Ioan Bălan:

Promisiunile de la Frasin ale ministrului Teodorovici sunt doar o farsă

> Vicepremierul mi-a răspuns oficial că prin PNDL nu se pot face astfel de investiţii, transmite deputatul

Vicepreşedintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, joi, că promisiunile făcute de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, la Frasin, privind preluarea creditului pentru utilităţi şi mediu şi realizarea de proiecte pentru distribuţia de gaze naturale în localităţile sucevene, sunt doar o farsă, mai ales că vicepremierul Daniel Suciu i-a răspuns că PNDL nu se poate extinde la componenta de gaz natural.

Bălan a spus că, chiar în urmă cu câteva zile, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, i-a răspuns oficial în această privinţă că proiectul nu a fost avizat de MDRAP.

Astfel, în ceea ce priveşte „susţinerea de către MDRAP a propunerii legislative referitoare la extinderea obiectivelor Programului naţional de dezvoltare locală pentru alimentarea cu gaze şi existenţa resurselor financiare ce ar putea fi utilizate în acest sens, subliniem faptul că instituţia noastră nu a susţinut iniţial şi nu susţine nici în prezent această iniţiativă legislativă, întrucât, în conformitate cu prevederile art. IV, alin (1) din OUG nr. 612017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru etapa a II-a a PNDL au fost aprobate credite de angajament în valoare de 30 miliarde de lei, care se utilizează pentru domeniile deja reglementate de OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, cu modificările şi completările ulterioare” a răspuns ministrul.

În răspuns, Daniel Suciu subliniază că, mai mult, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei, beneficiarii PNDL nu mai pot transmite solicitări de finanţare pentru alte obiective de investiţii, iar creditele de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanţare pentru obiectivele de investiţii aprobate la finanţare în perioada 2017-2020 se vor utiliza pentru finanţarea obiectivelor de investiţii pentru care s-au depus solicitări în termenul legal, în anul 2017, care au fost incluse în analiza de specialitate, dar nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament.

Ioan Bălan a apreciat că este promisiune electorală „sută la sută” preluarea creditului pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” şi că se bazează pe acţiunile guvernanţilor PSD din ultimii 3 ani care nici nu au vrut să audă de problemele localităţilor judeţului Suceava, cu riscul ca acestea să intre în incapacitate de plată.

„Mă mir că ministrul Finanţelor, care în ultimii 3 ani a spus că nu se poate rezolva problema, acum a găsit o soluţie miraculoasă despre care spunea, chiar la discuţia bugetului pentru anul 2019, că nu o poate pune în aplicare” a spus Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean a amintit că la dezbaterile privind bugetul de stat pentru 2019 parlamentarii PNL de Suceava au depus un amendament pentru asigurarea finanţării, de la bugetul de stat, a acestor rate şi dobânzi, iar parlamentarii PSD şi ALDE au respins propunerea.

„Dacă nu a existat voinţă politică din partea Guvernului PSD – ALDE la aprobarea bugetului pentru rezolvarea unei probleme istorice, lăsată pe capul primarilor suceveni tot de o administraţie PSD, cum se poate rezolva acum, când banii respectivi nu au fost incluşi în buget? De aceea sunt mai mult ca sigur că ministrul Finanţelor a făcut doar o promisiune de care nu se va ţine de cuvânt. Mi-aş dori ca problema să fie rezolvată, dar am slabe speranţe că PSD o va soluţiona” a declarat Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: