Vrabia mălai visează

 Dar măcar a fost un vis frumos… Ce e mai încurajator ca român decât să vezi tinerii frumoşi şi liberi („tefeliştii”!) alături de o majoritate de poporeni dorindu-şi şi militând pentru democraţie şi libertate, pentru integrarea României între naţiunile civilizate ale Europei? Aţi observat că tinerii au devenit principala forţă la ultimul vot? Numai că niciodată, decât în poveşti, visul lor nu devine imediat realitate, ci are nevoie de eforturi susţinute şi de timp… În această fază sunt toţi câştigătorii scrutinului acum.

Iar conducătorii şi mass-media au aflat cel mai important lucru, adică ce îşi doreşte poporul, talpa ţării: democraţie, stat de drept, justiţie independentă, egală pentru toţi, apartenenţa mai clar pronunţată la Uniunea Europeană şi NATO, de aceea Guvernul şi Parlamentul trebuie să se ocupe de agenda publică a cetăţeanului, a României, nu să slugărească lideri profitori, dubioşi, îmbătaţi de amocul puterii absolute. S-a creat un orizont de aşteptare populară uriaş de care cine nu va ţine seama va plăti crunt la viitoarele alegeri.

Din păcate, după 26 mai, Opoziţia nici măcar nu mai are curajul să-şi susţină visul, aşa cum a făcut-o cu atâta ardoare în campania electorală. Atunci lăsa impresia că dărâmarea Guvernului Dăncilă şi schimbarea peste noapte a majorităţii de guvernământ vor fi ceva de domeniul firescului şi vor veni de la sine ca urmare a prezenţei masive la urne. Căci numai cine nu voia să creadă că social-democraţii vor deconta toate nebuniile legate de justiţie şi ROEXIT le mai dădea şanse.

Ei, bine, acum câştigătorii scrutinului au dat piept cu realitatea, ceea ce era previzibil: de la sine nu vine niciodată nimic în politică. Iar realitatea asta e ca ariciul: se închide tocmai când vrea Grivei să vadă despre ce pradă e vorba. Căci, lovită din toate părţile, majoritatea de guvernământ s-a trezit pe buza prăpastiei, s-a făcut ghem în faţa valului de critici şi va sta ghem până la sfârşitul mandatului, cu orice risc. Altă şansă s-ar putea să nu mai vină. Şi ce risc e mai mare decât acela să dispari din prima parte a scenei politice din cauza unui management anapoda.

În plus, Opoziţia n-a fost deloc pregătită să se păzească a doua zi după succes şi au apărut fisuri în leadership, unele proprii, altele induse de competitori în bătălia politică fără menajamente. E vorba de Pro România care a funcţionat ca un cal troian, ceea ce era previzibil pentru destui comentatori rămaşi independenţi şi cu coloană vertebrală. Aşa că ipotetica moţiune de cenzură împotriva guvernului va avea aceeaşi soartă ca şi candidatura d-nei Raluca Turcan la şefia Camerei Deputaţilor. Şi e greu de crezut că situaţia va putea fi schimbată până la alegerile prezidenţiale. Cel puţin.

Şi mai sunt câteva necunoscute: dificultatea concentrării pe realizarea unor proiecte vitale precum accesarea fondurilor europene, modernizarea-construirea unor căi moderne de transport, lipsa proiectelor pentru demararea lucrărilor la cele 8 spitale regionale, creşterea de la o zi la alta a dobânzilor la împrumuturile guvernamentale şi a inflaţiei, cea mai gravă din UE. Nu ştiu ce partide politice s-ar putea înhăma la aşa ceva. Dar cineva trebuie să o facă.

Însă de visat, Opoziţia e normal să viseze la preluarea puterii, că de asta s-a intrat în politică, deşi plecarea de la Palatul Victoria a actualei majorităţi pare tot mai dorită de lideri. Ar vrea să scape de povara guvernării pentru a se reface în Opoziţie după arestarea lui Dragnea. Numai că fără rezolvarea multiplelor ticăloşii din vremea compromisului lider, fără democraţie şi transparenţă totală, PSD nu se poate reface. Fiindcă timpul nu curge deloc în favoarea sa. Iar următoarele alegeri deja bat la uşă.

Or în condiţiile grabei, preluarea puterii de către Opoziţie înainte de alegeri va ridica probleme de organizare şi legitimitate, care, mai devreme ori mai târziu, se vor răzbuna. Fireşte că este presiune publică pentru pedepsirea tuturor abuzurilor puterii lui Dragnea, dar mai întâi e nevoie de unitate şi exerciţiu pentru viitorii guvernanţi, e nevoie de programe politice şi economice serioase, care însă deocamdată lipsesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: