De pe urma aprobării cu întârziere a bugetului de stat

Municipiul Suceava a fost păgubit cu 1,3 milioane de euro

> De la 1 ianuarie, autorităţilor locale li s-au impus cheltuieli suplimentare, precum cele cu drepturile persoanelor cu handicap, însă, în primele 3 luni, nu s-a aplicat şi creşterea cu 11,25% a repartizării din impozitul pe venit > „Există, însă, primării mari care au pierdut 5-6 milioane de euro din cauza neaplicării acestei diferenţe de la 41,75% la 60%” precizează edilul-şef Ion Lungu

 Primarii de municipii au cerut reprezentaţilor Ministerului Finanţelor Publice să li se acopere pierderile pe care administraţiile publice locale le-au suferit ca urmare a intrării cu întârziere în vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2019. Astfel, de la 1 ianuarie, autorităţilor locale li s-a pus în cârcă, printre altele, plata drepturilor persoanelor cu handicap, însă, în intervalul trecut până la „operaţionalizarea” bugetului central, primăriile nu au beneficiat, aşa cum Guvernul s-a angajat – pentru compensare – şi de creşterea de 11,25 puncte procentuale a sumelor repartizate cu titlul de cote defalcate din impozitul pe venit. Ca exemplu, încă de la 1 ianuarie, în lipsa noului buget de stat, Primăria Suceava a achitat drepturile persoanelor cu dizabilităţi din veniturile proprii, astfel încât acestea să nu fie afectate.

„Am cerut compensarea sumelor pe care trebuie să le primim din diferenţa dintre 41,75% şi 60%, la defalcările din impozitul pe venit, timp de 3 luni. Nu prea ni s-au dat speranţe. Cumva, la obligaţii, noi trebuie să suportăm acele drepturi pentru persoanele cu handicap pe întreg anul, şi chiar avem hârtii de la Finanţe să ni se reţină banii” arată Ion Lungu.

Potrivit şefului executivului local, Primăria Suceava a dat circa 500.000 de lei din totalul de 5,02 milioane de lei repartizaţi din cotele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru plata drepturilor persoanelor cu nevoi speciale în primele 3 luni ale anului, însă, pentru intervalul în cauză, Ministerul Finanţelor Publice nu a orientat spre administraţiile publice din teritoriu banii reprezentând diferenţa dintre vechea alocarea de 41,75% şi cea nouă, de 60%. Totuşi, în urma discuţiilor din cadrul Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, primarilor li s-au dat speranţe într-o rectificare pozitivă a bugetului, măsură care s-ar lua după prima jumătate a anului. „Pentru ei, la alocarea drepturilor, bugetul este de 9 luni, însă, la obligaţii, pentru primării, bugetul este de 12 luni. A rămas ca, de la nivelurile guvernamental şi al Ministerului de Finanţe, să ni se dea aceşti bani la rectificarea din ultima săptămână a lunii iulie sau din prima săptămână a lunii august, însă nu a fost o promisiune foarte fermă şi concretă” a punctat ocupantului fotoliului administrativ din Areni.

Conform lui Lungu, din cauza aprobării cu întârziere a bugetului de stat, a efectuării cheltuielilor conform prevederilor bugetare din 2018 şi a nerepartizării sumelor la noul nivel de 60% din cotele defalcate din impozitul pe venit, municipiul Suceava a pierdut circa 1,3 milioane de euro.

„Există, însă, primării mari care au pierdut 5-6 milioane de euro din cauza neaplicării acestei diferenţe de la 41,75% la 60%. Nu pot să ascund faptul că fost o discuţie destul de încordată, dar sperăm ca, în cele din urmă, să primim această diferenţă, cum este normal şi firesc. Dacă noi suportăm drepturile persoanelor cu handicap pentru întreg anul, atunci să ni se dea şi diferenţa în cauză” a explicat primarul. De altfel, Suceava va găzdui următoarea şedinţă de Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, cea din 6-7 iunie, urmând ca în vară gazda să fie municipiul Oradea.

„Avem şi noi exemple de bună practică, începând cu iluminatul public, transportul electric, Cetatea de Scaun şi, nu în ultimul rând, centrala în cogenerare pe biomasă. Va fi vizitată această centrală, mulţi primari fiind interesaţi să vadă cum arată şi cum funcţionează” a conchis Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: