Un alt fel de a alege…

M-a rugat profesorul Constantin Târziu să-i scriu prefaţa pentru volumul de publicistică pe care îl pregăteşte. Adună acolo cam tot ce a publicat în ziarul nostru despre istoria Horodnicenilor, a aşezămintelor religioase, a oamenilor de seamă, a diferitelor şi însemnatelor evenimente petrecute acolo de-a lungul vremurilor, cu deosebire a celor în care aşezarea devenise hotar cu nordul ocupat de austrieci etc., teme abordate deopotrivă cu ştiinţă a istoriei şi cu ştiinţa scrisului.

Am fost de acord nu numai pentru că ziarul „Crai nou” i-a găzduit materialele pe care le-a adunat în volumul pe care îl pregăteşte, ci şi pentru relaţiile pe care le avem în calitate de foşti colegi de învăţătură la institutul sucevean, el terminând istoria, eu – filologia. Şi încă pentru un motiv special, noi fiind şi camarazi de armată, colegi de pluton de infanterie la fosta şcoală de ofiţeri de rezervă de la Bacău. Dar mai ales pentru talentul cu care povesteşte şi scrie, pentru convingerea că acest gen de scriitură nu fabulează, ci se bizuie pe izvoare care conduc textul către realitatea istorică şi nu către literatură. Deşi, repet, talentul cu care povesteşte dezvăluie şi talentul literar.

În fapt, textele sale, talentul său, seriozitatea cu care se întoarce spre trecutul Horodnicenilor îl aşază pe el însuşi în rândul oamenilor de seamă ai aşezării. Bun profesor, dublat de bunul istoric ce şi-a dorit să fie, o vreme bun vornic, până când şi-a dat seama că politicul compromite tot ceea ce a făcut bun în viaţa sa, Constantin Târziu a renunţat la funcţie, proiectându-şi astfel numele în viitor şi nu în bălăcăreala pe care politica o aduce, vrând-nevrând, cu sine. Este de preferat, vorba poetului, numele lăsat pe o carte decât pe o uşă de primărie, oricând, oriunde şi de oricine contestabilă.

Cărţile sale îi asigură deja o remarcabilă trecere prin istoria, ea însăşi remarcabilă, Horodnicenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: