Criticul literar Mircea A. Diaconu, cu „Metacritice”, nominalizat la Premiile USR pentru anul 2018

> Printre nominalizaţi se numără şi Matei Vişniec, în calitate de romancier

Uniunea Scriitorilor din România (USR) a anunţat recent volumele nominalizate, pe categorii, pentru Premiile USR pentru anul 2018. Juriul care a decis asupra nominalizărilor a fost format din Dan Cristea (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu (membri). Categoriile avute în vedere de juriu au fost carte de poezie; de proză; teatru; critică, eseu şi istorie literară; carte pentru copii şi tineret; debut; traduceri; premiu special; literatură în limbile minorităţilor. Juriul precizează că premiul naţional va fi acordat dincolo de nominalizări.

La categoria Carte de critică, eseu şi istorie literară, lista celor şase nominalizaţi este deschisă de criticul literar sucevean Mircea A. Diaconu, cu volumul „Metacritice” (ed. Junimea, 2018). Urmează cărţi semnate de Valeriu Gherghel, Horia Roman Patapievici, Ovidiu Pecican, Mircea Tomuş şi Ion Vianu.

„În niciuna din cărţile sau articolele sale, Mircea A. Diaconu nu dă curs localismului, dimpotrivă, îi destramă cu luciditate veleităţile şi iluziile. Explicită sau implicită, judecata sa de valoare este mereu prezentă, planurile discuţiei sunt, de regulă, ferm disociate, argumentele se fondează pe contactele directe cu textele, pe intimitatea inspiratoare a lecturii. Şi mai intervine în demersul său un factor decisiv: istoricul literar, chiar şi criticul uneori, se aşază mereu «în preajma conceptelor», se angajează într-un proces deloc simplu de clarificare teoretică ce se desfăşoară simultan cu analiza pe text” notează, printre altele, pe coperta a IV-a a cărţii, criticul literar Mircea Martin, alături de Andrei Terian şi de Martin J. Adams.

Menţionăm şi că, pe poziţia a VI-a a categoriei Cartea de proză, figurează Matei Vişniec, cu „Ultimele zile ale Occidentului” (Polirom).

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI