De Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, 5 iunie

Locuitorii judeţului sunt aşteptaţi să afle ce înseamnă „prea mult” alcool

> România este pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor

 Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Ministerul Sănătăţii organizează, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară.

Locuitorii judeţului Suceava sunt aşteptaţi în unul dintre centrele locale să se alăture românilor din toată ţara şi să îşi evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din zece întrebări scurte.

Potrivit organizatorilor, consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9,8 litri, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2018.

Astfel, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool îşi propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înţelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel naţional, precum şi colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.

„Suntem tentaţi să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. Totuşi problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi şi dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde zece întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea” a declarat dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT.

Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cu ajutorul acestuia, participanţii la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool vor putea, în doar 5 minute, răspunzând la zece întrebări scurte, să îşi evalueze consumul de alcool şi să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de un consum dăunător. Harta locaţiilor din ţară în care se află centrele de testare poate fi accesată pe Ziuaaudit.ro.

Evenimentul este derulat în cadrul campaniei Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, care va fi organizată de Ministerul Sănătăţii şi se va desfăşura pe tot parcursul lunii iunie, sub coordonarea locală a Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava. (Comunicat de presă) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: