Adevărul despre gropile de gunoi din Suceava: Râurile Suceava, Moldova şi Bistriţa Aurie au fost salvate de la dezastru ecologic prin proiectul de închidere a gropilor neconforme

Interviu cu deputatul CĂTĂLIN NECHIFOR

 Reporter: – Care a fost începutul proiectului depozitelor de deşeuri din judeţul Suceava?

Cătălin Nechifor: – Proiectul gropilor de gunoi este un exemplu de proiect dificil, început încă din 2004 şi care nici azi nu a ajuns să fie 100% implementat.

În 2004 a existat o iniţiativă în zona privată, a fost oferta unei firme germane care ar fi vrut să preia întreg sistemul de deşeuri al judeţului, să construiască ei toată infrastructura şi să facă şi partea de reciclare, şi partea de depozitare finală.

Nu s-a dorit atunci, s-a mers pe ideea de bani europeni. Într-adevăr, aşa s-a întâmplat şi, undeva prin 2007, au fost primele părţi de proiect realizate; în 2009 au fost toate autorizaţiile şi avizele eliberate, inclusiv hotărârile de consiliu judeţean, iar din 2011 a început implementarea, finalizându-se în anul 2016, în ultimul an de mandat al meu ca preşedinte al CJ.

Practic, în iunie 2016, întreg sistemul a fost predat la cheie, mai puţin groapa de pe Mestecăniş, care avea un grad de execuţie de 99%, pentru că acolo existau nişte probleme din trecut, cercetate şi de organele statului. Nici acum soluţia nu este definitivă, pentru că se pare că, în 2009, în mandatul de preşedinte al domnului Gheorghe Flutur, hotărârea de CJ cu privire la punerea la dispoziţie a terenului de Primăria şi Consiliul Local al comunei Pojorâta, a fost… şi nu aş vrea să spun eu ilegală, dar a fost cu multe semne de întrebare.

– Cum s-a realizat implementarea acestui proiect dificil?

– Proiectul a constat în mai multe etape şi mai multe dimensiuni. Pe de o parte, unul dintre obiective a fost să închidem gropile existente, acele gropi care erau din trecut începute şi din nefericire marea majoritate pe cursuri de apă.

Ştim cu toţii cum arata groapa de la Călău din Suceava, pe cursul de apă al râului Suceava, ştim cum era cea de la Gura Humorului, pe cursul de apă al Moldovei, exact ca şi în Câmpulung Moldovenesc, de altfel, pe Bistriţa Aurie în Vatra Dornei, la Rădăuţi şi la Fălticeni gropi total neecologice şi nesănătoase, urâte şi din perspectivă vizuală şi care mai şi poluau foarte mult mediul înconjurător.

Nu a fost o muncă uşoară, pentru că a trebuit să încheiem contracte cu firme care au mutat munţi de gunoaie din loc şi care au reciclat întreaga zonă, redând circuitului natural inclusiv albia de râu. Astăzi putem spune, la Suceava de exemplu, la Călău avem un deal reconstruit, un deal care este înierbat şi ecologizat, pe malul Sucevei. Sunt oameni care merg la plajă şi la pescuit pe acolo şi iată că o zonă atât de urâtă a fost redată naturii.

Un al doilea obiectiv a fost cel de creare a două staţii de deşeuri, cea de la Moara şi cea de la Pojorâta, de pe Mestecăniş. La Moara, finalizarea a fost 100% în anul 2016, la Mestecăniş şi acum sunt procese în instanţă şi cercetări pe rol ale instituţiilor statului şi probabil că decizia va fi ulterioară.

De ce s-a întârziat punerea în operare a depozitului de la Moara?

– Rămân şi eu surprins de faptul că abia azi, la aproape 4 ani distanţă, s-a reuşit să se pună în funcţiune, parţial, într-o variantă de avarie, groapa de la Moara. Sper să meargă proiectul în continuare pentru că, chiar dacă timp de 3 ani de zile nu s-a făcut nimic, poate că într-un viitor apropiat vom avea şi un operator definitiv.

Acum la Moara este o chestiune de moment, de etapă, o găselniţă, dar totuşi e o mică rezolvare.

Ceea ce nu am înţeles şi va trebui să vedem cu atenţie despre ce e vorba este modul de tarifare, pentru că din momentul în care se operează la Moara cu siguranţă va trebui de umblat şi la tarife. Nu au fost comunicări publice şi nu ştim cât vom plăti noi cetăţenii, în plus, pentru gunoiul pe care îl producem.

Revenind la partea de închidere a gropilor, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei sau Suceava în mandatul meu, chiar dacă am reuşit să închidem 100% această parte de proiect, cei care sunt responsabili de atunci şi până acum, în guvernarea PNL, cea judeţeană, şi PSD cea naţională, nu au fost în măsură să continue munca noastră.

 Aici vorbim despre un proiect european de foarte mare amploare şi de foarte multe milioane de euro, care practic este în acest moment în lipsă de rezultate palpabile. Tragedia este că, odată închizându-se acele gropi, cei care au venit după noi, nefiind în măsură să deschidă măcar staţia de la Moara, a trebuit să creeze cinci zone noi, cinci zone de depozit de gunoi temporar.

Avem în proximitatea Sucevei o groapă de gunoi chiar pe fosta groapă de zgură de la Termica. Avem la Fălticeni, chiar lângă groapa pe care am închis-o în mandatul meu, un nou depozit deschis. Avem una nouă la Gura Humorului şi se vede cu ochiul liber cum a crescut un nou munte de gunoi şi avem un nou munte de deşeuri şi la Rădăuţi, chiar lângă groapa pe care am închis-o noi.

Şi mai avem pe graniţa dintre Ilişeşti şi Stroieşti un nou depozit, mai ascuns de ochii lumii, dar care va strica mediul înconjurător.

Ce se va întâmpla cu aceste gropi temporare de deşeuri?

– Întrebările care trebuie puse sunt: Ce facem cu aceste noi gropi? În ce măsură ele pot fi ecologizate? Dacă va fi necesar să fie transportate la Moara? Cu ce bani şi cu ce costuri şi impact asupra mediului?

Iată greşeli foarte mari şi lucruri care nu s-au făcut, în ce priveşte continuitatea, aşa cum trebuie, iar din păcate cei care plătesc acum sunt cetăţenii.

Mai spun un lucru extrem de grav şi asta pentru că aici vorbim de finanţare europeană. Ştim cu toţii că orice proiect european, odată depus la finanţare, este foarte greu, imposibil de multe ori, să fie modificat, indiferent de ce situaţii găseşti in realitate.

Foarte multă lume a fost dezamăgită şi supărată şi chiar s-au exprimat unii mai puternic în acest sens despre locaţia de pe Mestecăniş.

Repet, NU a fost decizia mea!

Chiar dacă eu am decontat foarte mult din povestea asta, decizia aparţine Consiliului Judeţean din 2009. Este o hotărâre de CJ de atunci, este act legal, sunt avize şi autorizaţii de la toate instituţiile încă din 2009. Era domnul Flutur şi guvernarea PNL atunci.

Practic, obligaţia noastră era să continuăm proiectul. Puteam decide să renunţăm complet la proiect, la tot ce înseamnă sistem de deşeuri, dar trebuia să dăm şi banii înapoi. Nu mi-am permis însă să aduc Suceava, ca judeţ, în situaţie de faliment financiar, pentru că asta ar fi însemnat să renunţăm la proiect şi să dăm şi banii înapoi.

În ceea ce mă privește întotdeauna am insistat şi încurajat oamenii să caute şi dreptatea în instanţă.

Toţi cei care au fost la mine, ONG-uri, oameni din Valea Putnei, Pojorâta sau Câmpulung, i-am încurajat şi mă bucur că unii au avut determinare şi s-au dus în instanţă şi au câştigat procese şi la Curtea de Apel din Cluj sau Iaşi. Sper ca într-un final să aibă şi câştig de cauză.

Consideraţi că nu aveţi nicio responsabilitate în ceea ce priveşte scandalul public generat de acest proiect?

– Aici nu e vorba de derobare de responsabilitate, ci e vorba de legalitate şi de principii foarte clare.

Însă una peste alta suntem după 3 ani când de abia s-a reuşit azi să se dea drumul la staţia de la Moara. Vedem ce va urma şi sigur că semnale de alarmă sunt, pentru că riscul pe care-l traversează acum România şi Suceava ca judeţ, este că în situaţia în care nu s-au mişcat lucrurile şi nu au reuşit să pună în operă acest sistem important de deşeuri la nivel de judeţ riscă să plătească amenzi usturătoare, pe infrigement, la nivel european. Se pot pune corecţii financiare care pot pleca de la de 5 % din valoarea proiectului, 25% şi, Doamne fereşte, 100%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: