăl, apostol, învăţător, profesor, omului de la catedră i s-a dedicat o zi în care gândurile şi inimile noastre se îndreaptă spre EL, cel care a vegheat la urcuşul nostru către starea de OM, la cel care prin munca sa, prin grija şi prin duioşia cu care se ocupă de cei mici şi-a câştigat, în sufletul fiecăruia dintre noi, primul loc, poate la fel de important ca cel al mamei – învăţătoarea noastră «cea de toate zilele».

Evident, suntem departe de a-i acorda acestei zile importanţa pe care o merită. O umbrim, cu diverse pretexte şi ne-am pierdut inocenţa de a vorbi cu drag despre dascălii noştri.

S-au răcit vremurile, ne-am îndârjit în preocupări şi construim simboluri, de multe ori, lipsite de educaţie. Cu toate acestea, chipul învăţătorului este etern acelaşi. E viu, dar îl ascundem undeva în mormanele de amintiri, uneori inutile, ale maturităţii.

Nu în fiecare zi, dar măcar astăzi, să ne amintim cu drag de învăţătorii pe care i-am avut, părinţii şi ocrotitorii noştri sociali, oamenii care se dăruiesc zi de zi copiilor noştri.

În nicio altă profesie nu este mai oportună ca osmoza dintre carieră şi vocaţie, să fie cât mai aproape de perfecţiune. Devine un imperativ al şcolii de a angaja nu doar învăţători, ci învăţători de vocaţie. Nu doar munca conştiincioasă şi sistematică, mobilizarea voinţei şi sentimentelor, ingeniozitatea, creativitatea, calitatea gândirii, erudiţia şi pregătirea ştiinţifică constituie cheia succesului în activitatea pedagogului, ci vocaţia lui pentru ceea ce face. Înţeleg prin vocaţie convergenţa tuturor demersurilor învăţătorului spre anumite manifestări, în direcţia cărora simte că se realizează pe sine şi are sentimentul propriei libertăţi, propriei afirmări, iar forma sub care vocaţia se manifestă constituie îndeletnicirea constantă a pedagogului de vocaţie.

Ceea ce face învăţătorul este să construiască o bază solidă pentru construcţia ce va dura toată viaţa pentru fiecare copil în parte. Formarea copilului presupune nu numai însuşirea unor cunoştinţe, ci şi învăţarea acestuia să înveţe de-a lungul vieţii, să gândească liber şi critic.

În mod firesc, având în vedere condiţiile marilor transformări care au loc în societatea noastră, cresc exigenţele faţă de activitatea şi conduita oamenilor în toate împrejurările, în societate şi în profesie. În educaţie, atitudinea şi conduita profesorului în sistemul educativ trebuie să se ridice la cota cea mai înaltă.

Învăţătorul este persoana care îndeplineşte o misiune de importanţă majoră, de formare şi dezvoltare a personalităţii tinerei generaţii, precum şi de instruire profesională în cadrul instituţiilor de învăţământ în concordanţă cu necesităţile vitale socio-profesionale, morale şi cetăţeneşti. Prin aceste activităţi învăţătorul contribuie la realizarea celui mai important produs al societăţii – OMUL. Acesta trebuie să fie instruit, calificat, capabil să se integreze prin activităţile sale în societate, contribuind astfel la mai binele său dar şi la progresul acesteia ( societăţii).

În învăţământul contemporan învăţătorul are un rol din ce în ce mai important, este garantul fundamental al formării personalităţii umane. Personalitatea sa reprezintă factorul decisiv pentru reuşita elevilor, filtrul care imprimă direcţii şi finalităţi nuanţate întregului demers educativ.

Fără ei, fără oamenii care lucrează în învăţământ, am fi cu mult mai săraci. Pentru că, în cele din urmă, educaţia este cea care ne dă sens şi utilitate vieţii. Fără munca celor de la catedră, îndrăznesc să afirm că, probabil, încă nu am fi ieşit, din evul mediu.

Motiv pentru care, de Ziua Învăţătorului, nu ezit să urez, din toată inima, celor care lucrează în învăţământ: «La mulţi ani, sculptori de suflete!»”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI