„Un artist în plină ascensiune”

Joi, 23 mai, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, a avut loc vernisajul expoziţiei de sculptură „Plăsmuiri” a artistului Sorin Purcaru. A fost o manifestare expoziţională care s-a realizat la propunerea artistului liric al Filarmonicii din Iaşi, fălticenianul Radu Casian, în strânsă colaborare cu fostul său coleg, profesorul muzeograf Marius Dăscălescu, la care s-a adăugat sprijinul personalului muzeului gazdă.

Sorin Purcaru este sculptor şi lector la Facultatea de Arte vizuale şi Design, secţia Sculptură din cadrul Universităţii „George Enescu” din Iaşi. Pornind de la realitate, de la obiecte – clopote, chei, robineţi, broaşte, piese disparate din metal, pe care le-a transformat subiectiv intersectându-le cu vieţuitoarele, au fost realizate şi expuse 21 de sculpturi din oţel inoxidabil şi bronz alături de 19 lucrări de grafică realizate într-o tehnică mixtă – cerneluri, tuş şi acuarelă pe hârtie. Lucrările sunt rezultatul a şase ani de explorări formale şi experimente de atelier.

Sorin Purcaru este un sculptor inventiv, cu o fantezie ce surprinde privitorul, care îmbină calităţile plastice ale materialului cu imaginaţia creatoare, cu un număr impresionant de expoziţii personale şi de grup găzduite de spaţii destinate artelor din Europa şi din afara ei, remarcându-se prin consecvenţa şi consistenţa proiectelor artistice. În acest an a avut o expoziţie personală la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, într-un spaţiu râvnit de artişti din toate ţările Uniunii Europene, o parte din lucrări regăsindu-se şi la Fălticeni.

Universul între figurativ şi abstract

Prin cele 21 de lucrări, din care amintim „Cea care deschide”, „Cel care deschide”, „Distilatorul de oameni”, „Zburător”, „Dubla clopotăreasă”, „Paznicul uşii”, „Clopotăreasă holotropică”, „The Woman’s Back Door”, „Zburător căzut”, „Răpirea Europei”, „Heruvim”, „Clopotar cu trei clopote”, „Centaureasa cu patru aripi”, „Înger zburător”, „Vreau să zbor”, Sorin Purcaru aduce în atenţia publicului fălticenian iubitor de cultură şi care a dorit să fie prezent în număr mare alături de artist, universul său care se defineşte prin pendularea între figurativ şi abstract şi care se circumscrie mai multor teme/cicluri pe care artistul le-a prezentat în expoziţii personale sau colective organizate în ţară şi în străinătate.

„Este o expoziţie inedită, obiectele prezentate se situează într-un peisaj artistic în care nimic nu este imitabil şi din acest motiv nici lucrările pe care le vedem, cu siguranţă nu vor fi considerate imitabile. Ceea ce frapează la Sorin Purcaru, din perspectiva mea şi perspectiva celor care vizionează lucrările, este în primul rând confluenţa mai multor tipuri de influenţe şi mai multe tipuri de artă. Este vorba de o artă care pendulează între timp şi spaţiu, timpul şi spaţiul fiind cele două concepte fundamentale pe marginea cărora artistul jonglează”, a precizat prof. drd. Raluca Schipor de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cea care a prezentat expoziţia.

Realitatea prin propria subiectivitate

Materialele preferate de Sorin Purcaru sunt oţelul inoxidabil şi bronzul – care acceptă, ca patină, multiple intervenţii cromatice realizate cu diferite substanţe. Temele predilecte ale artistului sunt din cadrul clopotarilor şi clopotărescului, clopotăresele fiind personaje cvasiumane, femei cu forme generoase şi capete de clopot, dar în acelaşi timp în spectrul creaţiei artistice a lui Sorin Purcaru distingem paznicii uşilor, încărcaţi de responsabilitatea cheilor pe care le poartă, dar şi de clanţe şi broaşte pe care trebuie să le deschidă pentru a permite sau interzice accesul dintr-o lume în alta, sau previziunile viitorului prin maşinăriile ingenioase care aparţin unei lumi fabuloase. Avem şi lucrări din seria zburătorii, “oameni condamnaţi la eforturi sisifice şi sterpe de a se ridica de la pământ”, centaurilor şi centaureselor, „în care mai tot timpul se regăseşte personajul uman, dar şi acele fragmente de jurnal ale autorului”, după cum aprecia Raluca Schipor.

„Este un artist de excepţie, cu o pregătire intensă iar spiritul lucedic se face mereu prezent. În acelaşi timp artistul ajunge să şocheze prin ineditul prin care se regăseşte, începând cu «Paznicul uşii», continuând cu «Clopotăreasa holotropică», cu lucrările ce se bazează pe structurile biomorfe în care interesant este modul cum se ajunge la o jonglare între obiectele care iniţial nu sunt considerate artistice cum ar fi robineţi, chei, ţevi. Ceea ce impresionează este în acelaşi timp seria îngerilor, heruvimilor, seria zburătorilor, care este mai mereu prezentă, îl preocupă pe artist din toate punctele de vedere şi care conferă actului artistic o tematizare a reflecţiei asupra acestui stil de sculptură.

Lucrările trăiesc prin ele însele la fel cum, în acelaşi timp, în cadrul dialecticii prezenţă – absenţă, putem discuta despre faptul că în acelaşi timp, paradoxal, lipseşte portretul. Marea absenţă constă în faptul că portretul este uneori înlocuit de aripi, de chei, cu multiple sensuri. Sculptorul ne oferă chei spre descoperirea sensurilor, iar uneori chiar prea multe chei, cum ar fi lucrările «Paznicul uşii», «The Woman’s Back Door», sculpturi în care portretul este din chei, creându-se ideea închiderii şi a deschiderii. Fiind un maestru al jocului, Sorin Purcaru ne oferă cheile şi el însuşi decide cum se deschide iar cel sau cea care deschide ţine de simbolismul cheilor, de metamorfozarea unei idei a deschiderii şi închiderii succesive”, a precizat prof. Raluca Schipor.

Un spaţiu care pune în valoare lucrările

Cele 21 de sculpturi sunt completate de 19 lucrări în tehnică mixtă, lucrări pe tema înfloririi, pe tema gândurilor sau pe tema cavalerilor în care ochiul uman percepe dincolo de bidimensionalul şi tridimensionalul de care artistul este mereu legat.

Impresionantă este şi seria obiectelor care încep să oglindească, pentru că percepţia sculpturală este dublată de percepţia autoreflexivă şi de sensurile pe care noi înşine le conferim sau suntem uneori tentaţi să le oferim sculpturilor. Este interesant modul în care privim o sculptură şi în acelaşi timp să ne vedem oglindirea în ea. Acest univers oglindă pare a fi una dintre coordonatele care îl fac pe sculptorul Sorin Purcaru să fie unul dintre artiştii de excepţie.

O parte dintre lucrări au caracter autobiografic, multe dintre ideile artistului având ca punct de plecare schiţele pe care le face, dar şi anumite obiecte metalice pe care le încorporează în piesele realizate prin sudură.

„Mulţumesc celor care m-au invitat aici, întreaga echipă a Muzeului de Artă «Ion Irimescu», ca să putem pune această expoziţie într-un timp record. A fost o surpriză invitaţia la Fălticeni şi datorită unui bun prieten, Radu Casian, s-a materializat această expoziţie. Iniţial am pornit cu un gând să aduc câteva lucrări, dar văzând acest spaţiu mi-am dat seama că era necesar un număr mai mare de lucrări şi acum mă bucur că am venit cu ele aici pentru că sper să pot deschide inimi, minţi şi cine ştie ce se mai poate deschide pornind de la ele. Sunt făcute dintr-o mare bucurie. În momentul în care ajung la atelier mă simt liber, mă simt fericit, este locul în care fac ceea ce vreau eu şi am o libertate extraordinară. Vă rog să le priviţi, vă mulţumesc că aţi venit aici şi sper să vă bucuraţi împreună cu mine de aceste lucrări”, a spus sculptorul Sorin Purcaru.

Concert al formaţiei camerale „Icarus”

Înainte de concertul de muzică clasică a formaţiei camerale „Icarus” a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, Teodor Brădăţanu, managerul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni, le-a mulţumit lui Radu Casian şi muzeografului Marius Dăscălescu pentru organizarea acestei expoziţii la Fălticeni.

„Lui Radu Casian i se datorează expoziţia vernisată joi. Dumnealui ne-a adus la cunoştinţă încă de anul trecut dorinţa de a face o expoziţie împreună cu bunii săi prieteni Sorin Purcaru şi Marius Dăscălescu. Anul trecut nu s-a mai putut, anul acesta aveam programată organizarea unei alte expoziţii de sculptură, expoziţiile de sculptură fiind rare şi mai greu de organizat. Am amânat-o pentru anul viitor pe cea de anul acesta, fiind o expoziţie organizată în mediul intramuzeal, pentru a nu pierde această posibilitate de a avea printre noi un artist în plină ascensiune, domnul Sorin Purcaru. Lucrurile au ieşit frumos chiar dacă s-au făcut repede”, a precizat managerul Teodor Brădăţanu.

Expoziţia lui Sorin Purcaru poate fi vizionată la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” până în a doua decadă a lunii iunie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: