O carte omagiu

Dr. Ioan Ieţcu a lansat, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, „Înainte să fie prea târziu”

Medicul scriitor Ioan Ieţcu, doctor în Ştiinţe Medicale, a lansat, ieri, în Sala „Elena Greculesei” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, cea mai recentă carte a sa, „Înainte să fie prea târziu”, în cadrul unei manifestări moderate de dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), şi prezentată de vicepreşedintele societăţii, scriitorul Cezar Straton, de prof. univ. dr. Vasile Păvăleanu şi de scriitorul Mihai Sultana Vicol.

 „Un volum care ne aduce în actualitatea zilei”, după cum a afirmat Alexandru Ovidiu Vintilă, „apărut în condiţii grafice excelente, o scriitură sapienţială, un tom izvodit de infatigabilul domn Ioan Ieţcu, un om al cetăţii şi un cărturar cunoscut”, „un volum de atitudine, de o veritabilă francheţe”, scris din grijă pentru sănătatea planetei de un medic sucevean, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, fondator şi preşedinte al Mişcării Ecologiste din Bucovina, autor a numeroase volume, coautor la altele, posesor a numeroase diplome, distincţii şi premii importante – ca să amintesc doar câteva din informaţiile punctate de preşedintele SSB, la care aş adăuga-o şi pe cea de valoros colaborator al ziarului „Crai nou”.

Într-o succintă, dar elocventă prezentare, scriitorul Cezar Straton a vorbit despre începuturile mişcării ecologiste în judeţul Suceava, la care dr. Ioan Ieţcu, „o personalitate polivalentă, în care talentul se îmbină cu cunoaşterea”, şi-a adus din plin contribuţia. Vorbind despre colaborarea „din acei ani revoluţionari”, când a apărut şi revista „Pro Natura”, Cezar Straton s-a referit şi la existenţa fostei Întreprinderi de Fibre Artificiale (IFA), poluatoare cu sulfură de carbon, care a determinat apariţia mişcării ecologiste în zonă şi a unei publicaţii de atitudine ecologistă.

În stilu-i binecunoscut, foarte documentat, cu informaţie densă şi bogată, autorul s-a referit şi el la perioada în care a vorbi, a informa despre poluarea cu „sulfocarbon” a fost un act de curaj, la dezastrul produs de fosta IFA: „Cartea se vrea un omagiu adus fondatorilor Mişcării Ecologiste, proveniţi din toate profesiile şi, de asemenea, un omagiu celor care au suportat, ani la rând, efectele poluării” a declarat el, mulţumind celor care l-au ajutat ca aceasta să vadă lumina tiparului: coautorilor – soţia sa, ing. Oltea Ieţcu, dr. Gh. Simionca, prof. Filip Preoteasa, dr. Simina Rădăşanu, dr. Vlad Rădăşanu, prof. Cristiana Rădăşanu, Tudor Pletea, de asemenea redactorului de carte Alis Niculică şi informaticianului Ela Savin.

„Înainte să fie prea târziu” a apărut la editura PIM de la Iaşi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: