Din nou alegeri!

 Am în faţa mea manifestul „România merită mai mult” din martie 2019 – PSD şi alte ziare cu întrebări pentru Referendum. În locul întrebărilor, unele dintre ele ridicole, ar fi de dorit alte întrebări, la care lumea venea (şi vota) ca la moaştele sfinţilor:

1) Sunteţi de acord cu desfiinţarea pensiilor speciale?

2) Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari? (mai ales că numărul românilor se împuţinează pe zi ce trece)

3) Sunteţi de acord ca statul să plătească pentru unele obiective luate şi nici n-are de gând să le restituie bieţilor proprietari? Statul să cumpere terenurile la justa lor valoare de la oameni în vârstă care, prin înşelăciune, vând pe nimic?

Eu n-am făcut parte din niciun partid, dar tare îmi stă pe suflet să pun şi eu ceva întrebări: „Ce eşti dispus să faci pentru a-ţi împlini dorinţele?”, „Ce eşti dispus să faci pentru a avea reuşită socială, celebritate, succes sau bogăţie?” Iată o întrebare la care mulţi dintre noi au răspuns deja prin fapte, comportamente şi alegeri „autodistructive”. Visul la succes şi onoruri ne poate lua „faţa” până acolo unde riscăm să ajungem sclavii şi victimele propriului nostru vis. După cum vedem din vieţile absolut reale ale unor politicieni, oameni de afaceri, artişti ori vedete de tot felul, ajungem să dăm cu bocancii în lucrurile solide pe care le realizăm în viaţă, în eforturile proprii. Ajungem să câştigăm cu transpiraţie abundentă, săvârşită de-a lungul a zeci de ani, anumite poziţii sociale sau un statut onorabil şi apoi să ne autobiciuim prin dispoziţia stranie de a obţine mai mult şi mai mult. N-ar fi o problemă să avem „mai mult”, dimpotrivă. Dar, ce suntem dispuşi să cheltuim pentru mai mult? Felul în care arată societatea pe diferitele sale segmente de existenţă dezvăluie dispoziţia stranie a omului către lăcomie, gândire şi comportament autodistructiv. Paradoxul creat este acela că oamenii care-şi pot împlini prin mijloacele deja existente, cele mai îndrăzneţe vise şi dorinţe, visează la „mai mult”. Ei şi-au împlinit de multă vreme nevoile, îşi pot împlini oricând dorinţele şi – cu toate acestea – sunt dispuşi şi predispuşi la corupţie. Poleită cu un fals sclipici şi cu valori mai mult senzaţionale decât reale, societatea îl atrage pe cel mai inteligent om într-o cursă de zile mari. El încalcă legea, când este pus s-o apere. El fură, atunci când nu are nevoie de nimic din ceea ce a furat. El minte, când le cere tuturor adevărul. El încalcă legea, când este pus s-o facă şi să fie primul care-o respectă. Dorinţa pentru „mai mult” îi acaparează mintea, până acolo unde omul ajunge sclavul dorinţei sale. Şi, atunci când ajungi un sclav al banilor, al succesului, al celebrităţii – în sensul în care eşti în stare să faci orice pentru ele – este evident că devii o victimă.

Să privim cu atenţie către luminile strălucitoare ale rampei sociale pentru a învăţa de la victimele sale „ce nu ne permitem să facem pentru a ne autodistruge”. Să nu devenim roboţi ai unei lumi presărate cu valori de carton. Dacă suntem în stare să minţim, să furăm, să ne folosim trupurile ca pe nişte obiecte de vânzare, să ne pierdem libertatea sau dreptul la intimitate de dragul unei dorinţe, atunci este cazul să ne punem întrebarea: „Şi la ce-mi foloseşte?” La ce ne foloseşte o sumă de bani – fie ea şi astronomică – dacă ea ne cheamă să renunţăm la munca de o viaţă pentru a obţine, la libertatea noastră din viitor, la autodistrugere? Credinţa că puterea socială ne face de neînvins este o pură ficţiune mentală. Puterea socială durează o vreme, ca orice lucru. Când o pierdem, răspundem pentru abaterile noastre de la valorile autentice. Iar această lecţie trebuie însuşită cu responsabilitate de societatea actuală.

ARTEMIZIA GHEORGHI

Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: