Călin Popescu-Tăriceanu susţine ca împrumutul luat de 61 de primării sucevene pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” să fie preluat de guvern

> El s-a întâlnit cu zeci de primari suceveni care i-au spus că, dacă situaţia actuală continuă, localităţile lor riscă să nu se poată dezvolta

Preşedintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat, ieri, că preşedintele Senatului, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susţine ca Guvernul să preia creditul cu garanţii guvernamentale accesat de judeţul Suceava pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” care împovărează 61 de localităţi sucevene care riscă să intre în incapacitate de plată şi nici nu beneficiază de gazul metan care ar fi trebuit să fie distribuit în aceste localităţi.

Băişanu a declarat că preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu s-a întâlnit, sâmbătă, la Gura Humorului, cu câteva zeci de primari din judeţul Suceava, de toate culorile politice, şi că aceştia i-au prezentat situaţia financiară în care se află localităţile lor, că riscă să nu se poată dezvolta pentru că nu pot accesa programe cu finanţare europeană, întrucât au datorii pentru că au de achitat rate şi dobânzi pentru o investiţie de care nu beneficiază.

Potrivit liderului ALDE Suceava, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că susţine proiectul de lege iniţiat de Băişanu prin care Guvernul să preia creditul şi că va discuta situaţia şi în coaliţia de guvernare pentru că este necesar ca localităţile sucevene să fie exonerate de acest credit care nu le-a adus nimic în afară de datorii.

Alexandru Băişanu anunţase joia trecută, că a iniţiat un proiect de lege prin care să soluţioneze problema datoriilor pe care 61 de localităţi sucevene le au pentru creditul de 86,3 milioane de euro luat pentru implementarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de credit dintre Consiliul Judeţean Suceava împreună cu ceilalţi 61 de împrumutaţi (UAT-uri) din acelaşi judeţ şi Deutsche Bank A.G. Londra, din anul 2004, se efectuează de Ministerul Finanţelor Publice, garantul împrumutului extern potrivit legii” se arată în primul articol al legii.

Totodată, prin aceeaşi lege se abrogă articolul XII din OUG 114/2009 care arată că ratele şi dobânzile aferente creditului se plătesc din surse locale sau transferuri de la bugetul de stat.

Băişanu a explicat că, în acest moment, în judeţul Suceava, există o situaţie excepţională, pentru că 61 de localităţi din judeţ riscă să ajungă în blocaj financiar şi administrativ şi că nici nu pot accesa fonduri europene, ceea ce condamnă mai mult decât jumătate din judeţul Suceava la subdezvoltare.

El arată că împrumutul contractat de Consiliul Judeţean Suceava în asociere cu 61 de localităţi este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi că este luat în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat.

Băişanu a menţionat că prin proiect s-au construit 101,4 km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune cu suma de 11.473.892 euro, conducte care au predate cu titlu gratuit Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş.

„Proiectul a fost gândit prost de la bun început, el fiind doar o frumoasă utopie. Garantarea de către stat a acestei utopii din dorinţa conducerii Consiliului Judeţean de la acea vreme atrage de la sine şi obligativitatea statului fie de a duce la sfârşit acest proiect (etapă deja pierdută), fie asumarea plăţii integrale a împrumutului datorat băncii Deutsche Bank AG Londra, fără a mai atrage responsabilitatea plăţii de la cele 61 de localităţi, care au fost angrenate politic în acest proiect fără finalitate” a spus deputatul ALDE.

El a atras atenţia că, la vremea respectivă, în 2004, Guvernul a girat împrumutul pentru conductele de gaz natural deşi ştia că legislaţia stabilea că aceste conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, iar construcţia şi explorarea lor era în sarcina exclusivă a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.

Alexandru Băişanu a mai declarat că speră că proiectul de lege va găsi susţinători indiferent de doctrina politică, mai ales că localităţile împrumutate nu beneficiază de gazul natural promis, iar primăriile plătesc pentru nimic sume exorbitante care vor duce la falimentul acestora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: