Alexandru Băiaşnu a găsit soluţia pentru cele 61 de localităţi sucevene împrumutate prin proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi a iniţiat o lege prin care creditul să fie preluat de Ministerul de Finanţe

> Dacă nu scapă de aceste rate, 61 de localităţi sucevene sunt condamnate la subdezvoltare

Vicepreşedintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băişanu a anunţat, joi, că a iniţiat un proiect de lege prin care să soluţioneze problema datoriilor pe care 61 de localităţi sucevene le au pentru creditul de 86,3 milioane de euro luat pentru implementarea proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Băişanu a spus că astfel se vor prelua la bugetul de stat datoriile aferente implementării programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene” în judeţul Suceava.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de credit dintre Consiliul Judeţean Suceava împreună cu ceilalţi 61 de împrumutaţi (UAT-uri) din acelaşi judeţ şi Deutsche Bank AG Londra, din anul 2004, se efectuează de către Ministerul Finanţelor Publice, garantul împrumutului extern potrivit legii” se arată în primul articol al legii.

Totodată, prin aceeaşi lege se abrogă articolul XII din OUG 114/2009 care arată că ratele şi dobânzile aferente creditului se plătesc din surse locale sau transferuri de la bugetul de stat.

Băişanu a explicat că, în acest moment, în judeţul Suceava, există o situaţie excepţională, pentru că 61 de localităţi din judeţ riscă să ajungă în blocaj financiar şi administrativ şi că nici nu pot accesa fonduri europene, ceea ce condamnă mai mult decât jumătate din judeţul Suceava la subdezvoltare.

El arată că împrumutul contractat de Consiliul Judeţean Suceava în asociere cu 61 de localităţi este un credit extern garantat de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi că este luat în calcul la stabilirea deficitului bugetului de stat.

Băişanu a menţionat că prin proiect au fost construite 101,4 km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune cu suma de 11.473.892 euro, conducte care au predate cu titlu gratuit Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş.

„Proiectul a fost gândit prost de la bun început, el fiind doar o frumoasă utopie. Garantarea de stat a acestei utopii din dorinţa conducerii Consiliului Judeţean de la acea vreme atrage de la sine şi obligativitatea statului fie de a duce la sfârşit acest proiect (etapă deja pierdută), fie asumarea plăţii integrale a împrumutului datorat băncii Deutsche Bank AG Londra, fără a mai atrage responsabilitatea plăţii de la cele 61 de localităţi, care au fost angrenate politic în acest proiect fără finalitate” a spus deputatul ALDE.

El a atras atenţia că, la vremea respectivă, în 2004, Guvernul a girat împrumutul pentru conductele de gaz natural, deşi ştia că legislaţia stabilea că aceste conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune reprezentau monopol de stat, iar construcţia şi explorarea lor era în sarcina exclusivă a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaş, în calitate de reprezentant exclusiv al statului.

Alexandru Băişanu a mai declarat că speră că proiectul de lege va găsi susţinători indiferent de doctrina politică, mai ales că localităţile împrumutate nu beneficiază de gazul natural promis, iar primăriile plătesc pentru nimic sume exorbitante care vor duce la falimentul acestora. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: