Cinci fermieri suceveni produc usturoi subvenţionat

> Ei ar fi cultivat, în total, o suprafaţă de 5 ha cu usturoi, sprijinul financiar acordat de la bugetul statului fiind de 1.000 de euro/ha, pentru o producţie minimă valorificată de 5.000 kg > În judeţ, potrivit statisticilor întocmite în baza declaraţiilor adunate de la primării, anual se cultiva cu usturoi, mai ales în grădini, o medie de 500 ha

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DJA) Suceava sunt pe teren pentru a verifica îndeplinirea condiţiilor impuse de reglementările în vigoare de către producătorii agricoli care cultivă usturoi cu ajutor bănesc de la bugetul de stat. Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, în judeţul nostru depunând cereri de intrare în program cinci fermieri. Potrivit specialiştilor DJA, este vorba despre o suprafaţă totală cultivată de 5 ha, ceea ce înseamnă o medie de 1 ha de fiecare potenţial beneficiar. Schema de ajutor de minimis este destinată întreprinderilor şi întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi. Astfel, subvenţia se adresează producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate-întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi producătorilor agricoli persoane juridice. Aceştia trebuie să deţină o câte o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp; să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol; să facă dovada producţiei realizate, cu prin documente justificative privind comercializarea acesteia. Nu în cele din urmă, valorificarea producţiei trebuie să se facă în intervalul 1 iulie – 29 noiembrie a anului de cerere. Programul de susţinere a producţiei de usturoi se implementează pe o perioada de 3 ani, respectiv în anii 2019, 2020 şi 2021. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 1.000 euro/ha, fără a se depăşi valoarea maximă de 15.000 de euro de beneficiar în toate cele trei exerciţii financiare, potrivit regulamentului de minimis din sectorul agricol.

În judeţ, potrivit statisticilor întocmite în baza declaraţiilor adunate de la primării, anual se cultiva cu usturoi, mai ales în grădini, o medie de 500 ha.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: