Într-o expoziţie la Muzeul de Istorie din Suceava

Piese din colecţia de artă tibetană a lui Heinrich Harrer

> Aventura lui a fost transpusă în filmul „Şapte ani în Tibet”

Muzeul Bucovinei şi Muzeul Naţional Liechtenstein din Vaduz anunţă că vor vernisa, în data de 31 mai, expoziţia de artă tibetană, colecţia Heinrich Harrer, la Muzeul de Istorie, sala de expoziţii temporare Pod.

Reamintim că, în octombrie 2016, între Muzeul Bucovinei din Suceava şi Muzeul Naţional Liechtenstein din Vaduz, a început un parteneriat finanţat din granturile SEE şi granturile norvegiene, intitulat „Să ne cunoaştem muzeele – schimb de experienţă şi bune practici”, parteneriat în cadrul căruia s-au organizat mai multe expoziţii la Muzeul Bucovinei, printre care una cu ouă de Paşte, alta cu fotografii ale unor personalităţi marcante, realizate de Oliver Mark, şi o expoziţie despre viaţa din mănăstirile din Bucovina, ale cărei fotografii au fost realizate tot de Oliver Mark.

Expoziţia artă tibetană este dedicată colecţiei lui Heinrich Harer care, după al Doilea Război Mondial, a trăit mult timp în Liechtenstein. Colecţia lui a fost cumpărată de principatul Liechtenstein şi, astfel, a ajuns la Muzeul Naţional Liechtenstein.

Heinrich Harrer a fost o persoană controversată din cauza apropierii sale de organizaţiile naţional-socialiste. A fost unul din cei patru alpinişti care au escaladat pentru prima dată peretele nordic al muntelui Eiger din Elveţia. „Între 21 şi 24 iulie 1938, alături de Anderl Heckmair, Fritz Kasparek şi Ludwig Vörg, a realizat prima escaladare remarcabilă a acestui versant. Pentru aceasta au fost întâmpinaţi apoi de Adolf Hitler şi fiecare a primit câte o fotografie cu o dedicaţie personală. Pe atunci, ca şi astăzi, escaladarea peretelui nordic era, pentru alpinişti, una din cele mai mari provocări, dar şi un foarte mare risc. Aşa au murit, de exemplu, în iulie 1936 patru alpinişti germani şi austrieci renumiţi. De asemenea în 1937 a murit un alpinist german, iar un altul a fost grav rănit. În total au murit cel puţin 70 de alpinişti în încercarea de a escalada peretele nordic al muntelui Eiger.

Această primă cucerire l-a făcut pe Heinrich Harrer celebru şi l-a ajutat să întreprindă, în anul 1939, împreună cu o echipă de alpinişti, o expediţie de explorare a Muntelui Nanga Parbat din regiunea Caşmir, care pe atunci aparţinea Indiei Britanice.

Alpiniştii germani şi austrieci se întorceau în Europa, când a izbucnit al Doilea Război Mondial. După mai multe încercări, la 17 mai 1944, Heinrich Harrer a reuşit să ajungă pentru prima dată în Tibet, iar, în urma mai multor drumeţii aventuroase, la 15 ianuarie 1946, Heinrich Harrer a reuşit să intre în oraşul Lhasa, interzis străinilor.

 A rămas până în martie 1951 în Tibetul feudal şi teocratic cu puternice influenţe medievale, în care majoritatea oamenilor erau iobagi.

Din 1948 Heinrich Harrer i-a predat lui Dalai Lama engleză, geografie şi matematică”.

Ni se precizează că perioada petrecută în Tibet a fost relatată de Heinrich Harrer în cartea autobiografică „Şapte ani în Tibet”, care a fost tradusă în peste 50 de limbi, iar în 1997 a fost transpusă într-un film cu acelaşi titlu la Hollywood, „în care rolul egocentricului Heinrich Harrer a fost jucat de Brad Pitt”.

Din 1952 Heinrich Harrer a trăit aproape pentru tot restul vieţii în Liechtenstein. De acolo a organizat 20 de expediţii foarte dificile şi a realizat peste 40 de filme documentare despre Oceania, Amazonia, Munţii Anzi, Africa Centrală, Africa de Sud şi Africa de Sud-Est.

Dorinţa sa de a se apropia de lucrurile originare simple l-a condus la afirmaţia din interviul dat pentru revista Der Spiegel în 1997: „Cea mai mare greşeală a europenilor şi a americanilor este aceea că aceştia călătoresc ca turişti prin întreaga lume şi cred că morala şi etica noastră sunt singurele care contează“.

Dragostea lui pentru Asia şi pentru budism a dus la realizarea unei mari colecţii de artă asiatică, păstrată parţial în Muzeul Naţional Liechtenstein.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate piese importante din această colecţie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: