Primăvara inovaţiei şi a formării continue în domeniul didacticii limbii franceze la USV

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a găzduit, în perioada 10-11 mai a.c., a III-a ediţie a manifestării „Printemps de l’innovation du français”, sub genericul „Nouvelles pratiques de classe et enseignement du français”. Peste 100 de profesori din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Vrancea, Craiova şi Republica Moldova, alături de experţi internaţionali specializaţi în didactica limbii franceze, reprezentanţi ai unor instituţii culturale şi inspectorate şcolare, dar şi de studenţi ai Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării au participat la acest eveniment, care şi-a propus să abordeze şi să disemineze câteva strategii inovatoare de predare a limbii franceze şi de transmitere a valorilor civilizaţiei francofone.

După ceremonia de deschidere, participanţii la manifestare au asistat la o conferinţă susţinută de Gérard Alard, director adjunct al cabinetului ministrului educaţiei din comunitatea franceză din Belgia şi director al programului „Ouverture aux Langues et aux Cultures” în cadrul Ministerului Federaţiei Wallonie – Bruxelles. Conferinţa cu tema „Franceza ca limbă de învăţare într-un context migrator şi de luptă împotriva excluderii” a oferit profesorilor şi studenţilor la eveniment un punct de plecare pentru discuţii interesante privind importanţa învăţării limbii franceze într-un context în care clasele de limbă străină sunt din ce în ce mai eterogene şi reunesc elevi care vin din ţări şi culturi diferite. Pe parcursul celor două zile de formare, Gérard Alard a moderat şi o masă rotundă în cadrul căreia a expus problematica „Învăţării limbii franceze ca deschidere către alte culturi şi limbi încă de la grădiniţă”.

Ca în fiecare an, stagiul de formare a cuprins şase ateliere animate de specialişti francofoni în domeniul didacticii FLE, având ca teme practici inovatoare de predare-învăţare. Darko Ristovski, Halyna Kutasevych, Sonia Berbinski, Ruxandra Boitan, Thibault Desmond şi Zouhir Hariq au susţinut ateliere interactive foarte apreciate de participanţi şi au prezentat metode noi de abordare a limbii franceze prin joc, teatru, cântec, documente audio-vizuale etc. La această ediţie, manifestarea a beneficiat şi de o perspectivă africană asupra predării limbii franceze prin prezenţa lui Mamadou Dramé, profesor la Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar, coordonator a numeroase programe ştiinţifice şi culturale derulate în Senegal şi alte ţări africane, precum şi prin prezenţa a doi studenţi africani, bursieri Erasmus+ la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.

Tematica stagiului de formare din acest an a fost determinată atât de nevoile exprimate de profesorii de franceză, cât şi de derularea unui proiect iniţiat de Centrul de Reuşită Universitară în parteneriat cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Universitatea din Craiova şi sprijinit de Agenţia Universitară a Francofoniei – „Grandir en français/Să creştem împreună cu limba franceză” – care are ca obiectiv formarea studenţilor şi profesorilor de limbă franceză în domeniul francezei pentru copii. Este motivul pentru care o parte din atelierele propuse la a III-a ediţie a acestei manifestări, devenită deja tradiţională în rândul profesorilor de limba franceză din judeţul Suceava, a pus în discuţie diversele metode inovatoare care pot fi utilizate în predarea francezei la vârste foarte mici.

Preşedintei ARPF – Sucursala Suceava, prof. dr. Daniela-Irina Melisch, iniţiatoare (alături de Marc Oddou, fondator „MOddou FLE”, expert asociat CIEP, autor, consultant, formator, conceptor-realizator de proiecte numerice) a acestui eveniment important pentru formarea continuă a profesorilor de limba franceză, i s-au alăturat, în această a III-a ediţie, Mariana Şovea şi Sanda-Maria Ardeleanu (CRU USV) şi Constantin Tiron, inspector şcolar pentru limbi moderne din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava. Partenerii acestei manifestări au fost instituţii care sprijină în mod constant limba franceză şi valorile Francofoniei: Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Centrul de Reuşită Universitară, Agenţia Universitară a Francofoniei, Delegaţia generală Valonia – Bruxelles la Bucureşti, Inspectoratul Şcolar Suceava şi Centrul de Carte Străină Sitka Alaska. Aceşti parteneri au făcut posibilă prezenţa invitaţilor străini şi a formatorilor care au animat atelierele ce s-au desfăşurat pe durata celor două zile ale stagiului de formare continuă. La încheierea stagiului, toţi participanţii au primit diplome de participare, iar o parte dintre ei a plecat cu premii oferite de editura Hachette, Centrul de Carte Străină Sitka Alaska şi revista „Français dans le monde”. În paralel cu acest eveniment, Centrul de Carte Străină Alaska a organizat un târg de carte cu ultimele apariţii din domeniul didacticii limbii franceze. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: