Gheorghe Flutur îi răspunde lui Eugen Teodorovici:

„Am cerut permanent soluţionarea problemei creditului pentru «Utilităţi şi Mediu»”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a răspuns, marţi, ministrului Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, după ce acesta a apreciat că nu prin scrisori se rezolvă problemele din judeţ, ci prin discuţii.

„Nu mi-am propus să fiu scriitor şi nici nu am îndemânare, dar am fost obligat pentru că, dacă aş fi fost invitat la orice întâlnire cu oficialii, fie ei şi de la partidul opus partidului meu, mergeam să discut cu dumnealor pe problemele judeţului”, a spus Flutur.

El a arătat că nu a fost chemat, nu a fost invitat şi că au făcut doar o întâlnire închisă cu primarii PSD. „Sigur, scriu de mult în ultimii ani problemele grele ale judeţului. Una dintre ele este cea legată de proiectul Utilităţi şi Mediu, din 2002, ştiu bine guvernanţii. E un credit de când PSD era şi aici la guvernare locală şi la Bucureşti. Atunci când a fost guvernul nostru la putere au reuşit să dea o ordonanţă prin care se puteau plăti din fondul de rezervă, în fiecare an, ratele scadente la credit şi s-au plătit”, a spus Flutur.

El a menţionat că în urmă cu trei ani, cei de la PSD au modificat ordonanţa când au venit la putere, iar primarii nu au mai putut să-şi plătească ratele.

Flutur a spus că este vorba de un împrumut pentru 61 de primării, pe 25 de ani, de 86,3 milioane de euro, în baza căruia au început lucrări de gaz metan şi s-a derulat proiectul până în 2007, când firma rusească ce executa lucrările a dat faliment.

„Noi am venit la Suceava la guvernarea locală în 2008. Proiectul era blocat. Trebuia să facem ceva şi am dus gazul metan până la Câmpulung Moldovenesc şi s-a început plata ratelor la credit ca să nu intre primăriile în faliment. Este un proiect nefericit care are următorul efect: 86 de milioane de euro pe 25 de ani, la care trebuie să plătească sucevenii 160 de milioane de euro. E dublă valoarea”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că al doilea lucru grav este că din 61 de localităţi împrumutate, aducţiuni de gaz metan au ajuns doar în 13 dintre ele.

Flutur a mai declarat că se aştepta ca la Frasin să se discute despre noul fond de investiţii şi alocarea banilor pentru gaz metan măcar pentru localităţile beneficiare ale acestui proiect, care plătesc 25 de ani împrumutul pentru a avea gaz natural.

Totodată, el a spus că încă aşteaptă să se deblocheze proiectul pentru magistrala spre Vatra Dornei.

El consideră că asta era întrebarea care s-ar fi pus duminică dacă cei care acum au venit la Frasin veneau duminică la Hora Bucovinei, în mulţime.

„Guvernul actual are 475 de procese cu toate parohiile ortodoxe din judeţul Suceava pentru 30 de ha de păduri. Şi de asta este blocată conducta de gaz spre Vatra Dornei. Speram şi încă mai sper că se vor găsi soluţii de deblocare”, a spus Flutur.

Mai mult, preşedintele Flutur i-a răspuns lui Teodorovici şi în ceea ce priveşte fondul la dispoziţia Consiliilor Judeţene, care oricum nu se putea folosi pentru plata creditului pentru că legea precizează că este pentru dezvoltare şi infrastructură şi că ratele la credit s-au plătit în martie, iar bugetul a fost aprobat în aprilie.

„Există prin lege un fond dat la dispoziţia consiliilor judeţene, de 28 de milioane de lei. Este egal pentru toate judeţele şi nu e normal să fie aşa, Suceava cu 750.000 de locuitori primeşte cât Covasna, cu peste 300.000 de locuitori. Bugetul s-a aprobat pe 18 aprilie, rata scadentă a fost în 28 martie”, a spus Flutur care i-a explicat ministrului că din bugetul CJ nu se puteau aloca bani pentru primării.

Totodată, Flutur i-a explicat ministrului că acest fond la dispoziţia CJ este de 13 ori mai mic decât au cerut primarii, în condiţiile în care aceştia au cerut 350 de milioane de lei pentru capitolul de dezvoltare şi pentru infrastructură.

„Ar fi însemnat să îi tăiem de acolo şi să-i dăm pentru nişte datorii pentru 61 de primării, iar celelalte 54 de primării să postească pentru un proiect prost. Nu are nicio logică să condamni un judeţ că au fond la dispoziţie, dar acesta este pentru dezvoltare şi pentru lucrări de infrastructură. De aceea noi am cerut să găsească o soluţie pentru că MPF a gajat împrumutul şi nu cred că primăriile noastre trebuie pedepsite în următorii ani până se termină ratele la credit”, a spus Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că această argumentaţie a avut-o în scris pentru că a cerut de mai multe ori, prin scrisori, atât ministrului Finanţelor, cât şi premierului să rezolve această problemă majoră a administraţiei sucevene.

„Nu ştiu de ce să-i deranjeze pentru că eu vorbesc în numele sucevenilor, inclusiv al localităţilor păstorite de primari PSD. Este o realitate. Am făcut-o şi acum o lună şi două luni şi o voi face şi luni încă odată. Majoritatea nu pot să acceseze fonduri europene”, a spus Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: