Lions Quest încurajează şcoala în care să domine o atmosferă pozitivă

 Pentru mulţi profesori din Chişinău, R. Moldova, vizita membrilor clubului Lions, din mai multe districte ale României, a fost mereu un prilej de bucurie. Purtători ai coroanei regale, prin misiunea organizaţiei lor, leii au trecut Prutul de mai multe ori, aducând cu ei cărţi pentru bibliotecile liceelor din Capitală sau din satele Moldovei, au organizat seminare tematice pentru cadrele didactice, alteori au reuşit să unească spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, cu ocazia vreunui eveniment social sau cultural.

Deşi pentru instituţiile de învăţământ din R. Moldova luna mai încheie anul şcolar, profesorii, dar şi elevii îşi conectează ultimele puteri intelectuale spre o şcoală altfel. Poate şi asta i-a motivat să accepte, fără echivoc, participarea lor la seminarul Lions Quest România, cu genericul „Abilităţi pentru adolescenţă”. Acesta e un program al clubului Lions, al cărui director şi organizator este prof. Marin Florin Ilieş, care a venit tocmai din Deva. Seminarul a fost găzduit de Liceul „Aristotel” din Chişinău.

Într-o lume care devine tot mai mercantilă, adolescentul de azi are toate şansele să devină omul de mâine al societăţii consumeriste. Pentru a nu permite ca valorile morale din societate să fie anesteziate, mesajul Lions Quest vine să încurajeze copiii ca să devină mai buni: „Avem nevoie să-i învăţăm mai mult decât materiile pe care le predăm în şcoală. Trebuie să-i ajutăm să-şi cultive respectul de sine şi respectul faţă de ceilalţi. Trebuie să-i ajutăm să-şi formeze angajamente puternice faţă de familiile lor, faţă de colegii lor, faţă de comunitate şi de lumea înconjurătoare”. De fapt, preocuparea pentru spiritual trebuie să fie şi regula de bază la nivelul şcolii. Iar pentru dezvoltarea personală, temele programului Lions Quest ajută şi încurajează realizarea unei şcoli în care să domine o atmosferă pozitivă şi creativă.

Profesorii de la mai multe licee din Chişinău – „Vasile Alecsandri”, „Aristotel” „Da Vinci” -, invitaţi să construiască un adevărat cerc didactic, au înţeles că „rolul lor este de a fi mesageri ai îmbunătăţirii climatului şcolar şi de a promova învăţarea socio-emoţională discipolilor, încât aceştia să poată face faţă cu succes provocărilor lor academice şi personale”, preciza în invitaţia sa şi directorul programului, prof. Marin Florin Ilieş.

Seminarul „Abilităţi pentru Adolescenţă” a afirmat plenar că în secolul al XXI-lea şcoala solicită, eminamente, să devină o comunitate în care să domine respectul, responsabilitatea, bunele maniere şi relaţiile civilizate umane. Aceste deziderate valorice au fost exprimate prin strategii didactice, situaţii problematizate, discuţii, dialoguri, jocuri de rol, experimentate mai întâi de profesori, ca mai apoi să fie aplicate la clasă. Cred că temele bazate pe identificarea valorilor pozitive, pe aptitudini, calităţi etc., alese şi moderate de doi formatori internaţionali talentaţi, Maria Pavelescu, psiholog şcolar, Suceava, şi prof. Claudia Gabriella Rosin, Sfântu Gheorghe, servesc un argument că şcoala viitorului are fundamentul culturii datorită unui climat uman, socio-emotiv.

Noi, cei de la „Alecsandri” (director Daniela Vacarciuc), asumându-ne conştient cele învăţate la seminar, am înţeles că baza instructiv-educativă a instituţiei noastre trebuie să fie centrată pe relaţionare. Ceea ce am reflectat în cadrul seminarului, vorbind în numele patronului spiritual, pe care îl purtăm şi căruia îi dăm socoteală că nu-l dezamăgim, vom experimenta, în mod sigur, în cadrul orelor de limba şi literatura română, geografie, istorie, matematică etc. În susţinerea şi promovarea unui climat şcolar pozitiv sunt necesare aptitudini pentru dezvoltare şi adolescenţă, or aceasta şi este componenta de climat a programelor Lions Quest, prezentată în cadrul acestui seminar. Poate că afirmaţia scriitorului Marin Preda „Tinereţea vs. adolescenţa e o trufie, rareori o valoare” îşi are înţelesul, dar mai ales locul ei în actualitate. Nu contestăm. Tocmai despre rezistenţa adolescenţei în faţa factorilor nocivi din societate vom mai scrie, într-o lumină strălucitoare, urmând să aplicăm cu desăvârşire cunoştinţele pe care ni le-a dat seminarul Lions Quest, finanţat în totalitate de Districtul Lions 124, solidari şi prezenţi fiind Radu Cristea – Guvernatorul Districtului 124 România, PDG Istvan David – Area Leader Global Service Team 4C, Romel Guţu – trezorierul Districtului 124.

Cum ar fi oare dacă pe frontispiciul şcolilor noastre ar scrie: „Şcoala noastră este o comunitate în care domnesc respectul, responsabilitatea şi bunele relaţii!”?

 Prof. SILVIA STRĂTILĂ

 Chişinău

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: