14 – 15 mai

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul şi Pelerinajul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului la Mănăstirea Putna

La sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul, în acest an în care s-au împlinit 300 de ani de la naşterea sfântului, mai mulţi ierarhi au venit să împreună-liturghisească la Mănăstirea Putna. Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au slujit într-un sobor care a numărat 88 de clerici.

La iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în mod special sărbătoarea s-a bucurat de prezenţa a aproape 1.000 de pelerini din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, care s-au hrănit sufleteşte de harul primit de la Dumnezeu prin plăcutul Său, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul.

În cuvântul rostit după slujba privegherii, Înaltpreasfinţitul Pimen a spus că Sfântul Iacob a alcătuit şi a publicat Bucvarul (Abecedarul), pentru că avea o grijă deosebită pentru copii. „Copilul, la vârstă fragedă, chiar dacă nu ştie prea multe cuvinte, înţelege şi ceea ce este rău. Chipul lui Dumnezeu din el îl face să înţeleagă. Bucvarul Sfântului Iacob, pe lângă faptul că îi învăţa pe copii să citească, îi învăţa şi rugăciunile, printre care şi Paraclisul Maicii Domnului”.

Dimineaţa de 15 mai a început cu Acatistul Sfântului Iacob Putneanul, timp în care pelerinii din Ţara de Jos au venit la pas pe alee, spre mănăstire, fiind întâmpinaţi pe Părintele Stareţ, arhimandritul Melchisedec Velnic: „Acest pelerinaj deosebit arată dragoste şi unitate. Vă văd ca pe episcopul Melchisedec Ştefănescu de altădată, care acum 135 de ani a venit şi a răscolit toate documentele de la Putna, a citit toate lespezile funerare şi a dat pentru prima dată în istorie data corectă a morţii Sfântului Mitropolit Teoctist, înscrisă pe mormântul său. Tot el a găsit în Capela Mitropolitană din Cernăuţi Tetraevanghelul dăruit în 1473 Mănăstirii Humor, în care se găseşte chipul Sfântului Voievod Ştefan”.

„De la Betleemul ştefanian am venit la Ierusalimul reînvierii Neamului Românesc, de unde Sfântul Ştefan veghează asupra neamului, asupra celor ce avem conştiinţa că poporul român este un popor de sfinţi şi de eroi!” a răspuns Înaltpreasfinţitul Ioachim.

Sfânta Liturghie, săvârşită în incinta mănăstirii, a răspândit pacea lui Hristos şi a sfinţilor Săi tuturor celor prezenţi. Înaltpreasfinţitul Teofan a arătat, în predică, ce înseamnă un adevărat păstor de sufletele: „Să luăm aminte la taina Sfântului Ierarh Iacob Putneanul! Înscriindu-se pe drumul trasat de sfinţii lui Dumnezeu, el a împlinit cuvântul pe care Sfântul Maxim Mărturisitorul îl mărturisea: «Dumnezeu doreşte ca în fiecare om să se împlinească taina Întrupării Sale.» Şi putem adăuga: taina Răstignirii, a Crucii şi a Învierii Sale. Toată strădania Sfântului Iacob a fost ca prin Uşa care este Hristos Domnul să descopere păşunea cea duhovnicească şi apa cea veşnică, pe care să le ofere credincioşilor. Păşunea cea adevărată e Viaţa adusă de Hristos, Viaţa veşnică, din belşug. Arhiereul cel adevărat, în care s-a identificat Sfântul Iacob, este cel care cunoaşte oile sale, care Îl roagă pe Dumnezeu să-i dea putere să-şi pună viaţa pentru oile sale. Doar aşa oile îl recunosc, ascultă şi urmează glasul păstorului. În acelaşi fel se defineşte şi creştinul adevărat: cel care merge pe urma preotului, care merge pe urma arhiereului, care merge pe urma sfinţilor, care au mers pe urma lui Hristos, Păstorul cel mare”.

La strană a cântat Corala „Ierotheos” a preoţilor din Protopopiatul Oneşti, iar la Chinonic Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul” al mănăstirii.

Odată cu înmânarea unui hrisov-legământ care să stea mărturie acestui pelerinaj, „căci trebuie să şi consemnăm istoria, nu doar să o trăim”, Înaltpreasfinţitul Ioachim a adăugat: „Am venit la Putna, Altarul Neamului Românesc, care aminteşte de atâţia eroi, voievozi, sfinţi şi pelerini. Sfântul Iacob s-a înscris şi numai în paginile istorie, ci şi în cartea Cerului, pregătind un popor care să nască sfinţi şi eroi”.

La sfârşitul slujbei, Părintele Stareţ al Mănăstirii Putna a prezentat DVD-ul video „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă”. DVD-ul a fost realizat de Grupul vocal tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni”, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus, în amintirea românilor care pe 1 aprilie 1941 au fost omorâţi pentru că voiau să trăiască liberi în Patria-mamă. În el se oglindeşte, în parte, drama românilor bucovineni despărţiţi de Patria-mamă în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.

Grupul de elevi a bucurat apoi pelerinii cu un recital de cântec şi poezie despre credinţă, istorie, satul românesc, Sfântul Ştefan cel Mare, Bucovina şi Fântâna Albă. Despre care Părintele Stareţ a spus: „Avem nevoie să cunoaştem aceste evenimente, dureroase dar şi înălţătoare din istoria noastră. Pentru că cine nu înţelege ce s-a întâmplat în Bucovina la Fântâna Albă şi Lunca, cine nu înţelege ce s-a întâmplat în Basarabia, unde o treime din populaţie a fost deportată în Siberia, acela nu poate iubi neamul şi patria cu iubirea sfânt-strămoşilor noştri!”.

Sfinte Iacob, ctitor de mănăstire, de şcoală, de spital, părinte ocrotitor al familiei, al satului, păstor de suflete demn, credincios şi curajos, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru poporul român! (P. AMBROZIE, Mănăstirea Putna)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: