Dimineaţă de poezie şi… nu numai

De mai multe ori am scris de bunul obicei al pensionarilor din zona Rădăuţilor, cuprinşi în Clubul CARP „Speranţa”, ca, pe lângă alte preocupări, să se întâlnească lunar pentru a-i sărbători pe aceia care-şi aniversează ziua de naştere în luna respectivă. Obiceiul a fost preluat de la Clubul Intelectualilor din Rădăuţi care, nu ştiu din care motive, l-au abandonat. Şi nu este lună în care să nu fie 3-4 persoane în această situaţie. Dar nu se face o simplă petrecere. De regulă, organizăm întâi o activitate literară. Aşa s-a întâmplat şi-n luna aceasta.

Şi, pornind de la realitatea că în rândurile noastre avem şi poeţi, iar „Ziua Internaţională a Poeziei” o sărbătorisem doar cu două luni în urmă, ne-am zis că n-ar strica să mai organizăm o dimineaţă de poezie, mai ales că observasem că oamenii noştri „gustau” poezia. Zis şi făcut. Am apelat la doamnele Oltea Lungoci şi Rodica Strateciuc şi la domnul Adrian Şindilaru, toţi în calitate de poeţi, dar şi la Ion Burciu, Genoveva Filip, Ghiţă Aga şi Gheorghe Dascăl ca buni recitatori, precum şi la Ion Prelipceanu, care posedă un tezaur de date despre creatorii de frumos din zonă.

Doamna Ana Marcu, preşedinte al CARP „Speranţa”, a deschis manifestarea, precizând că vom participa la o dimineaţă de poezie, pe baza creaţiilor poeţilor noştri, iar în finalul manifestării îi vom sărbători pe Chelba Veronica şi Mihai Frunză, tovarăşii noştri de activităţi. Bineînţeles că s-au bucurat cu toţii, mai ales că-n finalul activităţilor anunţate ne vom ostoi sufletele şi cu… câteva cântece. Ştiam că va fi aşa, pentru că domnul Gheorghe Dascăl, dirijorul corului cameral, nu scapă niciun prilej de-a mai organiza o repetiţie cu acesta.

Pentru început am vorbit despre structura psihică şi delicateţea sufletului acelora care-şi transpun gândurile şi sentimentele în versuri, strunind epitetele, comparaţiile, metaforele, şi nu numai. Am apreciat foarte mult şi faptul că aceştia tipăresc cărţi de poezie, pe care, prin lansări destul de dese, le pun şi la dispoziţia noastră. Consider că şi acţiunile de lansare de cărţi sunt foarte reuşite. Sunt bucuros că publicul din zona Rădăuţilor citeşte şi poezie, lucru pe care l-am constatat şi la biblioteca municipală.

Adrian Şindilaru, recunoscut şi prin cele cinci cărţi de poezie lansate până în prezent, a anunţat că lucrează la un nou volum de poezie, iar un altul va ieşi curând de sub tipar. În cinstea soţilor Frunză, Silvia şi Mihai, recită sonetul pe care i l-au dedicat şi din care am reţinut: „Cu jertfă ai spălat, Doamne, păcatul,/ Chemându-ne la Taina Ta Cină/ Căci curăţind ogorul de neghină/ Dai veşniciei holda cea bogată/ Fă, Doamne, ca iertarea să ne bată !”

Domnul Ion Preliceanu, scriitor şi patronul editurii cu acelaşi nume, a constatat că judeţul nostru are o activitate editorială bogată, i-a trecut în revistă pe toţi cei, din întregul judeţ, nu numai din Bucovina,care-au scris poezii, constatând că , după părerea lui proprie, suntem zona cu cea mai mare activitate editorială.

Doamna Oltea Lungoci ne-a anunţat cu mare bucurie, contrar firii sale reţinute, că-n luna iunie „voi lansa un nou volum de poezie, aflat acum sub tipar, care va conţine numai poezii închinate dragostei, mult mai optimiste ca acelea de până acuma”. Din următorul volum de versuri, intitulat „Între lumini şi umbre” a recitat poezia „Regăsiri”.

Domnul Ghiţă Aga, profitând şi de sărbătorirea doamnei Silvia Frunză, a citit poemul:„Vrednici fii are Catinca”, autor Constantin Maerean, care este inclus în cartea autobiografică a domnului Mihai Frunză cu titlul „Bucuria unei vieţi împlinite”. Domnul Gheorghe Dascăl a citit poezia educativă: „Adevărul când îl ai”, iar doamna Genoveva Filip a citit poezia „Doamne, nu-mi lua iubirea!”.

Părându-mi că domnul Şindilaru se cam frământă pe scaun, mi-am închipuit că mai are ceva de spus. De aceea l-am invitat să ne spună ce are pe suflet. N-a aşteptat rugat. Ne-a recitat poezia „Abuz la reticenţă”, creaţie proprie, din cartea care va apărea în luna următoare.

Şi, cum nu putea să tacă şi să asculte, domnul Emil Ianuş ne-a prezentat o şarjă de epigrame, luând „La ţintă” pe câţiva dintre colegii noştri. Şi, cum… mă iubeşte mai mult, prima dată m-a ţintit pe mine: „El, Dolinski, arboreanul/ Când o ia pe jos, grăbit/ Zice despre sat, sărmanul: Că-i un Arbore… cotit.”/… „Cei născuţi în luna Mai/ Sunt slăviţi de Dumnezeu ,/Au noroc şi la mălai/ Şi la vin de Hilişeu.”/… „Nu ştiu Burciu Ionel/ Când a devenit creştin,/ Însă ştiu că zilnic el/ Seara se botează-n vin”. Mă opresc aici cu epigramele.

Dar manifestarea noastră nu s-a terminat aici. Au urmat felicitările, florile şi pupăturile pentru cei sărbătoriţi, care n-au fost nici ei mai prejos. S-a întins o masă mare, plină-ochi de bunătăţi care, prin osârdia celor prezenţi, au fost stropite din belşug cu fel de fel de băuturi şi, mai ales cu tămâioasă de… Botoşani. Iar repetiţia mult-aşteptată de domnul Gheorghe Dascăl s-a desfăşurat… la masă şi în jurul mesei şi s-a cântat, chiar şi s-a dansat. Sunt greu bătrânii de pornit, dar…, de-i porneşti, sunt greu de-oprit. Câtă dreptate a avut poetul!

Acum nu ne rămâne decât domnul Dascăl să convoace coriştii la o nouă repetiţie, dar cum aceştia ştiu foarte bine cântecele, vor aştepta cu mare nerăbdare să-i sărbătorească pe cei care au aniversarea naşterii sau chiar a numelui în luna mai. (A consemnat, în hohote de râs, prof. GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: