O nouă campanie de donare sânge în Protoieria Fălticeni: 54 litri colectaţi

„Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi” (Matei 9,12)

Protoieria Fălticeni a iniţiat o nouă campanie umanitară de donare sânge, ce s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, sâmbătă, 11 mai 2019, pentru a veni din nou în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă din spitalele din judeţ, dar şi din ţară. Campania s-a intitulat „Dăruim sânge pentru viaţă” şi s-a dovedit o reuşită datorită numărului mai mare de donatori faţă de precedenta acţiune, prezentându-se 170 de persoane, dintre care 120 au îndeplinit toate condiţiile de donare.

 În cadrul campaniei s-au recoltat 54 de litri de sânge. Printre donatori s-au aflat şi preoţii împreună cu familiile şi credincioşii din parohiile care provin, dar şi din municipiul Fălticeni.

 Recoltarea s-a efectuat la unitatea medicală „Alma Clinic” din Fălticeni, care a fost reprezentată de managerul Alexandru Mitocaru, care s-a alăturat în acest demers de solidaritate umană şi filantropie creştină în beneficiul persoanelor care au nevoie urgentă de sânge. Dumnealui a pus la dispoziţie tot ce a fost necesar ca această recoltare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi de siguranţă.

Alături de Protoieria Fălticeni şi Alma Clinic, s-au alăturat campaniei elevii de la Şcoala Postliceală Sanitară din cadrul Institutului de Studii Europene – filiala Fălticeni, reprezentată de farmacist Maftei Constantin, şi Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava.

 Echipa medicală de la Centrul de Transfuzii Suceava a asigurat aparatura necesară recoltării de sânge, folosindu-se materiale sterile; înainte de recoltare fiecare donator a fost consultat de medic şi i s-au făcut teste de laborator, pentru a se stabili dacă îndeplineşte condiţiile pentru donare. De asemenea, fiecare donator a fost asistat de o asistentă, pentru a preveni orice fel de reacţii post-donare. Din echipa medicală au făcut parte şefa Centrului Judeţean de Transfuzii dr. Pilat Maria Antoneta; asist.-şef. Lucanu Gabriela; asist. lab. Petrache Lăcrămioara; asistenţi recoltare Iftodi Ionela, Daniliuc Mihaela şi Pruteanu Anca. Din partea centrul medical Alma Clinic au ajutat la bunul mers al activităţii asistenţii Haidău Cristina, Aniculesei Dana şi Pîntia Simona.

 La finalul zilei, personalul specializat în recoltarea de sânge a observat cu satisfacţie că atât de multe persoane au venit să doneze şi au înţeles importanţa donării sângelui, ceea ce s-a considerat o reuşită; a fost ziua cu cei mai mulţi donatori din statistica CJTS Suceava!

 Urmând mottoul unităţii medicale pe care o conduce, „Sănătate pentru trup şi suflet”, dl manager farmacist Alexandru Mitocaru a rămas încântat de rezultatul acţiunii, având mulţumirea că a pus umărul la buna desfăşurare a acestei campanii. „Ştim că medicul tratează, dar Dumnezeu este cel care vindecă. Această acţiune ne înnobilează, pentru că am reuşit să venim în sprijinul celor care au atâta nevoie de sânge, cu ajutorul acestor oameni binevoitori. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la această mare binefacere şi abia aşteptăm următoarea acţiune filantropică pe care o va desfăşura Protoieria Fălticeni” a subliniat Alexandru Mitocaru.

La final, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit „bunilor noştri credincioşi pentru că au răspuns la apelul făcut de preoţii care i-au îndemnat să-şi arate dragostea faţă de aproapele. Mulţumim apropiaţilor noştri colaboratori, domnului farmacist Alexandru Mitocaru care a arătat o deosebită deschidere de a organiza campania de donare sânge în clinica medicală «Alma Clinic», pe care o conduce. A pus la dispoziţie un spaţiu elegant şi generos, extrem de propice pentru desfăşurarea activităţii de donare sânge. Pe această cale mulţumim şi domnului farmacist Maftei Constantin, care a făcut posibilă colaborarea cu elevii de la Şcoala Postliceală Sanitară care aparţine Institutului de Studii Europene din Fălticeni. În fiecare parohie s-a făcut apel la credincioşi pentru a participa la această campanie şi au fost sensibilizaţi să devină iubitori ai aproapelui. Iubirea se manifestă prin fapta cea bună pe care creştinii o săvârşesc. Citim în Sfânta Scriptură că Domnul Hristos le-a spus fariseilor «Nu cei sănătoşi au trebuinţă de doctor, ci cei bolnavi» (Matei 9:12). Desigur, Domnul Hristos este Doctorul doctorilor, dar versetul de mai sus face referire clară şi la doctorii care au fost luminaţi de Dumnezeu şi pot da remedii materiale (medicamente sau diferite intervenţii chirurgicale) pentru vindecarea oamenilor bolnavi. Doctorii sunt darul lui Dumnezeu pentru noi şi acest dar trebuie folosit ori de câte ori este nevoie. Ne exprimăm speranţa că această colaborare va continua şi în desfăşurarea altor activităţi”.

Consultând statisticile, în România cererea de sânge este acoperită în proporţie de 60%, în medie fiind nevoie de 500.000 de unităţi de sânge anual şi doar 2% din populaţie donează, în timp ce media europeană este de 10%. Nu există un substitut pentru sângele uman, iar necesarul pentru Spitalul Judeţean Suceava este de cel puţin 30 de pungi cu sânge, în timp ce doar 10 – 15 donatori vin să doneze zilnic la centrul de recoltare.

Pr. GEORGIAN ROTAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: