„Studentul sucevean”

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea ÎPS Pimen şi în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în perioada 18-19 mai, ASCOR Suceava a organizat cea de-a patra ediţie a „Studentului sucevean”, prilej de bucurie pentru 100 de tineri, atât din judeţ, cât şi din alte judeţe ale ţării.

Plecând de la deviza că satul înseamnă tradiţie şi obiceiuri, ASCOR Suceava a organizat şi în acest an evenimentul care a devenit el însuşi o tradiţie, intitulat generic „Studentul sucevean”, cu tema „Veşnicia s-a născut la sat”, dat fiind faptul că anul acesta este anul omagial proclamat de Patriarhia Română ca An al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română.

Desfăşurarea evenimentului a avut o durată de două zile, timp în care participanţii au avut prilejul de a împărtăşi impresii şi a se cunoaşte între ei.

În dimineaţa zilei de 18 mai, după primirea participanţilor, voluntarii au dat startul evenimentului prin conferinţa ţinută de părintele Hrisostom de la Mănăstirea Putna, care le-a vorbit tinerilor participanţi despre frumuseţea satului românesc, provocându-i, totodată, să-şi creeze curiozităţi legate de lumea satului. Discuţiile pe tema evenimentului au continuat pe parcursul celor două sesiuni de lucru pe grupe.

Pentru a putea înţelege cu adevărat însemnătatea temei, participanţii au fost conduşi la Muzeul Satului Bucovinean, unde au avut posibilitatea de a-şi aminti şi a cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile satelor cotidiene. Seara s-a încheiat pe ritmul melodiilor folk, cântate de toţi participanţii, acompaniaţi de corzile chitarelor ce vibrau în semn de bucurie.

Ziua de duminică a început prin participarea în acelaşi cuget la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. După terminarea Liturghiei, celor prezenţi li s-a prezentat succint istoricul mănăstirii, prin intermediul cuvintelor rostite de către îndrumătorul ASCOR, părintele arhimandrit Grichentie Natu.

Încheierea evenimentului a avut loc după luarea mesei, unde s-au împărtăşit impresiile, concluziile şi gândurile bune însoţite de cântece spre slava lui Dumnezeu. Iar pentru a încheia evenimentul cu aceeaşi bucurie cu care a început, după o scurtă reprezentaţie artistică, părintele Ionel Ieremia a adresat şi un cuvânt de învăţătură.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate, părintelui, preoţilor şi moderatorilor care ne-au fost alături, sponsorilor, conducerii Universităţii din Suceava, Mănăstirii Dragomirna şi Colegiului „Petru Muşat”, care ne-a primit cu multă bucurie şi, nu în ultimul rând, participanţilor, fără de care bucuria evenimentului nu ar fi fost posibilă. (Conducerea ASCOR Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: