Grup infracţional destructurat în urma unor descinderi

> Mascaţii au „vizitat” 13 locaţii din Bucureşti, Ialomiţa şi Suceava > Persoanele certate cu legea derulau activităţi de contrabandă „în stil mare”, cu ajutorul transportului feroviar pe ruta Ucraina – Suceava – Ialomiţa

La finele săptămânii trecute, procurorii DIICOT au efectuat mai multe descinderi în Suceava, Bucureşti şi în judeţul Ialomiţa pentru destructurarea unui grup infracţional care se ocupa cu contrabanda realizată pe calea ferată. În urma acestora, s-a dispus iniţial reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a şase persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă. În fapt s-a reţinut că, în perioada 2017-2019, grupul „s-a ocupat cu contrabanda cu produse petroliere şi ţigarete provenind din spaţiul extracomunitar şi totodată a desfăşurat activităţi de colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare de astfel de bunuri”, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. Membrii grupului infracţional au achiziţionat din Ucraina şi transportat pe teritoriul României, prin intermediul conductorilor de tren, cantităţi importante de ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzător, precum şi motorină, în vederea comercializării acestora. Inculpaţii preluau marfa de contrabandă, pe care o depozitau iniţial într-un imobil dezafectat, situat în apropierea căii ferate, urmând ca ulterior marfa să fie încărcată şi transportată la persoanele interesate şi foarte atent verificate de membrii grupării. Ba mai mult, potrivit cercetărilor efectuate s-a stabilit că garnitura de tren folosită de membrii grupului pentru introducerea produselor de contrabandă a efectuat în medie şase curse pe zi, cu aceiaşi conductori de tren, iar la un transport inculpaţii introduceau în ţară 4-6 baxuri cu ţigarete de provenienţă ucraineană, precum şi 1-2 tone de motorină pe zi. Dacă de ţigări „scăpau” mai greu, motorina era comercializată imediat unor persoane de pe raza localităţii Milişăuţi, deţinătorii unor societăţi cu profil agricol.

„Pentru a asigura succesul activităţilor infracţionale, membrii grupului infracţional organizat au modificat elemente şi componente de caroserie ale vehiculelor destinate transportului de ţigări, pentru a disimula existenţa în interior a acestora, iar cele şase persoane ajunse în spatele gratiilor aveau rolul de a prelua produsele de contrabandă de la garniturile de tren şi de a le transporta la imobilul care avea rolul de depozit, precum şi la diferiţi clienţi şi de a asigura paza sau de a intermedia comercializarea acestora. Pentru realizarea transportului ilicit se ţinea permanent legătura cu conductorii trenurilor.”

Destrămarea reţelei a început după un control în traficul rutier

La finele lunii mai, s-a procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitare în care se aflau doi dintre inculpaţi şi cantitatea de aproximativ 2.400 litri de motorină. Astfel că, la data de 29 mai, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Ialomiţa împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi ai Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Ialomiţa au efectuat 13 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ialomiţa şi Suceava, fiind puse în executare zece mandate de aducere. Cu ocazia efectuări percheziţiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, alţi 9.000 de litri de motorină, cinci instalaţii artizanale folosite la sustragerea de carburant, opt butelii cu gaz refrigerant, un pistol cu aer comprimat deţinut fără autorizaţie şi 200 de litri de ierbicid, aproximativ 2.500 de pachete de ţigări de contrabandă, 355.807 lei, 71.650 de lire sterline, 31.430 de euro, 11.000 de dolari, şase telefoane mobile şi patru cartele SIM.

Inculpaţii au ajuns în arest preventiv

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii, prin indisponibilizarea a nu mai puţin de 12 autoturisme, mai spun procurorii, adăugând că inculpaţii reţinuţi au fost prezentaţi Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar prin încheierea de şedinţă, instanţa de judecată a admis cererea formulată de procurorii DIICOT.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: