Suntem judeţul cu cele mai multe accidente din ţară şi astfel de măsuri erau necesare

Cătălin Nechifor declară că proiectul de modernizare a drumului Suceava – Iaşi este foarte întârziat şi că s-au tăiat de la finanţare elemente de siguranţă suplimentare, respectiv insule de calmare şi avertizoare acustice la intrarea în localităţi pe care le-a propus iniţial

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, deputatul Pro România Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că proiectul de modernizare a drumului Suceava – Iaşi iniţiat de el împreună cu Cristian Adomniţei, fost preşedinte PNL al CJ Iaşi, este întârziat foarte mult şi că nu s-au păstrat elementele de siguranţă suplimentare care sunt absolut necesare şi folosite în ţările din vestul Europei.

El a spus că este obligat să-şi apere munca din perioada când a fost preşedinte de consiliu judeţean şi că le este dator şi angajaţilor din Consiliul Judeţean Suceava care au lucrat pentru proiectele judeţului.

Nechifor s-a întrebat de ce actualul preşedinte al CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că a preluat un proiect încâlcit, în condiţiile în care era totul pregătit, iar nici astăzi nu s-a turnat un centimetru de asfalt.

Nechifor a spus că acest proiect a fost iniţiat de el împreună cu preşedintele liberal de atunci al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, iar în toamna anului 2013, la Dolhasca, amândoi au stabilit cea mai bună formulă de modernizare a acestui drum, care să avantajeze locuitorii din ambele judeţe, astfel încât în 2014 a fost semnat acordul de asociere între judeţe.

El a explicat că a pornit încă din 2013 acest proiect, pentru că urma finanţarea europeană 2014-2020 şi că trebuia iniţiate procedurile, astfel încât acestea să fie depăşite într-un timp rezonabil, iar lucrările să fie începute cât mai repede.

Nechifor a precizat că în mandatul său proiectul a fost aprobat de Consiliul de Dezvoltare Regională Nord-Est, apoi a fost aprobat la finanţare şi că în 2016, în noiembrie, a fost contractat.

„L-am auzit ieri pe Gheorghe Flutur spunând că proiectul este încâlcit. Cum adică e încâlcit? Ce vrei mai mul? Să ai proiect pe masă, să ai asocierea prin consiliile judeţene disponibilă, să ai o viziune complet modernă de dezvoltare, să aduci soluţii care sunt în vestul Europei, să ai mură-n gură şi acum vii să te plângi, au trecut 3 ani de atunci, şi vii şi acuzi pe cei dinainte. Tot noi suntem vinovaţi că, de 3 ani, administrator PNL de judeţ cu Guvern PSD, să arăţi că nu ai fost în stare să faci un centimetru de drum?” a spus Nechifor.

El a arătat că, după 3 ani, Consiliul Judeţean Suceava a început procedurile de selecţie pentru execuţia lucrărilor şi s-a întrebat când vor fi făcute acestea în condiţiile în care licitaţia poate dura foarte mult timp şi că un proiect lansat în 2014 nu va fi finalizat nici în 2020.

Mai mult, Nechifor crede că „încâlceala” la care se referea Gheorghe Flutur este legată de faptul că proiectul presupunea ca la intrările şi ieşirile din localităţi erau prevăzute insule de calmare şi cu avertizoare acustice.

El a spus că Suceava este judeţul cu cele mai multe accidente rutiere mortale şi că, pentru a preveni astfel de accidente, proiectul prevedea măsuri aşa încât şoferul care vine cu 100 km/h spre localitate să fie obligat să încetinească şi să circule cu viteză moderată în interiorul localităţilor, pentru a nu produce accidente, aşa cum se face în ţări din vestul Europei.

„Ceea ce am propus eu cu Cristi Adomniţei în 2014 trebuia păstrat. Cu elemente de siguranţă rutieră suplimentare, cu soluţii moderne pe care le găsim în vestul continentului pe care le-au tăiat. Probabil că asta a fost încâlceala. Li s-a părut ceva ciudat” a spus Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: