Două Românii

În majoritatea ţărilor Uniunii Europene, confruntarea politică are câteva limite constituţionale şi de bun-simţ care nu permit nici partidelor, nici liderilor aventurieri iniţiative împotriva binelui comun, a unităţii naţionale şi a coeziunii populare interne, iar orice derivă de la aceste idealuri seculare este aspru pedepsită nu numai de legi, ci şi de propriul popor. Aşa explicându-se dispariţia atâtor formaţiuni politice şi a atâtor lideri antisistem de pe prima scenă. În România acestor zile, au apărut forţe politice care, în pofta lor de putere şi mărire, sacrifică idealul de unitate naţională şi viitorul european al ţării pentru a se eterniza la putere. De demonstrat.

Când se vorbeşte de două Românii, de obicei, se iau în discuţie următoarele aspecte: Transilvania a luat-o cu mult înaintea regatului, a vechilor principate, Ţara românească şi Moldova, şi ca dezvoltare economică, şi ca emancipare socială, iar notabilităţile Ungariei, inclusiv prim-ministrul Viktor Orban, se plimbă prin Ardeal ca la ei acasă, investesc în baze sportive, şcoli şi universităţi, cumpără case, ogoare, moşii şi-şi fac campanie electorală nestingheriţi nu numai în etnia maghiară. Mai puneţi la socoteală şi vocile tot mai multe împotriva „miticilor” bucureşteni, a incompetenţei lor proverbiale, a corupţiei şi a centralizării excesive. Din acest punct de vedere, politicienii puterii se fac că nu văd, nu aud, numai să nu piardă susţinerea de către UDMR a actualului Guvern. Despre România celor mulţi şi săraci şi România celor ce nu mai pot de bine nu mai amintesc.

Să mai luăm în calcul şi Sibiul, pentru a doua oară capitală europeană, cel ce a găzduit Consiliul European, unde au fost prezenţi toţi cei 27 reprezentanţi şi şefi de stat ai ţărilor UE. Aici s-au dezbătut teme legate de viitorul Uniunii Europene şi implicit al României, dar manifestarea, urmărită cu foarte mare atenţie de cetăţenii UE, a fost boicotată de partidele de la guvernare, ca să nu spunem de-a dreptul că a fost sabotată. Cu toate acestea, România a reuşit să arate întregii lumi, prin prezenţa televiziunilor şi a marilor agenţii de presă internaţionale, o altă faţă, una civilizată, europeană, stârnind aprecieri şi laude pe care nu le credeam posibile până acum.

Cealaltă Românie şi-a etalat „virtuţile” la Iaşi, în aceeaşi zi de 9 mai, iar o întâmplare dezagreabilă a devenit simptomatică: cu câteva ore înainte, o ploaie torenţială a scos mizeria din canale în zona unde trebuia să aibă loc marele miting electoral al social-democraţiei. Semn rău: pe lângă mulţimea participanţilor la miting au apărut ca din senin câteva mii de protestatari ale căror pancarte şi strigăte au bruiat întreaga manifestare electorală. A fost la un pas de confruntare şi numai întâmplarea şi jandarmii, de data asta corecţi, au făcut posibilă evitarea unei nenorociri.

A se înţelege, nu deplâng organizarea concomitentă a Summitului de la Sibiu unde România a fost vioara întâi şi a manifestării electorale de la Iaşi, în fond, astfel de summituri ale UE şi CE au fost însoţite pretutindeni de proteste ale verzilor, ale Green Peace ori ale altor nemulţumiţi de politicile Bruxellesului. Numai că mitingul de la Iaşi a scos în evidenţă păcate vechi ale politicii noastre: un partid îşi asumă responsabilitatea reprezentării întregului popor fără a ţine cont de doleanţele tuturora, iar gestul lor abuziv, sforţarea lor au trezit proteste spontane ale ieşenilor nemulţumiţi că localitatea lor, de fapt întreaga Moldovă, au fost abandonate de guvern şi de majoritatea parlamentară.

Astfel că, întreaga desfăşurare a mitingului, în loc să aducă beneficii electorale, a adâncit şi mai mult criza politică în care se zbate actualul partid de guvernământ, creând o prăpastie între ceea ce vor să pară social-democraţii şi ceea ce sunt în realitate, între imaginea unui partid dedicat bunei guvernări şi liderii săi blocaţi într-un naţionalism primitiv, xenofob, antieuropean, fugind de mulţimea furioasă. Este pentru prima dată când o formaţiune politică românească îşi abandonează  doctrina şi programul politic adoptat de parlament.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: