Hramul bisericii din satul Slătioara

Pe 21 mai a.c., de sărbătoarea Sf. Împăraţi Constantin şi Maica sa, Elena, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a fost aşteptat cu pâine şi sare aşezate pe ştergar de Bucovina de parohienii satului Slătioara.

Înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi, ÎPS Părinte a slujit Sf. Liturghie în frumoasa biserică monumentală a parohiei, închinată Sf. Împăraţi, şi a ţinut cuvânt de învăţătură.

Majoritatea sătenilor au venit la biserică spre a se bucura de prezenţa ierarhului, să se împărtăşească şi să asculte cuvânt de folos.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul satului, dirijat de presbitera Elena Bostan.

La sfârşitul Sf. Liturghii, toţi participanţii, invitaţi şi localnici, au luat parte la agapa creştină pregătită de comitetul parohial.

Scurt istoric

Pentru că satul şi-a mărit constant numărul de locuitori, vechea bisericuţă de lemn, construită în anul 1797, a devenit neîncăpătoare.

La iniţiativa şi sub directa îndrumare a pr. Vasile Bostan şi a soţiei sale, Elena, la 11 septembrie a început ridicarea unei biserici de zid. Ea este aşezată sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi şi a Sf. Împăraţi, Constantin şi Elena, cele două hramuri ale bisericii.

 Clopotniţa, ridicată după modelul Putnei, biserica veche, închinată Sf. Voievozi şi casa parohială completează cele mai importante clădiri ale aşezământului.

Pictura interioară a fost realizată de pictorul Constantin Călinescu şi ucenica sa, Iulia Hăndrăgel. După moartea profesorului, lucrările au fost finalizate de ucenică şi presbitera Elena.

Sfinţirea locaşului de cult, impresionant ca arhitectură şi ornamentaţie, s-a făcut la 11 septembrie 1988.

Pentru contribuţia şi munca depusă în folosul Sfintei Biserici, pr. Vasile Bostan a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie din Patriarhie: iconom stavrofor cu Cruce Patriarhală. (C.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: