Trei elevi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, cadeţi în SUA

Elev plutonier adjutant Răzvan Moldovanu, elev plutonier Bogdan Daniliuc şi elev sergent major Mădălin Savin de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” vor avea şansa de a se forma ca ofiţeri în trei dintre cele mai prestigioase academii din Statele Unite ale Americii. Cei trei elevi militari câmpulungeni vor deveni cadeţi la United States Air Force Academy Colorado, United States Military Academy West Point şi respectiv United States Naval Academy Annapolis Maryland. După o pregătire temeinică şi o selecţie riguroasă, absolvenţii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” au reuşit să îşi depăşească propriile aşteptări.

Povestea lui Răzvan Moldovanu în colegiul militar câmpulungean a început în anul 2016, când a fost admis printre primii, cu media 9,90. Rezultatele excepţionale obţinute la învăţătură în cei patru ani de studiu şi abilităţile de lider l-au urcat în ierarhia gradelor până la cel de elev plutonier adjutant. Acest fapt i-a adus o mare onoare, dar şi responsabilităţi în plus. Răzvan este pasionat de baschet şi a reuşit, alături de echipa lui, să obţină 3 ani la rând locul I la competiţiile aplicativ-militare şi sportive organizate la nivelul colegiilor militare. Engleza s-a numărat printre materiile sale preferate, drept urmare, în clasa a IX-a a obţinut premiul al II-lea la Concursul naţional de limba engleză „Quest”. Ca urmare a rezultatelor deosebite la învăţătură, elevul, originar din Iaşi, a fost selecţionat să participe timp de două luni la un schimb de experienţă cu o şcoala parteneră din Portugalia şi o lună în Franţa, în cadrul programului european Erasmus+ Body.

Un vis american, de la elev de liceu militar la cadet în SUA – Răzvan Moldovanu

Prima dată am auzit de această oportunitate în clasa a XI-a. I-am avut exemplu pe absolvenţii de anul trecut Alexandru Savin şi Teodor Cazamir care se pregăteau pentru etapele admiterii. După ce Alexandru a fost admis la Academia Forţelor Aeriene din Colorado, am aflat că acolo pot să fac exact ceea ce mi-am dorit de mic – să zbor.

– De ce ai ales Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”?

– Am intrat în colegiul militar cu un sigur gând – să zbor! Iar faptul că o pot face în străinătate reprezintă un bonus. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face-o cu cea mai mare plăcere.

– Cum a fost admiterea la United States Air Force Academy?

– Admiterea a constat în completarea unei cereri de înscriere, cu încadrarea în anumite criterii, după care a urmat susţinerea unor probe medicale, sportive şi alte teste de limba engleză. Trebuie să ai o pregătire fizică foarte bună, de asemenea este important să ştii limba engleză foarte bine.

– Ai un mesaj pentru colegii tăi care urmează să susţină examenele de admitere în învăţământul superior?

– Colegilor mei din anul IV de studiu le transmit că trebuie să înfruntăm examenele vieţii fără să ne încruntăm! Presiunea creează diamante!”

„Ochii văd numai ceea ce mintea este pregătită să înţeleagă” – Bogdan Daniliuc

Bogdan Daniliuc este din Botoşani şi este unul dintre cei mai pasionaţi geografi din colegiul câmpulungean. El s-a remarcat de-a lungul celor patru ani de studiu cu două menţiuni la etapa naţională a Olimpiadei de geografie şi o calificare la Olimpiada de geografie a Europei Centrale, de Sud şi Sud-Est. Pregătirea suplimentară a adolescentului militar a însemnat o exersare a abilităţilor de comunicare în limba engleză şi totodată responsabilitatea de a duce mai departe ştafeta olimpicilor naţionali. Rezultatele remarcabile, atât în plan şcolar, cât şi în plan sportiv, l-au făcut pe Bogdan să fie ales să participe la un schimb de experienţă cu o şcoala parteneră din Anglia.

– De ce ai ales Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” şi, respectiv, West Point?

– Am ales liceul militar deoarece mi-am dorit să activez într-un domeniu guvernat de principii şi cu un scop nobil. Totodată, încă din clasa a IX-a mi-am stabilit un obiectiv: acela de a studia la United States Military Academy West Point. Mi-am dorit acest lucru deoarece am aflat că este una dintre cele mai prestigioase din lume şi îmi va oferi oportunităţi unice. Am conştientizat că doar ieşind din propria zonă de confort voi obţine cele mai importante experienţe de viaţă. Din acel moment mi-am urmat cu perseverenţă şi pasiune scopul. Doresc să îmi exprim gratitudinea pentru tot ce mi-a oferit acest colegiu. Îmi îndemn colegii să îşi urmeze visul, chiar dacă, la un moment dat, pare imposibil!

„Cel mai sigur mod de a reuşi este întotdeauna să încerci măcar odată!” – Mădălin Savin

Absolventul Mădălin Savin este din Câmpulung Moldovenesc şi în perioada studiilor liceale a avut oportunitatea să îşi pună în valoare talentul artistic în mai multe ocazii. Dragostea pentru muzică şi pentru chitară l-au făcut remarcat încă din primele zile petrecute în instituţia câmpulungeană. Una dintre materiile preferate ale lui Mădălin este chimia. Astfel, formând o echipă cu cel mai bun prieten al său au reuşit să se califice de două ori consecutiv la etapa naţională a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevii din clasele liceale, obţinând menţiune, respectiv premiul I.

– De ce ai ales United States Naval Academy Annapolis Maryland?

– Mereu am fost fascinat de mare. În şcoala generală am obţinut multe premii la înot şi visam să văd cerul înstelat noaptea de la bordul unei nave. Dacă avansezi cu încredere în direcţia visurilor tale, vei cunoaşte un succes neobişnuit în vremuri obişnuite.

Sincer să fiu, niciodată nu m-am gândit că voi avea o asemenea şansă. Când au fost anunţaţi cei 12 elevi care puteau aplica pentru academiile din America, primul gând a fost acela că nu voi reuşi. Am avut timp până a doua zi să ne hotărâm. Seara, în cameră, mă gândeam cum ar fi să reuşesc. Mi-am propus să dau tot ce am mai bun din mine, iar dacă nu voi izbuti, măcar am încercat. Mi-am spus mereu că trebuie să am curaj să îmi urmez inima şi intuiţia.

– Cum a fost admiterea?

– Am avut două săptămâni de foc, unde fiecare probă era eliminatorie. Cea mai dificilă parte mi s-a părut interviul. În faţa examinatorului din cadrul academiei americane a trebuit să discut aproximativ 35 de minute despre mine, în engleză.

 Pot să spun că ne-a ajutat foarte mult că am fost trei candidaţi de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” care au concurat cu câte un elev de la celelalte colegii militare din ţară. Reuşita noastră este dovada unei pregătiri intense şi a motivaţiei pe care am modelat-o de-a lungul timpului.

– Ai un mesaj pentru colegi?

– Am împărtăşit patru ani plini de aventuri, bucurii, certuri, iar acum îmi doresc să am puterea să dau timpul înapoi, să fiu iar în anul I, în momentul primei întâlniri cu voi cei care mi-aţi fost alături în momente de veselie, dar şi în momente de cumpănă. După ani şi ani sunt sigur că ne vom aduce aminte cu mândrie că am făcut parte din marea familie ştefănistă!

Pe colegii mei mai mici doresc să îi încurajez să îşi urmeze visul şi să nu renunţe niciodată, pentru că una dintre cele mai mari slăbiciuni se ascunde în opţiunea de a renunţa. Cel mai sigur mod de a reuşi este întotdeauna să încerci măcar o dată!

***

Anul şcolar trecut absolventul Andrei-Alexandru Savin de la Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a fost admis la United States Air Force Academy. În aceeaşi academie au mai studiat Cristian Hanciuc şi Mihai Hanganu din promoţia 2017, Adrian Aionesei din promoţia 2013 şi Andrei Măcărescu din promoţia 2005. Pregătirea continuă şi responsabilă, începută încă din primii ani de liceu, a constituit premisa unor cariere de succes. Pentru liceenii militari câmpulungeni aceste rezultate reprezintă un exemplu pentru viitoarea lor carieră militară.

GEORGIANA LUPU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: