Ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea celor afectaţi de inundaţii

Guvernul a aprobat, ieri, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgenţă pe parcursul anului, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase, produse începând cu luna mai 2019, anunţă Ministerul Muncii.

Ajutoarele de urgenţă se acordă în limita sumei de 5 milioane lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, astfel: câte 3.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de peste 90%; câte 2.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% şi 90% inclusiv; câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de până la 50% exclusiv. În cazul în care, în urma inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei.

Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, pe baza borderourilor agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, borderourile fiind avizate de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi.

Pentru sprijinirea promptă a populaţiei pe parcursul anului 2019 şi pentru combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a celor afectaţi, normele de acordare a ajutoarelor de urgenţă au fost simplificate. Astfel, familiile sau persoanele afectate nu mai trebuie să completeze cereri, iar efectuarea anchetelor sociale a fost eliminată, precizează Ministerul Muncii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: